Russisk litteratur - november 2004

Oprettet: 02.11.2004 - 09:44

Formidabel er den russiske litteratur, på én gang anderledes og genkendelig. Få nationer har deres forfattere placeret så flot på det litterære verdenskort som Rusland. De russiske mestre er suverænt gode historiefortællere; deres detaljerigdom, den psykologiske indsigt og skrivekunst har skabt nogle af verdenslitteraturens største klassikere, og vel at mærke klassikere, som hitter, også i 2004, og som med de sidste års nyoversættelser får tilført ny, saftig energi.

Fælles for de store klassikere og de nyere forfattere er en interesse for det russiske folk, dets levevilkår og dets fysiske og psykiske strabadser. Som vestlig læser oplever man en fortællelyst og en poesi - en patriotisme og afhængighed, som rammer os, fordi vi er oplært til individualisme og til at leve med den moderne verdens anonymitet.

Vi indfanges af disse forfatteres univers af tilpasning og modstand, mistillid og frygt, skabt af krig, revolution, hungersnød, af Stalintidens Sovjet med tvangskollektivisering, forfølgelse, censur - det kræver stort mod at se Ruslands historie i øjnene uden at fordømme eller forfalske den.

Måske er den verden, vi får indblik i grim, korrupt og løgnagtig, men ligegyldig er den aldrig, og netop for os, der er vokset op efter 2. verdenskrig på den heldige side af Jerntæppet, og hvor historien har været noget, der foregik i fjernsynet, altså noget, vi kunne tænde og slukke for, forholde os til eller lade være, alt efter forgodtbefindende, udgør den russiske litteratur et memento!

Men hold godt fast i koncentrationen, for den russiske roman har et noget uoverskueligt og - føles det - kæmpemæssigt persongalleri, hvor de tilsyneladende allesammen hedder det samme eller noget, der ligner og ovenikøbet er forsynet med et eller flere kælenavne, men det kan sagtens være betagende og underholdende alligevel.

Og i litteraturen kommer man tæt på russerne selv og får rusket godt og grundigt op i den stereotype opfattelse af et gråt og tillukket, vodkadrikkende land, hvor folk sjældent smiler. Man kan istedet opleve Rusland som de absurde modsætningers land med en enorm geografi, en stærk religion og den mest vidunderlige uhøjtidelighed.

"One's wise, the other's a fool.
One goes for books, the other goes into taverns."
(russisk plakat - 1926)

God fornøjelse

Birgitte Tindbæk

 

0
Din bedømmelse: Ingen