Nyere norsk og svensk litteratur - november 2002

Oprettet: 01.11.2002 - 12:53

Året 2002 er et festligt år for nordisk samarbejde. Nordisk Råd fylder 50 år, og Nordisk Råds Litteraturpris uddeltes d. 29. oktober i Helsingfors for 40. gang.

I år til nordmanden Lars Saabye Christensen for romanen "Halvbroren". Meget rost og netop oversat til dansk!
Bergen internationale poesifestival afholdtes i slutningen af oktober med deltagelse af både skandinaviske og europæiske forfattere, og årets nordiske biblioteksuge fejres fra 4. - 10. november under overskriften: "Skumringstid 2002 - Norden har ordet".

Det var så de officielle og synlige flagskibe, der markedsfører nordisk litteratur lige nu!

Litteratursiden.dk vil også være med, og vi har derfor sat fokus på den nyere norske og svenske litteratur.

"...der findes en særlig oplevelse af verden og et særligt præg, der adskiller nordisk litteratur fra anden litteratur ... det er klart, at den melankolske oplevelse af at leve uden for begivenhedernes centrum er karakteristisk for den nordiske litteratur" skriver litteraturstuderende Martin Laurberg.

De fleste af os fornemmer nok et vist kulturelt og litterært slægtskab, selvom det nationale præg og naturbetingelserne er forskellige - og fascinerende! Hvem har ikke som rejsende i Sverige fået nærmest et chok, når den uendelige række grantræer pludselig brydes, og den mest idylliske og dramatiske sortvandede sø åbenbares?
Læs og få kuldegysninger, når Kerstin Ekman beskriver "sin" natur i "Hændelser ved vand"!

Nordiske forfattere er populære i det øvrige Norden. Jan Kjærstad, der fik Nordisk Råds Litteraturpris i 2001, er et stort hit i Danmark, og Per Olov Enqvist betragter vi vel nærmest som én af vore egne? Og hvad med Herbjørg Wassmo, Gunnar Staalesen, Göran Tunström, Jan Guillou? for bare at nævne nogle af de mange succesfulde navne.

Men nordisk litteratur er også "Krimi med social samvittighed". "Alle forbrydere er formede af den tid og det samfund, de lever i. Så derfor er samfundet altid en del af enhver forbrydelse." Ordene er Liza Marklunds (Pol. 27.10.02), Sveriges lige nu mest politisk ukorrekte og højtråbende krimiforfatter. Og det der med krimier med social indignation kan nordmændene også finde ud af!

Læs videre om det nordiske på Litteratursiden.dk - og bliv inspireret til at læse nye forfattere og mere af de kendte. Måske finder du skæve vinkler og overraskende miljøer og mennesker, du ikke troede eksisterede?

Rigtig god fornøjelse!

Birgitte Tindbæk

 

0
Din bedømmelse: Ingen