Niceville

Oprettet: 04.01.2011 - 12:08

Bog: "Niceville" af Kathryn Stockett

Bogens forside

Roman fra 1960'ernes Mississippi - Den nye racelov ophæver adskillelsen mellem sorte og hvide, meget imod de hvides vilje - En gruppe sorte tjenestekvinder fortæller deres livshistorier til en

Forfatter: 
Kathryn Stockett
Oversætter: 
Marie Kopp
Udgivet: 
2010
Forlag: 
Cicero
Sidetal: 
407
Lån bogen - Køb bogen

En læseklub diskuterer begejstret Kathryn Stocketts roman "Niceville" - læs med og bliv smittet af læsefeberen.

 

Roman fra 1960'ernes Mississippi. Den nye racelov ophæver adskillelsen mellem sorte og hvide, meget imod de hvides vilje. En gruppe sorte tjenestekvinder fortæller deres livshistorier til en bog og bringer sig selv i fare i et samfund, som ikke tåler kritik af raceforholdene.

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

 • MereteTrap

  man, 02/01/2012 - 12:46

  Hej.

  Super godt at du fik læst Niceville, Anne-Mette - den er bare SÅ god. Jeg har faktisk været inde og se filmen to gange nu, den er super god (men ikke heeelt lige så god som bogen).

  KH Merete

 • Anne-Mette Sohn...

  tir, 27/12/2011 - 21:43

  Bedre sent end aldrig, og hvor er jeg glad for, at jeg trods alt har fået læst denne. Jeg har haft læse-tørke siden sommerferien, så det var en fed fornemmelse, at jeg i nat blev nødt til liiiige at læse de sidste 100 sider færdig ;) Godt, jeg har ferie..
  Jeg tænker meget på mobning i forhold til bogen. Især hende, som Minny er 'maid' for. Jeg tænkte en del på Undtagelsen, mens jeg læste den. En af de mest uhyggeligt bøger, jeg har læst.
  Jeg håber, at jeg når at se filmen her i ferien, men ellers låner jeg den på biblioteket senere.
  Absolut en anbefalelsesværdig bog, og jeg er glad for, at netop den bog skulle afslutte min 'tørke'.
  Mvh, A-M

 • Gitte Hansen

  man, 12/09/2011 - 22:58

  Jeg har nu afsluttet min første læsning af Rum og kan varmt anbefale denne uhyggelige og vidunderlige roman.

  Jeg har lagt min kommentar i "Testbogklubben", hvor bogen er til debat :-)

 • Jytte P

  man, 12/09/2011 - 17:35

  Jeg er nødt til at tilslutte mig.

  Det er den mest usædvanlige bog jeg har læst. Den er jo helt anderledes, end man forestiller sig, når man læser foromtalen. Det kunne være en bog der spillede lidt på vores nysgerrighed - netop "Ude og Hjemme". Men bogen indeholder intet for husarer. Det er en fantastisk smuk historie om forholdet mellen mor og barn. En klog mor, der prøver at skabe et liv med indhold for sit barn. Forfatteren må have stor indsigt i børns opfattelsesevne. At kunne sætte sig i børnehøjde og beskrive hvad Jack ser, er fantastisk. Her er meget at hente for mennesker der omgås børn - ja mennesker i det hele taget.

  Her er en bog, der er helt anderledes, end noget andet jeg har læst.

  Stor, stor anbefaling.

 • MereteTrap

  man, 12/09/2011 - 15:58

  Ja, nu er det jo ikke meningen at vi skal diskutere "Rum" i denne måned, men jeg kan ikke lade være med at komme med en kommentar mere. Jeg er også kommet godt i gang med bogen, og den er godt nok anderledes, fængende og tankevækkende. Som mor til en 6-årig kan jeg ikke lade være med at tænke på, hvor meget man vil gøre for sit barn - ja alt! At den mor har skabt en hel verden i "Rum" for sin dreng, er simpelthen så utroligt. Og da jeg kun er halvvejs, så ved jeg jo ikke om det lykkes dem at komme ud - men jeg håber det - for jeg ønsker at Jack og hans mor skal opleve "Udenfor" sammen :-)

  PS. Har lige fået "En bid af lykken" i dag. Men jeg er simpelthen nødt til at blive færdig med "Rum" før jeg går i gang med den :-)

