New York i litteraturen

Oprettet: 01.06.2016 - 08:00

Årets sommertema er en eksplosion af god litteratur. Dyb, underholdende og intellektuel på en og samme tid. New York er skæbnens og mulighedernes by. 

I New York-romanen Chronic city af Jonathan Lethem er hovedpersonen på udkig efter det sande New York. Det tætteste, han efter et utal af vandringer i byen kommer, er denne dobbeltbetegnelse af New York som "den berømte, kaotiske [by], som pøsede benzin på det tabloide vanvids bål, og denne nok så værdige, der viste sig for os og kun os."

New York er byernes by. Den hvirvlende og mastodonte metropol sætter de fleste i en drømmende sindsstemning, hvor man opsluges og fængsles af den enorme følelse af frihed. New York er mulighedernes by, hvor enhver kan søge lykken, men New York er den moderne tidsalders største, mest forjættede og utopiske fatamorgana. Det er hovedstrømningen i litteraturen fra byen der aldrig sover. 

I New York er alting lidt større, og temaet bringer lidt flere artikler og lidt flere tykke bøger, end vi plejer.

Tonny Vorm giver i Fortabt i New York en  oversigt over New York-litteraturen. Han indleder sin artikel med følgende udsagn om NY-litteraturen: "New York stinker af råddenskab" - en af hans mange citater fra New York-litteraturens litteraturhistorie. At New York har sin egen litteraturhistorie, tror jeg ikke er nogen voldsom overdrivelse. Den er desuden bevis på, hvilket rovdyr byen er for størstedelen af de kunstnere, forfattere og søgende sjæle, der kommer til byen. Kun enkelte slår igennem, og den historie fortælles der ikke noget om. Og som Dorthe Nors siger: "Man ved aldrig, hvornår den spytter dig ud igen."

Nors fik et regulært gennembrud i 2013, hvor hendes novelle 'Hejren' blev trykt i magasinet The Newyorker. I sin artikel Som et lille orm i æblet, fortæller hun om sit Newyorker-eventyr, som til dels udspiller sig i New York men hovedsageligt i vandkanten på den jyske vestkyst.

Henriette Rostrup søgte lykken som litterær agent lige omkring årtusindskiftet, og i Agent i New York fortæller hun sin fantastiske historie,  en historie om et New York-eventyr, hvor hun var helt tæt på at udgive en af USA største litterære ikoner.

Sidst men ikke mindst fortæller debutanten Mikkel Rosengaard i Et litterært eventyr om at skrive og bo i New York. Teksten ligner en allegori, og det ser ud til, at Rosengaard kan tilslutte sig fornemmelsen af katastrofe, når man skal have tilværelsen til at hænge sammen i New York. I alle tre artikler bliver det tydeligt, at New York også er skæbnernes by udenfor litteraturen.

Men selvom byen er altædende, gør det hverken litteraturen sørgmodig eller melankolsk. Som læser befinder man sig rigtig godt lidt udenfor de eksistentielle kriser, som byen fremkalder.

 

En særlig tak til bogbloggeren Mette fra bogensunivers.blogspot.dk for lån af billedet på Litteratursidens Facebookside. Du kan følge hende på Instagram, hvor hun deler ud af sine læseoplevelser. 

 

 

Litteraturlisten er mangfoldig. Edward Rutherfurd giver et historisk tilbageblik i romanen New York. Der er 9/11-romanerne Den faldende mand af Don DeLillo og Ekstremt højt & utrolig tæt på af Jonathan Safran Foer. Indvandringen er repræsenteret i Americanah af Chimanda Ngozi Asichie,  Åben by af Teju Cole, Jazz af Toni Morrison og Brooklyn af Colm Tóibín. Alting blinker af Naja Marie Aidt, By af glas af Paul Auster, Den utrolige historie om Kavalier & Clay af Michael Chabon, Byen brænder af Garth Risk Hallberg, Forestillinger om Ana Ivan af Mikkel Rosengaard, Det år vi gik til begravelser af Henriette Rostrup og Nathaniel P’s affærer af Adelle Waldman er det fyldige uddrag af kunstnerromaner og romaner om det kulturelle liv i New York. Herudover har vi valgt tre graphic novels, By af glas af Paul Auster, Thomas Alsop af Chris Miskiewicz og Henrik Rehrs Tribeca sunset.

I bunden af temaet finder du desuden tre lister med New York-bøger: 

New York-krimier
New Yorker romaner
New York-romaner før år 2000 

BilagStørrelse
liste_new_york.pdf1.07 MB
plakat_litteratursiden_skabelon.pdf250.01 kB
powerpoint_new_york.pps3.94 MB
0
Din bedømmelse: Ingen