Tegneserier - februar 2004

Oprettet: 01.02.2004 - 09:00

På temasiderne beskæftiger vi os med litteraturens mange ansigter, genrer og personligheder, og i februar har vi valgt noget, der for nogle ligger i periferien af vores emneområde: tegneserien.

Tegneserien kan som udtryksform placeres et sted mellem film og litteratur, men har i forhold til disse i mange år ligget under for opfattelsen af at være et useriøst, barnligt og rent underholdningsrelateret medie. En opfattelse, der dog har været aftagende gennem de sidste 10-15 år, men tegneserien kæmper stadigvæk i Danmark for at komme af med sit ry og ud af den "rigtige" litteraturs skygge. Til trods for dette eksisterer der er en markant fankultur her i landet, og nye fans kommer til, hvilket blandt andet kan tilskrives den voksende produktion af Hollywood-film og tegnefilm, der med tegneserier som oplæg både har tjent mange penge ind til branchen, men også rettet fokus mod de farverige, fantastiske og skæve universer, der ligger gemt i tegneserierne.

Vi har mange spændende ting på plakaten i denne måned: De filmatiserede tegneserier bliver berørt i artiklen om "Marvel-helte i streg og på film". I artikelserien har vi, udover omtalen af de amerikanske superhelte, en artikel om den legendariske amerikanske tegneserietegner Will Eisners stemningsmættede serie "The Spirit", og herunder hans centrale brug af storbyen som fortællemæssig ramme.

I den anden ende af genreskalaen ligger en artikel om Jeff Smiths fænomenale serie "Bone", der står som den måske mest nytænkende fantasy-serie de sidste 20 år. En anden markant amerikansk serie er selvfølgelig Bill Wattersons "Steen & Stoffer", der gennem ti år satte den kvalitetsmæssige standard for den tids - og senere tiders - avisstriber og opnåede fantastisk popularitet over hele verden.

Derudover har vi i forbindelse med de europæiske tegneserieskabere set nærmere på italieneren Hugo Pratts eventyrserie "Corto Maltese" samt analyseret belgieren André Franquins anvendelse af billedsproget i sit værk "Sorte Sider" - en samling fuldstændig sorte historier fyldt med gags og satiriske indfald.

Hertil kommer selvfølgelig alle de personlige anbefalinger, vores korps af skribenter har valgt at fremhæve. Og her er masser af guf for både den uøvede og den garvede tegneserielæser, lige fra "Anders And" til "Tintin", fra "Prins Valiant" til "Det hemmelighedsfulde selskab", fra "David Boring" til "Preacher", ja mangfoldigheden er så stor, at der skulle være noget for enhver smag.

Med denne korte introduktion til indholdet af februar måneds tema vil vi nu kaste os ud i tegneseriens magiske univers. Et univers fyldt med uhygge og komik, øretæver og kærlighed, eventyr og fantastiske fortællinger. Læs videre og bliv inspireret til at finde nye oplevelser i tegneseriens kraftfulde drømmelandskab.

God fornøjelse!

Torbjørn Porsmose Jensen

 

0
Din bedømmelse: Ingen