 • Gitte Hansen

  ons, 07/09/2011 - 22:52

  Connie... Var ved at være lidt bekymret for om du havde fået min besked. Teknikken kan jo drille :-)

  Rigtig od fornøjelse med Niceville. Det er også en af de bøger der er spøger i tankerne :-)

 • Connie

  ons, 07/09/2011 - 19:41

  Jeg hopper fra månedens bog, har en del at se til på arbejdet, og har ikke fået den bestilt. Måske vender jeg tilbage hvis jeg får tid og mulighed for at læse den, men umiddelbart tror jeg lige jeg holder en måneds læsepause fra denne klub. Har bl.a. "Niceville" liggende, og desforuden gang i andre bøger.

  Faktisk har jeg netop afsluttet " Rum " af Emma Donnaghue, og det er ganske rigtigt en stærk bog, der bestemt ikke sådan lige er til at ryste af sig, men glæd jer. Den bliver iøvrigt debateret i " Testklubben" p.t. . Tror lige jeg lader en bemærkning falde om den der. Vi høres ved , -

   (og Gitte- Vi har en aftale vedr. filmen i Svendborg :-)

 • Gitte Hansen

  ons, 07/09/2011 - 13:55

  Jeg glæder mig også helt vildt til at se filmen. Håber og tror at den kan leve op til bogen. Jeg er kommet i gang med "Rum" og blev som Merete også inspireret via Litteratursiden til at bestille den bog. Indtil videre tegner den til at blive en rigtig god og også uhyggelig læseoplevelse.
  Kh Gitte

 • MereteTrap

  ons, 07/09/2011 - 12:00

  Ja, jeg vil også lige tilslutte mig. Det var en enormt god bog, og jeg glæder mig rigtig, rigtig meget til at se filmen! Når jeg ser traileren, får jeg helt gåsehud - fordi jeg føler så meget sympati :-)

  Det er lidt sjovt, for jeg har også bogen "Rum" liggende på mit natbord. Jeg læste tilfældigvis anbefalingen herinde, og fik rigtig meget lyst til at læse den :-)

 • Marianne Agger

  tir, 06/09/2011 - 14:38

  ...godt for dig, at du fik læst "Niceville" :-). Og skønt, at du vil dele din oplevelse med os, selvom det ikke lige er denne måneds bog. Ja, der er mange spørgsmål, man godt kunne tænke sig at få besvaret efter endt læsning, men som du selv siger, så er det også sjovt selv at digte videre på de tre kvinders historie. Jeg glæder mig SÅ meget til at se filmen. Jeg skal helt sikkert også læst "Rum". Jeg tror også, det er en bog, der "sætter sig fast". God fornøjelse!

 • Gitte Hansen

  man, 05/09/2011 - 23:04

  Hej alle

  Jeg jeg har så først fået læst "Niceville" nu, men synes alligevel at jeg vil dele mine tanker med jer.

  Jeg kunne slet ikke lægge bogen fra mig da jeg først kom i gang. Den er utrolig velskrevet og jeg blev meget grebet af historien, kærligheden, ensomheden, magtesløsheden, omsorgen og de mange intriger, der er i romanen.

  Marianne: Jeg tror ikke at Skeeter er rigtig forelsket i Stuart. Jeg tror hun er ensom og trænger til at blive bekræftet i at hun er god nok som hun er.

  Den gruppe af rædselsfulde kvinder minder mig meget om den flok unge piger som Julia Roberts bliver sat til at undervise i filmen "Mona Lisa Smile". De tænker kun på facaden og skyer ingen midler.

  Jeg kan ikke lade være med at tænke på hvad der kommer til at ske for og med Aibileen, Minny og Skeeter i fremtiden. Vil Skeeter kaste sig over nye og spændende tabuemner? Tager Aibileen springet og bliver forfatter? Vil hun fortsætte med at kæmpe for tjenestepigerne eller vil hun finde en ny familie med et nyt lille barn? Og hvad med Minny? Vil hun virkelig forlade sin voldelige mand eller går hun tilbage og får flere børn for at slippe for at få tæv?

  Vil på den ene side ønske at der kommer en to'er, så jeg kan få svarene, men på den anden side kan det jo også være en fordel selv at kunne "bestemme" hvad der skal ske med disse skønne kvinder i fremtiden.

