Highlights fra 2016

Oprettet: 02.01.2017 - 12:11

Listen indeholder mine bedste læseoplevelser i 2016. Der mange nye titler fra 2016  men også en hel del ældre titler imellem. Listen er "ujævn" forstået på den måde, at jeg både har medtaget de mere smalle litterære titler og de helt brede underholdningsromaner. Der er gode læseforslag til alle situationer. Du kan både få gang i tårekanalerne, hjernecellerne, de små hår i nakken og uddybet smilerynkerne. 

Highlights 2010
Highlights 2011
Highlights 2012
Highlights 2013
Highlights 2014 
Highlights 2015

Linda Castillo: Tvunget til tavshed (en traditionel krimi i et utraditionelt univers. Hovedpersonen, stationsleder Kate Burkholder, er opvokset med Amish-folket i Ohio. Let at læse, god underholdning)

Christian Dalsgaard: Svin (fremragende slægtsroman om 2 brødres opvækst og liv gennem 40 år.  Jeg synes Dalagaards forfatterskab er alt for overset. Han fortjener større bevågenhed)

Joël Dicker: Sandheden om Harry Quebert-sagen (virkelig god og spændende krimi, lag på lag som en kinesisk æske bliver der ved med opdukke nye tråde i historien. Måske er den lidt for lang)

Nathan Filer: Når vanviddet rører på sig (rigtig fin roman om at være psykisk syg, og om at vokse op i en familie, som kæmper for at overleve som familie)

Karin Fossum: Helvedesilden (kvalitetskrimi om et bestialsk mord på en lille dreng og hans mor. Sejer og Skarre er igen på sagen og også denne gang har Karin Fossum skrevet et fantastisk psykologisk portræt af en særlig, der vokser op hos en omklamrende mor. En Karin Fossum classic på toppen)

Neil Gaiman: Oceanet for enden af grusvejen (en rigtig underholdende fantasy-roman for både børn og voksne)

Trisse Gejl: Ulvekvinten (velskrevet roman, som faktisk er ret så trist og uhyggelig. Den handler om en mors sindssygdom og hvordan det opleves af hendes nærmeste familie og venner)

Shilpi Somaya Gowda: Den hemmelige datter (amerikansk/indisk feel-good-roman om kulturforskelle og om at være adopteret. Helt og aldeles ufarlig dameroman. OK underholdende, - ja jeg slugte den bare)

Beate Grimsrud: Evighedsbørnene (fremragende, anderledes og udfordrende roman om 4 mennesker med psykiske diagnoser. Romanen giver et godt indblik i hvordan livet kan forme sig for et menneske med psykisk sygdom.)

Emma Hamberg: Hjerter i brand (skøn uforpligtende underholdning. Ferielæsning af den ikke-farlige slags. Meget meget SØD - måske lidt FOR sød)

Paula Hawkins: Kvinden i toget (OK spændende domestic-noir-thriller. God underholdning. En page-turner)

Gaute Heivoll: Over det kinesiske hav  (fin norsk melankolsk roman.  En ret udramatisk fortælling om en plejefamilie, som skaber et hjem for en flok udviklingshæmmede (åndssvage), heraf 5 børn - søskende - og et par voksne. Kan sammenlignes med Per Petterson og Roy Jacobsen)

Merete Pryds Helle: Folkets skønhed (rigtig interessant læsning om en svær barndom med vold og incest mellem søskende. En roman som går tæt på forfatterens egen familie)

Benn Q. Holm: De levende og de døde (OK god læseoplevelse om kæresteparret Karen og Ebbe i besættelsestidens Danmark.)

Jørn Lier Horst: Hulemanden (god traditionel krimi om en amerikansk seriemorder, der har fundet vej til Norge. Og om ensomhed.)

Zenia Johnsen: Hjerneskælv (en lille prosalyrisk perle om at leve med en hjerneskade forårsaget af et fald og voldsom hjernerystelse)

Jón Kalman Stefánsson: Himmerige og helvede (poetisk skæbnefortælling fra det barske Island. Historien foregår for mere end 100 år siden og handler om det barske fiskerliv, hvor Bardur dør at kulde på havet fordi han glemte at få sin sælskindsanorak med på fisketuren).

