Hysteriske kvinder i litteraturen - september 2006

Oprettet: 01.09.2006 - 12:06

Mænd er koleriske, hidsige eller temperamentsfulde. Kvinder er hysteriske, sådan er dét! - og det bli'r de ved med at være, selvom ingen i dag tænker i medicinske eller psykosomatiske definitioner som på Freuds tid og heller ikke som de gamle grækere tror, det er livmoderen, der vandrer rundt i kroppen og laver forstyrrelser.

Nej, hysteri er snarere kvindernes protest, en særlig måde at udtrykke det på, som de ikke kan, tør eller har ord til at sige rent ud. Så bliver de/vi opfarende, ubeherskede, overemotionelle.

Og overalt er der hysteriske kvinder i disse år, selvcentrerede, kaotiske hystader. Forfærdelige og forfærdende. De er desperate husmødre og unge, smukke, smarte, professionelle topforbrugere ....

Og de er at finde i moderne sit.coms som 'Ally McBeal', 'Sex & the City' og 'Desperate Housewives'. Her fejres den evige ungdom. Her serveres fed komedie og hemmelig kvindeverden, der gør op med normerne for, hvordan kvinder skal være. Her diskuteres - langt væk fra al feministisk forargelse - virkelighedens kønsroller, idealkvindebilledet, med latteren og selvironien som våben.

Og hellere handle skævt end slet ikke at handle, lyder også budskabet hos de uregerlige antiheltinder, Nynne og Bridget, som er litteraturens svar på dagens amerikanske tv-serie-fiktion.

Men litteraturen byder på meget andet end chick'er med fokus på egne behov, hungrende efter at ende som den succes, samfundet og de selv forventer, alt imens de kæmper med rynker, poser, deller - og shopper og snakker for meget og er sårbare, sugende usikre og har en skrigende længsel efter at blive taget alvorligt ....

Litteraturen handler også om kvinder med trang til magt, hvad enten de er hysteriske mødre eller er dem, der bare er almindeligt desperate - fordi de gerne vil ha' barn eller er for meget jaloux eller er blevet kompromisløse skilsmissefurier eller er bange for at blive gamle eller bli'r hekse, når de ikke får deres vilje eller bare er oversete og neurotiske - acceptable laster, eller FOR MEGET?

Litteraturen er sådan set spækket med kvinder, som prøver at komme ud og væk eller har ondt i livet, og som af deres omgivelser bliver anset for gale, vanvittige, utilregnelige, præmenstruelle, krævende, overfladiske, eksalterede, nervøse, lunefulde, hysteriske. Hvad de indimellem også er ....

Mød dem, nye og gamle, her i Litteratursidens september-tema med rigtig ond og sjov og genkendelig kvindelitteratur:

- det er ikke så sjovt som på tv, der er ikke så mange forsonende træk at slappe af på, ikke megen charme, undtagen lige hos Nynne måske? for i virkeligheden kan vi vel ikke rigtig lide Fanny Fiske og Mrs. Bennet og Dina og de andre .... og deres væsen, men der skal nok være dem, der vil elske at spejle sig i dem.

Prøv, om du er én af dem ....

Og vi er klar til en ny sæson 'Desperate Housewives' sidst i september!!

God fornøjelse

Birgitte Tindbæk

 

0
Din bedømmelse: Ingen