  Den næste bog jeg vil læse er "Rum" af Emma Donoghue. Den har også fået en positiv omtale her på Litteratursiden og jeg glæder mig meget til at læse den.

  Kh Gitte

 • Marianne Agger

  man, 04/07/2011 - 14:56

  "Nice" på den måde, at det var en god bog! Ikke så "nice" en by. Jeg gad godt læse en fortsættelse, for jeg kom helt til at holde af Skeeter, Aibileen og Minny. Har først nu set film-traileren, og den film skal jeg da helt klart se! Meeen det var nu ikke helt sådan, jeg forestillede mig hovedpersonerne så ud. Nå, men bogen vil jeg i hvert fald varmt anbefale alle at læse. Den får os til at tænke over, hvordan vi behandler hinanden. Jeg har lige været i Berlin, hvor jeg bl.a så mindemærket og museet for jøderne. Hold op, hvor er det bare ikke til at holde ud at tænke på, hvad der foregik under 2. verdenskrig! Ligesom i "Niceville", hvor de hvide ydmyger de sorte så groft og ligefrem dræber dem. Men ja, det sker jo stadig nogle steder. Men hvordan folk kan behandle hinanden sådan er uforståeligt! Men heldigvis er der jo også masser af kærlighed i bogen. Mellem fx Aibileen og Mae Mobley og alle Aibileens andre børn. Det er rørende. Det er tværtimod skræmmende den måde som Miss Leefolt undgår sit barn på!? Hvorfor får man så børn, hvis man ikke vil være sammen med dem? Hvad synes I om Stuart? Tror I Skeeter virkelig er forelsket i ham? Jeg synes ikke, han virker som den dejligste fyr. Jeg synes, at Stockett har været rigtig god til at beskrive de intriger og den falske og overfladiske kvindegruppe, som Skeeter heldigvis kommer ud af. Pyhh, hvor er Hilly grusom! Tænk, hvordan hun kan styre de andre og bestemme over dem. Men sådanne kvinder findes jo. Hvad synes I om Minnys hævn over Hilly, he he. Sådan en tærte ønsker man ikke ligefrem at få :-). Nå, men skøn bog. Er spændt på at se, om der kommer flere bøger fra Stockett. Men mon ikke?

  Mange sommerhilsner fra Marianne

 • MereteTrap

  fre, 01/07/2011 - 11:13

  Hej Alle.

  Så er jeg kommet i gang med Niceville, og dét er godt nok en glædelig overraskelse! Jeg har tilfældigt læst et par bøger om slaveriet på det sidste, bla. den nye af Isabel Allende, og det har egentlig ikke været noget der har fænget - selv om jeg selvfølgelig synes det altid er gribende at læse om. Men pludselig har de to bøger lagt en perfekt baggrund, for nu at læse "Niceville".

  Jeg er vild med at man følger forskellige kvinders tanker, og jeg synes bogen fænger fra første side. Samtidig synes jeg også det er fedt, at jeg har set forfilmen til den herinde via linket, for så har jeg alle personernes udseende og hele galleriet på plads :-)

  Mht. sommerlæsning er der jo en hel masse jeg gerne vil have læst :-) jeg har også Ejersbos Afrika-trilogi på min liste... for jeg har den faktisk selv, men har aldrig fået den læst - og er helt vild med hans bøger.

  Så har jeg bestilt en del chick lit, bla. "Satans yngel" af Sanne Munk Jense, "Mødregruppen" af Ulla Taylor, "Bedste venner" af Jennifer Weiner og "Sommeren uden mænd" af Siri Hustvedt... derudover er jeg skrevet op til "Tusindfryd" af Kristina Ohlsson - en fortsættelse til krimien "Askepot" som jeg var helt vild med!

  Og så har jeg simpelthen ikke kunnet lade være med at bestille biografien om Sidney Lee.... ene og alene af den grund at Marianne har sået idéen hos mig via sit indlæg :-) man kan jo altid lægge den fra sig hvis den er for kedelig.... læste da også Katja K´s biografi i sin tid (hende pornostjernen). Synes det er sjovt at læse om lidt "skæve" personligheder :-)

  Fortsat god læsning til alle!!

  Knus fra Merete

 • lammet

  tor, 30/06/2011 - 13:03

  Jeg skal læse bog 2 og 3 af Vibeke Grønfeldt om kvinden Agate. Så ligger bøgerne Europæerne af Henry James og Vanære af JM Coetze.