Sue Monk Kidd: Fødselsdagsgaven (rigtig god underholdningsroman om slaverne i USA, og særligt om kvindernes kamp for frigørelse. Både de sorte og de hvide kvinder)

Lars Kjædegaard: Det der er værre (en klassisk Belling/Hvid-krimi. Ikke for meget vold og ikke for mange usandsynligheder. Om en kvinde der tilstår et mord på sit dødsleje)

Karl Ove Knausgaard: Om foråret (fremragende, vidunderlig roman om livet med 4 børn, hvor den yngste er 3 måneder, og  Karl Ove er alene om ansvaret, mens Linda stadig er indlagt med en alvorlig depression)

Renée Knight: Enhver lighed ( begyndelsen var lige så hårrejsende som en gyser, men udviklede sig til at blive en spændende psykologisk thriller.) 

Mary Kubica: Den perfekte pige (thriller hvor den bortførte Mias omgivende familie fortæller om sagen før og efter hendes forsvinding. Rigtig spændende og god. På linje med "Kvinden i toget" og "Enhver lighed")

Lotte Kaa Andersen: Hambros Alle 7-9-13 (fin underholdende samtidsroman hvor scenen er sat i "overklassedanmark")

Steen Langstrup: Ø (zombie-gyser i let forståeligt sprog. Godt håndværk.)

Niels Lyngsø: Min ukendte bror (jeg lytter romanen som forberedelse til DR-læseklubben, hvor 2. del -"Himlen under jorden" er nomineret til DR-romanprisen. Vi skal snakke om den i foråret. Jeg blev faktisk ret glad for romanen undervejs. Så giv den tid og nyd det fine danmarksportræt)

Dorthe Nors: Spejl, skulder, blink (usædvanligt godt og  humoristisk kvindeportræt. Nors er i særklasse)

Malene Ravn: Mia (fremragende lille roman om et par omsorgssvigtede søstre. Velegnet til læsekredse. Virkelige noget af det allerbedste, jeg længe har læst)

Hanne Richardt Beck: Uforudsete hændelser (ret avanceret krimi. Det tog mig lidt tid at få hul på den, men den er rigtig god. Det allerbedste i romanen er de fremragende psykologiske portrætter af de tre kvindelige hovedpersoner.)

Jane Shemilt: Datter (spændende Domestiv-Noir-roman. Hvad blev der af 15-årige Naomi, som aldrig kom hjem? - kan sammenlignes med "Den perfekte pige" af Kubica)

Kirsten Thorup: Erindring om kærligheden (en lang og teksttung roman om et vanskeligt mor/datter-forhold. Vi læste den i DR-klubben, og der er meget at snakke om. Thorup er jo en højdespringer, men jeg synes den var meget tung at komme igennem. En af årets mest mediehypede romaner)

Linn Ullmann: De urolige (lidt tung, grundig, sober og meget anmelederrost beretning om Ullmanns barndom og forhold til sin far Ingmar Bergmann. Jeg fik lyst til at læse Liv Ullmanns biografi. Stor mediebevågenhed)

Vibeke Vasbo: Der mangler en sang om solsorten (jeg lytter til historien, rigtig fint indlæst af Julie Fabricius. Det handler om forfatterens barndom i en børnerig lægefamilie på Als i årene fra slutningen af 2. verdenskrig og ind i 50'erne. En dejlig familiehistorie)

Helle Vincentz: Den afrikanske jomfru  (rigtig god spændingsroman. Helle Vincentz har et godt kendskab til det rædselsfulde arbejdsmiljø som stærk konkurrence på arbejdspladsen medfører. Afrikansk kultur over for vestlig kultur med et godt blik for undertrykkelse, korruption og personlige ambitioner. Jeg vil rigtig gerne læse flere krimier af Vincents, så snart jeg får lidt "luft" i læsepligterne)

Kjell Westö: Faren ved at være en Skrake (meget meget fin slægtshistorie fortalt med både humor og alvor. Ny udgave med titlen: Det ulyksalige ved at være en Skrake, som er en langt bedre oversættelse af titlen, og bedre dækkende for indholdet))

John Williams: Butcher's Crossing (helt unik western-roman. Her er plads til refleksion og eftertanke. Kunne være en fin titel til en læsekreds) 

Bøger på denne liste

Bog: "Tvunget til tavshed" af Linda Castillo

Bogens forside

Krimi - Da liget af en ung kvinde dukker op, står den unge Kate Burkholder med sin første mordsag som politichef - Sagen trækker tråde til en 16 år gammel mordsag, og Kate må trække på si

Forfatter: 
Linda Castillo
Oversætter: 
Henrik Enemark
Udgivet: 
2012
Forlag: 
Hr. Ferdinand
Sidetal: 
442
Lån bogen - Køb bogen

Bog: "Svin " af Christian Dalsgaard

Bogens forside

Om brødrene Claus og Helge, der vælger hver deres vej i livet. Da Helge stikker af hjemmefra, skilles de to brødres veje.

