Indvandreren

Oprettet: 18.12.2010 - 10:06

Bog: "Indvandreren" af Olav Hergel

Bogens forside

Et sammenstød mellem en racistisk dørmand og indvandrerdrengen Zaki, der sammen med 3 venner vil fejre sin flotte studentereksamen med et diskoteksbesøg, får katastrofale følger

Forfatter: 
Olav Hergel
Udgivet: 
2010
Forlag: 
People's Press
Sidetal: 
445
Lån bogen - Køb bogen

En rigtig pageturner om en gruppe indvandrerdrenge og drabet på en dørmand. Deltag i debatten, hvor Olav Hergel også er med.

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

 • moldt

  man, 11/04/2011 - 19:42

  Hej Olav

  Dén havde jeg jo ikke fanget, så tak for svar.

 • olav hergel

  man, 11/04/2011 - 15:08

  Kære Moldt

  Det er helt bevidst at hun tager det samme på. Meningen er at hun stadig ligner sig selv og kan tænde for sit smil. Hun er langt hen ad vejen den samme. Det er ikke sjusk, men du er ikke den eneste, der har peget på det. At kjolen er blå og gul er til gengæld en fejl, som ikke blev fanget. Det skal blive rettet til den ny udgave.

   

  venlig hilsen, Olav

   

 • moldt

  lør, 09/04/2011 - 16:47

  På side 46 beskrives det hvordan Rikke vasker sit uregerlige hår og derefter tager en gul stropkjole på.

  Dette gentages på side 439 - hvorefter hun tager en blå stropkjole på.

  En joke? Tilfældigt? Sjusk? Eller en (gen)fortælling om journalisters genbrug af egne skriverier. Altså den fælde Rikke falder i - og bliver dømt ude for.

 • Connie

  lør, 09/04/2011 - 09:58

  Jeg kunne ikke lade være med at trække på smilebåndet , da jeg kom til afsnittet om eksamenssituationen hvor Zaki skulle redegøre for den afgående statsministers rolle og holdning ikke mindst til Tyrkiet. Det er jo tankevækkende så tæt vi igen kommer på virkelighedens verden når vi i aftenens t.v. avis kan se vores tidligere statsminister  der skulle finde en grimasse der kan passe til  Tyrkiets  tilbud om at  mægle i Lybien konflikten.

  Nu hvor jeg er logget på, kan jeg heller ikke lade være med at henvise til en glimrende artikel fra Weekendavisen . Det er en foromtale af en bog udgivet af sociolog Aydin Soel , den har titlen " Vrede unge mænd " ( både bogen og artiklen.) og den omhandler  - " optøjer og kampen for anerkendelse i et nyt Danmark" Bogen udkommer d. 12 . april på tiderne skifter, og bogen er sikkert en god måde at få indsigt og viden om indvandrerproblematikken.

 • moldt

  fre, 08/04/2011 - 21:43

  Forhåbentlig får mange medfølelse med bogens personer. Olav Hergel formår at skildre de forskellige behov og ideer, som gør, at personerne handler som de nu gør. Vi kan være enige eller uenige, men jeg tror at der er ramt plet.

  At bogen har nogle svagheder bør ikke overskygge den forståelse vi som læsere får i forhold til mødet med generationerne og kulturerne. Man mærker hvor svært det er at forstå hinanden og hvor nemt det er at overskride hinandens grænser.   

 • Connie

  fre, 08/04/2011 - 17:24

  Hej .

  Jeg har netop afhentet bog udgaven , det var jo mig der havde lytte læst din bog.

  Nu skal jeg så til at nærlæse i weekenden- så må vi se om jeg falder over nogle spørgsmål der skal opklares. En kommentar vil jeg da lige give med på vejen: Din beskrivelse af Zakis barndom, og løbet til toppen af bjerget, den må bare have ramt plet , for i min erindring fyldte den mindst en trediedel af bogen, så stor var min forbavslese da jeg kunne konstatere at den beskrivelse kun fyldte et par sider . Mærkeligt som  sanserne kan spille en et puds :-) men rigtig god skrivestil. Jeg er allerede helt opslugt, og ser stadig dagligt debatindlæg om indvandreproblematikken. Jeg syntes virkelig du formår at beskrive sagerne set fra mange synsvinkler, men det er serlvfølgelig også  din journalistbaggrund der kommer dig til hjælp. Jeg mener - til nogens irritation er det jo en politisk roman, men du er da meget fair i din gengivelse af miljøerne, og som bl.a. Moldt vidst også har nævnt - så  får de fleste læsere vel medfølelse med alle implicerede parter ? Gør vi ikke ? Jeg gør.