  Og måske osse den iidste af Auels bøger

 • Marianne Agger

  tor, 30/06/2011 - 12:04

  Ja, jeg er næsten færdig med "Niceville" nu. Kan også godt mærke, at der sker lidt mere her om sommeren end om vinteren. Men bogen kan i hvert fald anbefales! Det tør jeg godt sige nu.

  Jeg har tre bøger liggende derhjemme, som jeg regner med at få læst i løbet af sommeren. Har egentlig også drømt om at læse Jakob Ejersbos Afrika-triologi. Nå, men de tre bøger er:

  1. Sidney Lees erindringer. Tænk, at jeg skriver det på nettet, ha ha!? Men man er vel nysgerrig overfor sådan en speciel person som ham?

  2. "The Slap" - en autralsk bog af Christos Tsiolkas, som jeg læste om i Politiken. Kort handlingsreferat: Ved en grillfest i et hyggeligt forstadskvarter får en uartig treårig dreng en lussing af en af gæsterne. Men drengen er ikke hans søn, og denne tilsyneladende mindre forseelse vækker meget forskellige følelser hos festdeltagerne og giver genlyd langt ned i de enkelte familiers liv . Synes, den lyder vildt spændende.

  3. "No og mig" af Delphine De Vigan, som en låner gjorde mig opmærksom på : Gennem den 12-årige og superbegavede pige Lou oplever vi mødet med den hjemløse No, herunder Lou's interesse for hende og ønske om at give hende en plads i sin problemramte familie. Det lykkes ikke helt, men alle udvikler sig ved forsøget .

  Hvad skal I andre læse?

 • Anne-Mette Sohn...

  tor, 30/06/2011 - 10:06

  Jeg nåede heller ikke at få læst bogen i denne måned, men med en flytning og lidt andre småting er jeg 'lovligt' undskyldt ;)

  Den ligger dog i sommerferie-bunken (vil lige nævne, at jeg har sommerferie indtil den 22. august...), så mon ikke jeg får den læst. 

  Hvad har I ellers planer om at læse i sommer? 

 • MereteTrap

  tir, 28/06/2011 - 16:36

  Hej Læseklub.

  Jeg må med skam indrømme, at jeg endnu ikke er kommet i gang med månedens bog. I de sidste par uger har jeg ikke haft så meget tid til at læse, og jeg kan faktisk mærke at jeg begynder  at være helt litterært udhungret :-) :-)

  Problemet med sommer, varme og børn er at de tossede unger vil være udenfor hele tiden, og de vil skisme også have mor til at deltage i deres lege - det er ikke nok at man bare er til stede i haven, evt. med en god bog :-)

  Men nu må det være nok! Nu skal der læses - så jeg håber at kunne nå at være med i debatten. Jeg har lige set traileren til filmen via linket, og det ser ud til at være en god film - helt klart en film jeg skal se!

  Fortsat god sommerdag - hilsen Merete

   

 • Anne

  ons, 22/06/2011 - 23:50

  Jeg er enig i, at Niceville giver et interessant indblik i vilkårene for de sorte kvinder i Sydstaterne, der passede de velhavende hvides hjem. Jeg læste bogen for et par måneder siden - jeg kunne ikke vente helt til juni ;o)

  Jeg var fanget fra start og syntes godt om både at følge Aibileen, Minnie og Skeeter.
  Jeg kom nok især til at holde af Aibileen. Hendes historie og kærlighed til Mae Mobley rørte mig. Jeg kan stadig ikke lade være med at håbe, at Mae Mobley aldrig glemmer Aibileens små historier eller hendes kærlighed. Jeg tror på, at det er miljø og ikke arv, der skaber racisme. Derfor kan det gå begge veje for Mae Mobley. Jeg frygter dog det værste, med mindre hun kommer væk fra Jacksonville.

  Jeg blev lidt overrasket over forholdene hjemme hos Minnie, ikke at Minnie ville ønske medynk. Det bedste ved Minnies historie er - efter min mening - mødet med Celia, hvor alting bliver vendt på hovedet og fordomme sat på prøve.