Forfatter: 
Christian Dalsgaard
Udgivet: 
2016
Forlag: 
Lindhardt & Ringhoff
Sidetal: 
415
Lån bogen - Køb bogen

Bog: "Sandheden om Harry Quebert-sagen" af Joël Dicker

Bogens forside

Den unge forfatter Marcus Goldman har skriveblokering og søger hjælp hos sin mentor, forfatteren Harry Quebert i en lille amerikansk by, men ender med at hjælpe med opklaringen af det mord på forfa

Forfatter: 
Joël Dicker
Oversætter: 
Mette Olesen
Udgivet: 
2014
Forlag: 
Rosinante
Sidetal: 
693
Lån bogen - Køb bogen

Bog: "Når vanviddet rører på sig" af Nathan Filer

Bogens forside

Da Matthew Homes og hans ældre bror Simon, der har Downs-syndrom, er på ferie med deres forældre, sniger de sig ud om natten. Men det er kun Matthew der kommer hjem igen.   

Forfatter: 
Nathan Filer
Oversætter: 
Louise Urth Olsen
Udgivet: 
2014
Forlag: 
Forlaget Punktum
Sidetal: 
275
Lån bogen - Køb bogen

Bog: "Helvedesilden " af Karin Fossum

Bogens forside

En norsk hjemmehjælper og hendes lille søn findes knivdræbt i en campingvogn. En brutal sag, også for kriminalkommissær Konrad Sejer, der må forsøge at samle trådene.

Forfatter: 
Karin Fossum
Oversætter: 
Poul Bratbjerg Hansen
Udgivet: 
2016
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
228
Lån bogen - Køb bogen

Bog: "Ulvekvinten" af Trisse Gejl

Bogens forside

Zoe er pianist og underviser på konservatoriet. Hun drømmer om at komponere igen. Frederik er hendes niårige søn. Han er god til matematik og computerspil. Beate er fotograf og Zoes veninde.

Forfatter: 
Trisse Gejl
Udgivet: 
2016
Forlag: 
People's Press
Sidetal: 
256
Lån bogen - Køb bogen

Bog: "Den hemmelige datter" af Shilpi Somaya Gowda

Bogens forside

Indiske Asha bortadopteres som spæd til et velstillet ægtepar fra USA - For hendes biologiske mor er det en livslang sorg, for hendes adoptivmor bliver det en kamp med moderskabets krav, mens

Forfatter: 
Shilpi Somaya Gowda
Udgivet: 
2011
Forlag: 
Cicero
Sidetal: 
351
Lån bogen - Køb bogen

Bog: "Evighedsbørnene " af Beate Grimsrud

Bogens forside

Siri er indbildt gravid. Louise er cutter. André elsker sin kat mere end mennesker. Tomas har sine systemer.

Forfatter: 
Beate Grimsrud
Oversætter: 
Jesper Klint Kistorp
Udgivet: 
2016
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
356
Lån bogen - Køb bogen

Bog: "Hjerter i Brand" af Emma Hamberg

Bogens forside

Tessan og hendes ged Bella er flyttet ind i den svenske stationsby Rosengäddas forfaldne stationsbygning.

Forfatter: 
Emma Hamberg
Oversætter: 
Birgitte Steffen Nielsen
Udgivet: 
2014
Forlag: 
Aronsen
Sidetal: 
487
Lån bogen - Køb bogen

Bog: "Kvinden i toget" af Paula Hawkins

Bogens forside
Forfatter: 
Paula Hawkins
Oversætter: 
Steffen Rayburn-Maarup
Udgivet: 
2015
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
390
Lån bogen - Køb bogen

Bog: "Over det kinesiske hav" af Gaute Heivoll

Bogens forside

Et ungt par skaber lige før anden verdenskrig deres eget ’forplejningshjem’, - en institution for mentalt handikappede.