  God forårs og solskins  weekend.

 • moldt

  lør, 02/04/2011 - 11:57

  Hej Olav

  Tak for uddybende fængsels-svar. Når jeg spørger er det fordi din bog lægger sig så tæt op af, hvad vi forstår og kender som den virkelige verden, sådan at dét der er fiktion, let opfattes som beskrivelse af virkeligheden - og virkeligheden som fiktion. Derfor ville jeg finde det svært at skulle forholde mig til at f.eks. fængselsmiljøet var fiktion, mens de andre miljøer (avis og politik) er mere realistiske. Så jeg er glad for at du HAR været "i fængsel"! At man så bliver vred og indigneret, når man læser om fængslet er en anden sag. Og vred bliver man som læser. Men det bliver forhåbentlig en frugtbar vrede på et tidspunkt.

  En anden tanke er, at det er godt at en bog som denne er skrevet i et tilgængeligt sprog, sådan at den kan læses uden besvær. Og at den giver stof til eftertanke. Og den eftertanke opstår forhåbentlig hos rigtig mange.

 • olav hergel

  ons, 30/03/2011 - 15:51

   

  Kære moldt

   

  Det er en del år siden jeg var rigtigt inde i et fængsel, og den gang jeg var rigtigt inde, var det i en afdeling, som var styret af Bandidos. Men der var virkeligheden ikke langt fra det jeg har beskrevet. Jeg så det jo ikke ske, men jeg  var på besøg i den celle hos den stærke Bandidosfange, og han havde alt, og penge nok til at få svage fanger til at gøre hans arbejde. Her var der flere beretninger om, hvordan de stærke købte de svage, og de svage var altid narkomanerne. Nogle af narkomanerne måtte gå i i solation, fordi de skyldte penge væk, andre blev tvunget over på andre afdelinger, og andre igen lagde sig syge, så de kom på hospitalet, hvor de kunne være i fred.

  Men det er vigtigt at holde fast i, at selv om jeg forsøger at ramme virkeligheden, så er det fiktion. Jeg har set nogle mennesker, de har fortalt mig noget om livet i fængslet, og så har jeg lagt de beretninger ned over personerne i bogen.

   

  Venlig hilsen, Olav  

 • moldt

  man, 28/03/2011 - 15:04

  Hej Olav

  Fængselslivet og den rangorden der eksisterer i din bog er uhyggeligt at læse om. Jeg kunne tænke mig at vide om en Burhan kunne findes i fængslet. Om fortællingen om miljøet og afmægtigheden, stærke og svage, vold og penge er taget fra virkeligheden. Bogen lægger sig jo tæt op af dagens Danmark sådan som man nu kender det på godt og ondt, men netop fængselsmiljøet er det forhåbentligt de færreste der kender til. Derfor nysgerrigheden.

 • Kaj Hansen

  man, 28/03/2011 - 11:41

  Kære alle.

  Tak for alle de fornuftige indlæg, der har været i denne blog, men er vi nu ikke igen tilbage på det politiske spor?

  Kaj Hansen

 • bendt lund nielsen

  man, 28/03/2011 - 10:27

  Moldt skriver: Kan vi blive klogere ( -på livet?)... Ja måske. Der er dog stadig nogen (mange) mennesker, der nægter at tro selv på fakta, f.eks. at starthjælpen og introduktionsydelsen har skabt fattigdom i Danmark!(fanatisme og ideoligitro)...

  Og at der er spildt ca. 9 mia. kr. på aktivering (som Rigsrevisionen har påpeget - måske det allerstørste skandale i nyere tid? ). Også af rådet for Socialt udsatte!!!!

   Og jeg har som før nævnt mødt mennesker, der benægter fakta i forbindelsen af hetzen imod indvandrere. Mange af disse mennekser har stort set ikke mødt indvandrere, men læser "bare" JP læserbreve og lignende! Ok. Nogen mennesker er blevt klogere og har fået nok! Heldigvis... Om politikere kan blive klogere????? Ja, måske. De skal i givet fald trækkes væk fra Borgen og kontorerne i kommunerne...

 • moldt

  søn, 27/03/2011 - 10:42

  Hej Karen B.

  Du har helt ret. Det er fint at bogen ender med håbet eller måske spørgsmålet: vi KAN vel blive klogere, kan vi ikke?

