Manden, der overlevede sin skæbne af Nina Bjørneboe

Oprettet: 18.04.2016 - 11:52

Bog: "Manden, der overlevede sin skæbne" af Nina Bjørneboe

Bogens forside

Om den konservative litterat og kritiker Harald Nielsens (1879-1957) liv fra vugge til grav, hans kamp mod den radikale tidsånd og hans overlevelse.

Forfatter: 
Nina Bjørneboe
Udgivet: 
2016
Forlag: 
Munch & Lorenzen
Sidetal: 
447
Lån bogen - Køb bogen

Bogen er et omfattende og personligt forsvar for en skarp og kontroversiel kulturpersonlighed, der virkede i første halvdel af forrige århundrede og i dag kun er kendt af få.

Dette er et con amore værk. Bogen udkom første gang i 1981, men er nu blevet udvidet og revideret. Nina Bjørneboe har beskæftiget sig med Harald Nielsen i over 50 år, og hun har et indgående kendskab til hans værker og de litterære strømninger og andre forhold i hans samtid. Langt hen ad vejen er hun enig i hans holdninger, som hun kommenterer og belyser med mange citater fra hans skrifter.  Hun tegner et portræt af en blændende litteraturkritiker og en frygtløs og polemisk samfundsrevser, men også af en kantet og besværlig person, der ikke kendte til diplomatiets kunst, og som i nogle tilfælde kom helt på afveje. En stejl og kompromisløs kulturpersonlighed, der uanset omkostningerne blev ved med at ytre sig til det sidste.

Som uægte søn af en tjenestepige og en velhavende proprietær måtte Harald Nielsen kæmpe sig frem til en akademisk karriere. De første mange år var han en feteret kulturpersonlighed, der foldede sig ud som dybdeborende litteraturkritiker i en lang række bøger og artikler og som en skarp samfundsrevser tilknyttet forskellige blade. Han fik desuden betydning som nationalkonservativ tænker. Han var kritisk over for mangt og meget i samtiden, bl.a. kvindesagen, parlamentarismen og højskolebevægelsen. Som tilhænger af nationalstaten og et stærkt forsvar vendte han sig desuden mod selveste Georg Brandes og kulturradikalismen, og han veg ikke tilbage for at kritisere Brandes værker som videnskabeligt uvederhæftige.

Hans kompromisløse synspunkter skaffede ham fjender, men først under besættelsen blev han helt udstødt af det kulturelle parnas. At han både under og efter besættelsen holdt fast i sin billigelse af samarbejdspolitikken og sin kritik af modstandsbevægelsen var hans soleklare ret. Det fremgår af bogen, at han på ingen måde kan kaldes nazist, selv om han så et genetableret Tyskland som en vigtig del af et europæisk bolværk mod bolsjevismen. Med sin dårligt timede kritik af jøderne, der smager stærkt af antisemitisme, kørte han derimod helt af sporet og begik socialt selvmord. Han endte som en tragisk skikkelse helt uden indflydelse.

Forlaget har ikke sparet på layoutet, der er meget indbydende. Som det fremgår af forordet, er der ikke tale om et videnskabeligt værk. Med sit indgående kendskab til Harald Nielsen og hans samtid har forfatteren ydet et betydeligt bidrag for at udbrede kendskabet til ham. Selv om bogen ikke er svær at læse, vil detaljerigdommen og omfanget nok begrænse interessen til fagfolk og konservative kredse. Om Harald Nielsens meget personlige nationalkonservatisme ligefrem formår at puste nyt liv i det skrantende Konservative Parti må tiden vise, men hans force var først og fremmest at kritisere ideologierne og ikke at skabe en ny.

Oprindeligt skrevet af lenejensen, Litteratursiden.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.