København i litteraturen - maj 2007

Oprettet: 01.05.2007 - 12:06

København er hovedstaden, men ikke byen, du føler dig lille i. København er alt, hvad du kan tænke dig - og måske mere?

Byen er huse, gader, mennesker - og den er et sted i litteraturen, genkendelig, men skabt af ord:
Rundetårn, Rådhuspladsen, Nørreport station, Det kongelige Teater, Statens Museum for Kunst, Tivoli, Langebro, Gammel Strand, Strøget, Christiania - sådan kunne man blive ved og spørge: hvad er vigtigst for oplevelsen af at være nået helt ind til benet???

Man kunne også, som Kim Larsen gjorde det engang, snegle sig op og se sin by oppe fra Frelserkirkens top og slutte af med Absalon med mågelort på hatten - går på Laurits hele natten - ja livet skjuler mange løgne - men vi er næsten ens når vi er nøgne ...

Og ens, det er vi så alligevel ikke, når det gælder for og imod storbyliv: For nogle er byen det værste, der kan tænkes, for andre det bedste. De første bliver foragtere og fjender af byen og dens væsen, de sidste dens begejstrede elskere!!

Og både de første og de sidste har skrevet om byen - København er en by af mange ord og vidt forskellige stemmer. Snart optræder den som kulisse, snart beskrevet i detaljer, og indimellem er den selv hovedpersonen.

Forfatternes København kan være beskidt og grim og larmende og uimodståeligt fremmed. Smuk og ren og stille og din bedste ven. Glitrende metropol, provinsiel købstad. Alle de modsætninger, man ville kunne finde på, og flere til. Alt efter tiden og øjnene, der ser.

Forfatternes københavnerbilleder er skabt af indfødte københavnere og af tilrejsende. I adskillige århundreder mændenes by – med få hyldester, megen kritik. I de sidste 20-30 år er flere kvinder også blevet storby-sultne og gået i dialog med den lange tradition af storbyromaner og har - måske? - givet genren en større social tilgang.

Litteraturen om København er ganske mangfoldig; vi har udvalgt centrale værker til en liste, hvor du, hvis du har lyst, kan følge med i, hvordan forfattere i flere tidsaldre har oplevet byen, dens liv og indbyggere.

Glæd dig til at møde klasskere som Holberg, Herman Bang, Tom Kristensen, Michael Strunge, Dan Turèll og yngre bud som Benn Q. Holm, Katrine Marie Guldager og Jan Sonnergaard - for bare at nævne nogle af de kendte! For der er mange flere, der kan det med storbyfascination ...

Tag med til raprim og andre københavnske ordgøglerier. Tag med til det, der for nogen er provokerende vulgaritet. Mød mennesker og steder, du ikke kender og aldrig i dit liv troede, du skulle møde. Kort sagt: sug til dig af byens billeder, lyde og lugte, af mangfoldigheden, mulighederne ...

Så god fornøjelse til dig, der elsker København og til dig, der bare kan li’ litteratur, der stritter i alle retninger!

Birgitte Tindbæk

 

0
Din bedømmelse: Ingen