  Rabias begravelse er meget smukt og nænsomt beskrevet. Og det er helt ok at lade statsministerens rolle (i bogen vel at mærke) ende med at man oplever ham sådan: "Han lød som sig selv og ikke en kopi af en stærk mand."  

  Og bogen viser at det kræver stort mod og også stor vilje at komme hinanden imøde. Og at det er tvingende nødvendigt at gøre det.

 • Karen Bertelsen

  søn, 27/03/2011 - 08:13

  Kære moldt, Karen J - og jer andre

  Sammenligningen med Det dobbelte land er helt oplagt, bl.a. mht til begravelsens betydning. Det kan godt være, en statsminister-deltagelse (i begge bogens begravelser) er ganske tvivlsom i virkelighedens verden, det er muligvis ønsketænkning. På den anden side ville det næsten være ubærligt, hvis bogen fik lov at ende uden det håb om, at vi kan blive klogere og komme nogle syvmileskridt videre i retning af respekt og forståelse for andre mennesker.

  På stående fod kan jeg dog ikke komme i tanker om andre sammenhænge med ministerdeltagelse i begravelser end i de tilfælde, hvor det drejer sig om faldne danske soldater, men det er måske min fejl.

  Olav Hergels bog viser i hvert fald, at det kræver vældig stort mod at bygge bro mellem mennesker, og også mod at gå over den bro og komme "de andre" i møde - fra begge sider.

 • moldt

  lør, 26/03/2011 - 23:26

  Skulderlangt rødblondt. Stort og stridt. Krøllerne vil ikke...!Rødblondt og brusende krøllet. Rødblondt og krøllet. Villtert rødblondt hår. Det er Rikkes hår.

  En anden er kronraget, en er lyskrøllet, en har tjavset grånende hår, kort kruset hår, tyndt sommerlyst hår, tilbagestrøget pomadehår, glat leverpostejsfarvet hår. Max Jørgensen havde vildt krøllede mørke hår som ung. Som gammel gråt pindsvinehår.

  Rabia har brusende sort hår. Sort og vildt. Julie et virvar af krøller.

  De flestes hår er beskrevet. Det er som om vi lærer dem at kende via deres hår. Andres hår nævnes ikke. F.eks. ved vi ikke noget om Bodil Severins og Amalie Werdelins, Marie Fuglsangs og statsministerens kones hår. 

  Det hører da til småtingsafdelingen, men er man først begyndt at lægge mærke til det, så bliver det ret sjovt at forfølge. Jeg ved ikke hvad det betyder for min læsning og opfattelse af personerne. Og kan heller ikke gennemskue om det er tilfældigt fra Olav Hergels side?

   

 • moldt

  lør, 26/03/2011 - 22:56

  Jeg ved heller ikke om en statsminister ville deltage i disse begravelser, men giver det ikke bogen en særlig spænding, fordi man følger mange af de overvejelser der er omkring det. Skal, skal ikke! Tør, tør ikke! Bør, bør ikke!

  Hvad ville være sket, hvis han var gået til den ene og ikke den anden? Og ja, så er vi tilbage ved "Det dobbelte land" og de mange tanker det gav om at deltage eller ikke deltage i begravelser.

  Hvad betyder det at en statsminister er med ved en begravelse? Hvad betyder det for de pårørende? For ham selv? For hans efterfølgende politiske beslutninger?

 • Eveline

  lør, 26/03/2011 - 17:37

  Jeg ved udmærket, at det er et sidespring, jeg kommer ind på nu, men håber alligevel, at det er tilladt.

  Jeg er kommet til at reflektere over, hvad deltagelse i begravelser egentlig betyder. I "Det dobbelte land" havde det stor betydning, om Milovan deltog i sin kone Franes begravelse eller ej, og med hvilket sindelag og hvilke overvejelser, han gjorde sig i den anledning.

  I "Indvandreren" har statsministerens deltagelse i de to begravelser, og med hvilke overvejelser han gør sig i den anledning også meget stor betydning, dels for ham selv og hans vælgertal, men også for familien, som det er gået ud over. Det ville også sende signaler om, at integration kan lykkes, selv om det kan have store omkostninger.

  Om det er realistisk, at en statsminister har deltaget eller vil deltage i sådanne begravelser, er et spørgsmål, jeg stiller mig tvivlende overfor. Statsministre ville vel nøjes med at sende en krans.

 • Karen Bertelsen

  lør, 26/03/2011 - 15:59

  Nu har jeg endelig fået læst det meste af bogen, så jeg kan være med i debatten (jeg kunne jo ikke drømme om at blande mig et sekund tidligere, vel?).

