Nyere USA litteratur - november 2003

Oprettet: 31.10.2003 - 09:00

USA er dollars og drømme, fastfood og forbrug, 7-eleven, 9-11, Hollywood og Vegas, USA er flotte "gamle" forfatterskaber som Steinbeck og Hemingway og kultforfattere som Kerouac og Burroughs.

Ja, for os europæere er USA en kulturel og økonomisk mastodont, som vi må forholde os til, for angelsaksisk kultur dominerer vores verdensbillede, om vi kan li' det eller ej, det gælder fjernsyn, film og skønlitteratur.
Vi fascineres måske? - vi forarges måske? - vi berøres under alle omstændigheder!

Og litteraturen er som altid en glimrende kilde til at sætte spørgsmålstegn og til at be- eller afkræfte de europæiske fordomme om nationen, som kan være ret massive.

En tydelig tendens i 90'ernes amerikanske litteratur er kulturernes blanding. Den amerikanske litteratur er skrevet af hvide, jøder, afroamerikanere, indianere, kinesere, indere m.fl. Også grænserne mellem fin- og populærlitteratur er mere åbne i denne periode, hvor litteraturen kæmper om interessen med andre medier.

Perioden har budt på cyberpunk-forfattere som William Gibson - på en Bret Easton Ellis, der fortsat satiriserer over den amerikanske samfundsmodel med statusjagt, sex, narko, vold og anden chokrealisme - og på andre supercoole generation X-forfattere, f.eks. Douglas Coupland, der skrev generation X-"håndbogen" om 90'ernes ungdomskultur.

Der er også en Don DeLillo med sit kritiske billede af den vestlige civilisation, en Joyce Carol Oates, som flere gange har været på tale til Nobelprisen og en Toni Morrison, som fik den! Og der er den berømte New York-forfatter Paul Auster. Og ...
Der er ingen ende på de lister, man kunne fabrikere, også i dansk oversættelse!

Det har været en periode præget af stigende forskydninger og af fremkomsten af en ny generation af meget ambitiøse forfattere, skolede i den postmoderne verden med dens superkomplekse og mangfoldige informationskultur.
Bedst kendt af disse er måske Jonathan Franzen med bestselleren "Korrektioner". Af samme generation er Jeffrey Eugenides med "Jomfruselvmorderne", Dave Eggers, Jonathan Safran Foer.

Foruden disse nye tiltag lever stadig i bedste velgående den magtfulde, realistiske hovedstrømning med forfattere som Philip Roth, John Updike, Annie Proulx, Cormac McCarthy m.m.fl. Flere af de ældre forfattere har dog afstået deres mangeårige position i rampelyset til fordel for den unge generation.

Glæd dig til at møde de unge talenter, når de fortæller deres gode historier og stiller diagnoser på vor tid. Glæd dig til at læse eller genlæse de etablerede forfattere; både når de har den historiske og den moderne vinkel på, er de værd at bruge læsetid på.

Vi præsenterer i november måned artikler og anbefalinger og links til gode netsteder, et lille hjørne af et kæmpestort amerikansk litterært landskab. Brug os som inspiration!

- og mens du læser, får du måske lyst til at lytte til Madonnas cd fra foråret 2003: "American Life", som bl.a. handler om livet i USA, når man er omkring de fyrre -

Rigtig god fornøjelse!

Birgitte Tindbæk

 

0
Din bedømmelse: Ingen