Finland i litteraturen - marts 2011

Oprettet: 01.03.2011 - 09:25

Finnernes litteratur er andet og mere end Tove Janssons mumitrolde - den er også sort, grotesk humor, feminisme, den fineste lyrik og den dybeste alvor.

- og præget af kriges gru og rædsler ...

Finland! Hvad tænker vi så? Del af Norden, nabo til Rusland, søer, birketræer, Marimekko, Aalto, Arabia, Sibelius - og så nogle underligt fordækte fordomme om øl/vodka/sauna og sne og koldt vand, og at de går med kniv og er lidt mærkelige.

Men vi er også misundelige på dem, for mens Danmark er under middel, når internationale undersøgelser rangordner skoleelevernes kompetencer, ligger finnerne helt i top. Og Newsweek har jo faktisk kåret Finland til verdens bedste land at blive født i! Selvom de har et nådesløst klima og en våbenraslende russisk nabo.

Men hvad er det, de kan i Finland? De kan i hvert fald noget med et velfungerende socialt system og et uddannelsessystem med nogle rutiner og stilhed og tryghed og respekterede lærere, der er gode til at bryde den negative sociale arv - og så kan de skrive bøger!! Finnerne skriver vidunderlige, mærkelige, tungsindige bøger! Selvom der i tidens løb er sagt meget ondt om finske film og triste finske tv-spil.

De har i det hele taget stor kærlighed til litteratur! Hvert år udgives flere end 10.000 bøger på finsk; et netværk af over 1.000 offentlige biblioteker dækker hele landet, og ingen lande i verden læser så meget som finner (og islændinge)! Selvom Finlands folk udgør én nation, taler de to sprog: finsk og svensk, og Finlands nationallitteratur er tosproget.

De finlandssvenske forfattere føler en nærhed og kærlighed til både Finland og Sverige, så mange fungerer dobbelt, f.eks. får deres bøger udgivet på op til tre forlag: et finsk, et finsk-svensk og et svensk. En rigdom, men også af og til en ulykke, fordi de nogle gange må spørge sig selv, hvem de egentlig er?

Vi kender ikke så meget til deres forfattere. Derfor godt vi har Nordisk Råds Litteraturpris, for den gør, at vi bliver opmærksomme på nogle af nabolandenes gode bøger og fremmer lysten til at få dem oversat. Ja, ellers ville vi måske aldrig ha’ stiftet bekendtskab med finlandssvenske Kjell Westø? Og måske heller ikke med sidste års vinder, finsk-estiske Sofi Oksanen?

Litteraturprisen kan også bruges som politisk redskab, som for en stund får os til at huske på, at vi udgør en enhed, alle os nord for Europa. En skrøbelig sammenhæng, javist! For vi skandinaver kender jo heller ikke hinandens litteratur godt nok! Og det værste: al vores glimrende litteratur er med få undtagelser komplet ukendt ude omkring i den store verden.

Men nu får Litteratursidens læsere i hvert fald mulighed for at møde en håndfuld af de mørke, melankolske, ironiske, skæve og humoristiske finner, der kan noget med litteratur … og også et par bøger, hvis forfattere er af anden nationalitet end finsk, men hvor Finland spiller en stor rolle!

God fornøjelse!

Birgitte Tindbæk

 

4
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 4 (1 vote)