  Bogens stærkeste kvalitet er den autencitet, den sikre baggrundsviden og research, forfatteren demonstrerer. Han kommer rundt om emnet på en meget overbevisende, professionel (journalistisk) måde, og jeg hilser en bog og et forfatterskab velkommen, der genopliver og aktualiserer 70'ernes socialrealistiske roman!

  Starten var ellers næsten for omhyggelig - jeg blev lidt utålmodig af alt det, der skulle fortælles om velintegrerede  et familier, muslimer med udtalt demokratisk sindelag osv. Det er muligvis nødvendigt, men jeg tænker alligevel på min gamle dansklærer der sagde, at enhver forfatter burde skrive det eller de første kapitler om, når en bog var færdig, man skal et godt stykke ind i bogen, før det bliver rigtig spændende, men så skal jeg love for, det kører.

  Engang imellem går den måske lidt vel langt i de nøgleroman-agtige beskrivelser, men det er på den anden side medvirkende til, at man ikke kan løsrive sin stillingtagen fra den aktuelle, politiske virkelighed.

  Så længe man bliver stillet overfor sådan nogle tunge dilemmaer, som faktisk alle hovedpersonerne gør, er det svært at se enkle løsninger på konflikterne.

  Her er i hvert fald en velskrevet halvdokumentarisk roman, der kan give anledning til diskussion og eftertanke i mange sammenhænge. Den bør blive obligatorisk læsning i mange uddannelsesinstitutioner.

 • Michael Krarup

  lør, 26/03/2011 - 12:58

  Det er altså svært ikke også at diskutere en bog med et så tydeligt budskab som Indvandreren uden også at komme ind på sine sympatier for eller antipatier mod selve budskabet.

  Argumentet for at tage Indvandreren med i årets romanlæseklub, ser jeg som en god mulighed for netop at diskutere den politiske skønlitteraturs evne til at formidle et budskab i forhold til en egentlig faglitterær debatbog om emnet. Og jeg håber, at det især er det, som kan vække en god diskussion - og ikke så meget budskabet. Men selvfølgelig er det svært ikke at lade sit indtryk af bogen farve af, hvad ens holdning til emnet er.

  Hergel er sikkert kommet ud til et helt andet publikum, end hvis han havde skrevet endnu en debatbog om indvandrer- og integrationsproblematikken. Selv synes jeg, at det meget tydelige budskab og Hergels (for) klare sigte ikke altid er til fordel for bogens litterære værdi. Men i forhold til mange af 1970'ernes politiske romaner er Hergel og Indvandreren i en helt anden klasse. Og gudskelov for det!

  Og så lige et forslag til Kaj: Læs Indvandreren, så du også kan være med i debatten om bogen, og ikke bare i debatten om debatten...

 • Rikke Smith

  fre, 25/03/2011 - 19:54

  Kære Alle

  Der er ikke på nogen måde skrevet noget stødeligt i denne debat.

  Bogen lægger, som Olav Hergel siger op til en politisk debat, hvilket jeg syntes er rigtig godt og mange har grebet fat i dette. Jeg skrev også tidligere at denne bog vil afgi en rigtig god debat, og i denne sætning mente jeg også at der helt sikkert vil komme indlæg om indvandrere og det skal der være plads til.

  Ordet er frit her på sitet.

  De bedste hilsener

  Rikke

 • moldt

  fre, 25/03/2011 - 19:01

  Hej Olav

  Det er meget spændende at læse om avisernes kamp med og mod hinanden. Om journalister og redaktørers intriger. Det virker så troværdigt, at jeg vil spørge dig hvilken respons du evt. får fra medieverdenen? Føler nogle sig trådt over tæerne?

  Journalister er dem der går på opdagelse, snuser, opsporer, roder, graver og stiller spørgsmål. Ikke alene for egen skyld, men som vore allesammens ører og øjne.

 • moldt

  fre, 25/03/2011 - 18:54

  Det viser sig tydeligt at Olav Hergels bog omhandler en problematik som langt de fleste kender til - og har stærke holdninger til.

  Godt at der skrives bøger som denne. Mon ikke de fleste læsere har medfølelse med både Zaki og hans forældre og med Micky Madsens kone. Man kan identificere sig med personer på begge sider, ligesom der er svage karakterer på begge sider.

  Connie, jeg synes ikke du har grund til at beklage, hvad du har skrevet. Jeg kan ikke se at det overtræder noget som helst.