Forfatter: 
Gaute Heivoll
Oversætter: 
Camilla Christensen
Udgivet: 
2015
Forlag: 
Samleren
Sidetal: 
256
Lån bogen - Køb bogen

Bog: "Folkets skønhed " af Merete Pryds Helle

Bogens forside

Marie vokser op på  Langeland 1930’erne i et hjem, hvor børnene er mange, pengene få og vold hverdag - også før krigen kommer og gør et fattigt samfund endnu fattigere. 

Forfatter: 
Merete Pryds Helle
Udgivet: 
2016
Forlag: 
Lindhardt & Ringhof
Sidetal: 
480
Lån bogen - Køb bogen

Bog: "Hulemanden" af Jørn Lier Horst

Bogens forside

Denne gang kommer døden til Wistings eget nabolag …    

Forfatter: 
Jørn Lier Horst
Udgivet: 
2015
Forlag: 
Punktum
Sidetal: 
323

Bog: "Hjerneskælv" af Zenia Johnsen

Bogens forside
Forfatter: 
Zenia Johnsen
Udgivet: 
2016
Forlag: 
Jensen & Dalgaard
Sidetal: 
112
Lån bogen - Køb bogen

Bog: "Himmerige og helvede" af Jón Kalman Stefánsson

Bogens forside

En poetisk skæbnefortælling om naturens kræfter og livets store spørgsmål - Historien foregår for hundrede år siden på vestkysten af Island på en isoleret fiskeplads inde i en lille fjord omgi

Oversætter: 
Kim Lembek
Udgivet: 
2010
Forlag: 
Batzer & Co
Sidetal: 
210
Lån bogen - Køb bogen

Bog: "Fødselsdagsgaven" af Sue Monk Kidd

Bogens forside

En historisk roman, som foregår i South Carolina i begyndelsen af 1800-tallet; Sarah er det ottende barn i den velhavende familie Grimke, der bor i byen Charleston, hvor faren er plantageejer

Forfatter: 
Sue Monk Kidd
Udgivet: 
2015
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
424

Bog: "Det der er værre " af Lars Kjædegaard

Bogens forside

Krimi med makkerparret Anita Hvid og Thor Belling. En kvinde tilstår på dødslejet et ti år gammelt mord, en anden har tilstået og er dømt for.

Forfatter: 
Lars Kjædegaard
Udgivet: 
2016
Forlag: 
Rosinante
Sidetal: 
301
Lån bogen - Køb bogen

Bog: "Om foråret " af Karl Ove Knausgård

Bogens forside

Roman. Som i et langt brev skriver en far til sin nyfødte datter om det liv og den familie, som hun er født ind i med udgangspunkt i en forårsdag.

Forfatter: 
Karl Ove Knausgård
Oversætter: 
Sara Koch
Udgivet: 
2016
Forlag: 
Lindhardt & Ringhof
Sidetal: 
159
Lån bogen - Køb bogen

Bog: "Enhver lighed" af Renée Knight

Bogens forside

Catherine Ravencroft gemmer på en hemmelighed, som kun hun kender. En dag finder hun en bog, der afslører hemmeligheden. Hvordan kan det gå til?

Forfatter: 
Renée Knight
Oversætter: 
Lotte Kirkeby Hansen
Udgivet: 
2015
Forlag: 
Hr. Ferdinand
Sidetal: 
337
Lån bogen - Køb bogen

Bog: "Den perfekte pige" af Mary Kubica

Bogens forside

Mia, det sorte får i en pæn, velhavende familie, går med en fremmed mand hjem. Uvidende om, at han har planlagt at kidnappe hende.

Forfatter: 
Mary Kubica
Oversætter: 
Helle Albeck
Udgivet: 
2015
Forlag: 
Turbulenz
Sidetal: 
347
Lån bogen - Køb bogen

Bog: "Hambros Allé 7-9-13" af Lotte Kaa Andersen

Bogens forside

Line og Kristian bor på én af landets fineste adresser - men de er dybt ulykkelige.

Forfatter: 
Lotte Kaa Andersen
Udgivet: 
2015
Forlag: 
Turbine
Sidetal: 
291
Lån bogen - Køb bogen

Bog: "Ø" af Steen Langstrup

Bogens forside

Noa og hans kæreste Selina bliver forladt på en øde ø i Sydøstasien, og to dage senere bliver kun Noa fundet i live.

