Strange days indeed af Hans Otto Jørgensen

Oprettet: 29.01.2013 - 15:30

Bog: "Strange days indeed" af Hans Otto Jørgensen

Bogens forside

Selvbiografisk roman. Erindring om livets barske udfordringer fra utallige utroskaber, det store stofmisbrug til evindelige rygsmerter og hospitalsbesøg

Forfatter: 
Hans Otto Jørgensen
Udgivet: 
2012
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
195
Lån bogen - Køb bogen

I et poetisk sprog maler Hans Otto Jørgensen et deprimerende og tankevækkende portræt af sig selv og sine rødder i et forarmet udkantsdanmark. Sort, skræmmende og velskrevet.

Den tidligere rektor for forfatterskolen Hans Otto Jørgensen er nået til bind 4 i sin selvbiografiske romanserie. Den første ”Hestenes øjne” handlede om hans barndom på landet. Barndommen bliver kun glimtvis antydes i det 4. bind, som i stedet rækker op mod nutiden. Jeg, der har læst alle de tidligere bøger i serien kan dog stadig genkende vores fælles baggrund i et landbosamfund, hvor det ikke er velset at man stikker ud, og hvor man ved begravelser synger ”Langt højere bjerge” med linjen om ”ved jorden at blive, det tjener os bedst”. Kejtetheden og fornemmelsen af ikke at høre til i de finere kredse bærer han med sig, også efter han er blevet en anerkendt forfatter.

Hos en forfatter som Knausgaard har vi set den skånselsløse selvudlevering, som også er karakteristisk for denne roman af Hans Otto Jørgensen. Selv om han er sluppet væk fra det forhadte slidsomme liv på landet, er jeget  i store dele af bogen kroget og værkbruden som en anden Jens Vejmand.  Hans Otto Jørgensen pynter ikke på beskrivelsen af sin i såvel fysisk som metaforisk forstand smuldrende rygrad -  det første gennem optryk af operationsjournaler med cpr-nummer og det hele og det sidste gennem indrømmelsen af misbrug af både sprut og stoffer.

Forholdet til kvinder forekommer også at have misbrugskarakter, ”altid på vej ind i eller ud af et forhold, de fleste gange begge dele på engang”. De stakkels delebørn fra hans opløste ægteskaber betaler prisen, han betragter det med smerte, men er ude af stand til at ændre sin adfærd, hvor han udskifter kvinderne nærmest på samlebånd og udsætter sine børn for vekslende ”onde stedmødre”.

Martret af voldsomme rygsmerter, hallucinerende på morfin og oveni ramt af en depression fremstiller Hans Otto Jørgensen således med voksende sortsyn et forarmet udkantsdanmark, som er drænet for intelligens og talent. Til gengæld har han fået alt rosset i form af prostituerede, misbrugere og socialt udskud ind i de forfaldne rønner. Her er ingen lærkesang over grønne vange, men kun halvsmeltede snebræmmer over de sorte stubmarker.  Det vækker i hvert fald refleksionen hos mig: Står det virkelig så slemt til?

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.