Min fjerne barndomsby

Oprettet: 26.06.2010 - 13:25

Bog: "Min fjerne barndomsby" af Jiro Taniguchi

Bogens forside

Tegneserie - Da den 48-årige Hiroshi Nakahara pludselig vågner op i sin egen 14-årige krop, men med sin voksne erfaring i behold, får han mulighed for at genopleve sin ungdom ud fra helt nye foruds

Forfatter: 
Jiro Taniguchi
Oversætter: 
Mette Holm
Udgivet: 
2010
Forlag: 
Fahrenheit
Sidetal: 
405
Lån bogen - Køb bogen

Bogen er til debat i  Juli, August & September

Tegneserie - graphic novel. Da den 48-årige Hiroshi Nakahara pludselig vågner op i sin egen 14-årige krop, men med sin voksne erfaring i behold, får han mulighed for at genopleve sin ungdom ud fra helt nye forudsætninger

Anmeldelser:

http://politiken.dk/kultur/boger/skonlitteratur_boger/article881165.ece

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

 • Claes Isbrandtsen

  ons, 29/09/2010 - 10:30

  Jeg er helt enig med Michael Krarups betragtninger, Historein er stadig meget gribende med dens vekslen mellem barndommens uskyld og trang til at kunne kontrollere og ændre verden.

  Der er nok først og fremmest temaet om tab af uskyld, der gør historien så fascinerende og tabet, i dette tilfælde farens forsvinden, markerer barndommes afslutning.

  Man kan selvfølgelig ikke ændre  historiens gang, og man kan ikke leve andres liv. Men måske forstår han bedre, som voksen, faderens grunde til at handle som han gør, og en indsigt for også betydning for hans egen familie.

  Der er mange lag i historien, men det er temaet om barndommens tab af uskyld, der gør historien så fascinerende

 • Michael Krarup

  fre, 03/09/2010 - 15:55

  Det er en helt usædvanlig historie, som endnu engang understreger den grafiske romans evne til at tage især børn og unges verden op. Og jeg var meget berørt af dens vemod og følelse af tab af både fortid og uskyld. Da jeg læste i den i S-toget på vej til eller fra arbejde, var jeg ude for, at en dame spurgte mig om i toget, hvad det var jeg læste, fordi jeg sad og tørrede lidt øjne og pudsede en lille smule næse indimellem. Det er ca. et halvt år siden, jeg læste bogen, og dens stemning sidder stadig godt plantet i mig. Den ramte virkelig noget i mig, som en psykolog nok få meget ud af....

  Michael

 • Claes Isbrandtsen

  fre, 03/09/2010 - 15:10

  Pga den gode sommer har jeg forlænget læsningen af Jiro Taniguchis bog Min Fjerne Barndomsby september med.

  Måske der så kommer lidt flere kommentarer. Jeg har selv, først nu, fået fat i bogen, og vil genlæse den i weekenden og så komme med min kommentar 

 • soerenmog

  ons, 04/08/2010 - 23:32

  Det er en meget flot tegnet roman. Alene af den grund er det en god ide at få fat i "Min fjerne barndomsby".

  Man kan godt blive træt af grafiske novellers dyk ned i barndom, men her er der det twist, at det en voksen mand, der får lov til at gennemleve sin barndom som 14årig igen. Det er ikke en spoiler at skrive det,- det fortælles fra start og er romanens kneb.

  Man oplever selvfølgelig Japan i 60erne med de sædvanlige ungdomsting: Første kæreste, skole, usikkerhed og pubertet, som sagtens kunne have udspillet sig i Jylland på samme tidspunkt.

  Men faktisk synes jeg det kommer til at handle om en 48årigs mands krise mere end biografisk historie. Han vender tilbage  og kan med sin voksne erfaring let score højere karakterer i skolen og vinde den ellers uopnåelige kæreste.

  Men han kan ikke ændre sin fars valg. Så alt det vemod der kan være i en krise, når  man er 48, bliver til en historie om de valg, man tager. Han kan forstå farens valg på en ny måde og må finde sig i at farens valg har så gennemgribende karakter; men det er selvfølgelig forkert og egoistisk at ville ændre farens vanskelige beslutning.

  Man kan sige at han er summen af sine egne og andres valg og de bestemmer hans liv, men også at man skal respektere de valg andre tager, hvis de vel og mærke er gennemtænkte eller gennemfølte.

  Så på den måde er plottet i "Min fjerne barndomsby" ført igennem og giver mening. Man kan dog alene læse bogen for dens flotte tegninger. Fortællingen er også lykkedes, det er altid godt, når det sker.

   

   

   

   

 • Nina Wegner

  lør, 26/06/2010 - 18:27

  Jeg har ikke selv læst den, men vil lige gøre opmærksom på et link til et bogtip, som min kollega fra Horsens bibliotek har skrevet for kort tid siden:

  http://horsensbibliotek.dk/bogtips/jiro-taniguchi-min-fjerne-barndomsby.html

  Det kan måske indgå som en del af debatten.

  V.H. Nina