  I starten af bogen havde jeg det blandet med Skeeter, fordi hun primært engagerer sig i de sorte kvinders liv af egoistiske grunde (fremme egen karriere). Dog er det tydeligt, at hun savner sin Constantine - og at hun er anderledestænkende end sine veninder. De sorte kvinders historier bliver også meget mere end bare et karrierefremmende projekt for hende. Jeg synes, hun ofrer meget for "sagen" og sine nye venner. Og det gør kun Skeeter mere menneskelig, at det er svært for hende at give afkald på muligheden for at blive gift med Stuart (vi er i 60'erne, og hun er glad for manden), og hårdt at blive frosset ude af veninder, hun er vokset fra.

  Alt i alt synes jeg, Niceville er en rigtig fin bog med flere interessante, relativt nuancerede pesoner (både hoved- og bipersoner) og temaer, der sætter tanker (og følelser) i gang.
  Jeg tror, jeg bliver nødt til at læse bogen på engelsk en dag for at få sydstatsdialekterne med :o)

  En filmatisering er i øvrigt på vej - men jeg må advare om, at traileren afslører en hel del af bogens handling (dog ikke alt):
  Link til trailer

 • Maria Billington

  tor, 08/09/2011 - 10:33

  Hej Marianne

  Ja, jeg synes den er rigtig god og jeg er færdig med bogen:0). Jeg læste den i løbet af et par dage. Jeg synes, at bogen giver et indblik i, hvordan dagligdagen i Sydstaterne har været før og under Borgerrettighedsbevægelsen i 1960'erne. Et lille minus er, at i bogen beskrives nogle vigtig biperson, som Rosa Parks, men forklarer ikke, hvem hun er og hvilken rolle hun spiller i Borgerrettighedsbevægelsen. Men alt i alt en bog der kan læses af alle, som holder af en god, spændende og velskrevet roman.

 • Marianne Agger

  ons, 22/06/2011 - 13:49

  Hej alle.

  Jeg vil lige høre hvor mange, der er i gang med "Niceville"? Er I gået på s¤mmerferie :-)? Jeg er kommet rigtig godt ind i den. På den måde, hvor jeg ville ønske, at jeg liiiige havde en fridag til at ligge på sofaen og læse den færdig :-). Jeg synes, det er en spændende og fængende historie. En af dem, hvor man kommer tæt ind på personerne. Jeg kan lige forestille mig den som film (og den må komme). Jeg mangler ca. halvdelen endnu. Det er ikke sådan en bog, man bare lige læser på en aften. Hvad siger I andre? Kan I li' den?

 • Marianne Agger

  ons, 08/06/2011 - 08:27

  Hej med jer.

  Jeg kan næsten ikke vente med at komme i gang med "NIceville"! Havde lige en anden bog, som jeg lige skulle være færdig med, men nu gælder det Niceville :-). Tror også, den er rigtig god, og at der er en masse, at diskutere. Fedt, at Kathryn har lavet spørgsmål til læsegrupper. Dem kan vi da sagtens tage udgangspunkt i. God læselyst til alle!

 • Anne-Mette Sohn...

  tir, 07/06/2011 - 23:23

  For et par år siden var min mand i USA, hvor han købte denne bog. På engelsk hedder den The Help. På forfatterens hjemmeside. Har hun nogle spørgsmål, man kan bruge i læseklubber. Her er et link: http://www.kathrynstockett.com/stockett-reading-groups.htm
  Jeg har aldrig fået læst bogen, så det var sjovt at se den på forårets bogliste...

 • Tina Karina Mor...

  tir, 07/06/2011 - 13:01

  Glæd jer bare til Niceville. Titlen er dejlig flertydig og passer, synes jeg vældig fint til bogens handling for er Niceville nu virkelig også så "nice". Jeg har læst den med stor fornøjelse for længe siden og er spændt på at følge jeres debat :-)
  Hilsen Tina

 • MereteTrap

  tir, 07/06/2011 - 11:16

  Så blev det juni - hold da fast hvor tiden flyver! Jeg synes seriøst ikke det er ret længe siden, jeg skvattede i sneen og isen og slog mig gul og blå?

  Jeg kom jo desværre aldrig med på "Samme dag næste år", så jeg håber jeg når at få fingrene i "Niceville" inden måneden er omme :-)

  Jeg er lidt spændt på at læse den, for det er ikke en bog som jeg ville tage for mig selv.... men det er jo netop sådan noget, der kan overraske positivt - at man læser noget, man ellers ikke ville være faldet over.

  God fornøjelse med læsningen :-)

  KH Merete