Forfatter: 
Steen Langstrup
Udgivet: 
2016
Forlag: 
2 Feet Entertainment
Sidetal: 
2012
Lån bogen - Køb bogen

Bog: "Min ukendte bror" af Niels Lyngsø

Bogens forside

Hans-Peter bliver som 40-årig fundet på rigshospitalets helikopterlandingsplads med en psykose, og da han bliver sat over for psykiateren Anna Gabrielsen, bliver hans erindringer om køn,

Forfatter: 
Niels Lyngsø
Udgivet: 
2015
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
318
Lån bogen - Køb bogen

Bog: "Spejl, skulder, blink" af Dorthe Nors

Bogens forside

Sonja bor alene i København, oversætter svenske krimier og går til massage hos Ellen, som tydeligt kan mærke problemerne hobe sig op i hendes bindevæv.

Forfatter: 
Dorthe Nors
Udgivet: 
2015
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
192
Lån bogen - Køb bogen

Bog: "Mia" af Malene Ravn

Bogens forside

Mia har siden barndommen forsøgt at beskytte sin storesøster. Da søsterens voldelige kæreste igen slår hende, tager Mia sin søster med hjem for bedre at kunne passe på hende.

Forfatter: 
Malene Ravn
Udgivet: 
2016
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
151
Lån bogen - Køb bogen

Bog: "Uforudsete hændelser" af Hanne Richardt Beck

Bogens forside

Tre midaldrende kvinder står meget forskellige steder i livet, og har ikke tænkt på hinanden i mange år.

Forfatter: 
Hanne Richardt Beck
Udgivet: 
2016
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
393
Lån bogen - Køb bogen

Bog: "Erindring om kærligheden" af Kirsten Thorup

Bogens forside

Kirsten Thorups nye roman handler om et kompliceret forhold mellem en mor og en datter og er et kraftfuldt tidsbillede fra anden halvdel af det tyvende århundrede.

Forfatter: 
Kirsten Thorup
Udgivet: 
2016
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
464
Lån bogen - Køb bogen

Bog: "De urolige" af Linn Ullmann

Bogens forside

I den prisbelønnede roman De urolige af den norske forfatter Linn Ullmann sidder far og datter med en båndoptager mellem sig.

Forfatter: 
Linn Ullmann
Oversætter: 
Karen Fastrup
Udgivet: 
2016
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
408
Lån bogen - Køb bogen

Bog: "Der mangler en sang om solsorten" af Vibeke Vasbo

Bogens forside

Anna, født i et alsisk lægehjem i 1944, har et sind, der får hende i klemme i søskendeflokken Men gennem hendes barnligt præcise og poetiske iagttagelser gives der en fin skildring af efterkrigstid

Forfatter: 
Vibeke Vasbo
Udgivet: 
2008
Forlag: 
Samleren
Sidetal: 
239
Lån bogen - Køb bogen

Bog: "Den afrikanske jomfru" af Helle Vincentz

Bogens forside

Den unge karrierekvinde Caroline Kayser, som er ansat i et dansk olieselskab, sendes til afdelingskontoret i Kenya, hvor hun skal sætte en stopper for vedvarende rygter om voldtægter af landsbypige

Forfatter: 
Helle Vincentz
Udgivet: 
2012
Forlag: 
Rosinante
Sidetal: 
393
Lån bogen - Køb bogen

Bog: "Faren ved at være en Skrake" af Kjell Westö

Bogens forside

Krøniken om familien Skrake og om Finlands historie gennem efterkrigstiden, med faderen Werner Skrake, den inkarnerede hammerkaster og lystfisker i centrum, og med sønnen Wiktor Juri Ansgar Skrake

Forfatter: 
Kjell Westö
Udgivet: 
2004
Forlag: 
Athene
Sidetal: 
373
Lån bogen - Køb bogen

Bog: "Butcher's Crossing" af John Williams

Bogens forside

Will Andrews dropper ud af Harvard og tager på en utrolig og livsforandrende rejse, som kommer til at vende op og ned på tilværelsen.

Forfatter: 
John Williams
Udgivet: 
2015
Forlag: 
Lindhardt og Ringhof
Sidetal: 
327
0
Din bedømmelse: Ingen