  Og jeg deler dit synspunkt - at det vil være en stor fordel at man har læst den bog der debatteres. Det vil give en god debat med mange nuancer.

   

 • olav hergel

  fre, 25/03/2011 - 18:54

  Til jer der debatterer bogen

  Det er ikke så underligt, hvis diskussionen om bogen også bliver en politisk diskussion. Det sker meget ofte, når jeg er ude og tale om den, og det gør mig intet. For det er en politisk roman.

  At 300.000 muslimer er kommet til eller blevet født i Danmark på 40 år er efter min opfattelse den vigtigste journalistiske og politiske historie i min tid. Nogen synes det beriger Danmark, andre at det berøver os vores identitet, men at historien er væsentlig er næsten hver eneste avis, der er udkommet de sidste 20 år et vidne på. Det er den samtidshistorie, jeg forøger at bidrage til i romanform. 

  Som journalist forsøger jeg også, at se sagen fra flere sider. Om det lykkes må andre vurdere. Jeg har selvfølgelig mine holdninger, men det gør jo ikke andres holdninger mindre værdifulde. At bogens kvaliteter som bog også diskuteres her er for mig dejligt befriende, for der går tit politik i den, når jeg er ude. Hvilket er helt og aldeles selvforskyldt.

  God weekend, Olav Hergel     

 • Connie

  fre, 25/03/2011 - 17:49

  Lige en kommentar til Kaj Hansens indlæg fra mig også .

  Jeg er noget målløs over en bruger ( der ingen gang har gjort sig ulejligheden  at læse den debatterede bog !) udtaler sig om hvad der er tilladt , og hvad der ikke er tilladt at debattere .Jeg glæder mig til at høre hvad du syntes om bogen når du har læst den Kaj Hansen, og jeg glæder mig bestemt også til at vi netop får en mangfoldig og broget debat om emnet, som bestemt  er kendetegnende ved at intet indenfor dette tema er hverken sort eller hvidt. 

  Jeg blev faktisk usikker, og er da oprigtig ked af det hvis nogen er blevet stødt på manchetterne over mine inputs- men jeg vil tilslutte mig de læsere der finder det relevant at inddrage politik og holdninger i kommentarer om netop så "politisk" bog. Og det er der efter min tolkning af reglerne altså heller ikke nogen af os brugere der har overtrådt.

  Ja- det er jo lige præcis et af de mest spræng farlige emner , som mange forskellige folk utallige gange har brændt nallerne på .

  Her  syntes jeg virkelig at du Olav Hergel formår at beskrive rigtig mange problematikker indenfor temaet om den integrerede indvandre familie ,der alligevel kommer galt afsted , på en rigtig troværdig og spændende måde.  Du når jo også ud til mange flere mennesker end gennem faglig journalistik.

  Selv følgelig  bliver  det farligt hvis / når vi læsere får blandet fiktion og fakta sammen. Jeg kan ikke konkretisere til bogen, da jeg først får den til april, men jeg tænker der er belæg for mange af dine påstande, og historier .

  Blandt andet dine beskrivelser fra fængsels verdenen ? Så sent som i morgnenens radioavis var der da heldigvis en god nyhed ang. indvandrernes andel i kriminalitet, - den var faldet.

  Nå- tilbage til den der snak om hvad der er tilladt , og hvad der ikke er tilladt her på litteratursiden .

  Tjekkede lige for en sikkerheds skyld redaktionens retningslinier for brugerskabte indlæg, og jeg kopierede det der står , så kan alle læse det her ::

  Litteratursiden bliver bedre jo mere jer brugerne skriver til sitet og jo større engagement, I lægger i jeres indlæg. Samtidig vil vi for at bevare sitets troværdighed og kvalitet bede jer om at bruge jeres sunde fornuft og følge disse retningslinjer:

  •  Alle indlæg skal skrives i en god og ordentlig tone - også selv om I giver udtryk for en uenighed eller kritik
  • Der ikke må indrykkes copyrightbeskyttet materiale.  
  • Der ikke må formidles salg af produkter eller ydelser (privat såvel som kommercielt), dvs. reklame og salg er ikke tilladt.
  • Indlæg må ikke indeholde racistisk, pornografisk eller politisk og religiøs propaganda.  

  Redaktionen forbeholder sig ret til, uden varsel, at slette brugerindhold, som vi vurderer er i strid med god skik og opførsel eller som er i strid med ovenstående retningslinjer.

  Hermed en personlig beklagelse til Kaj Hansen hvis han mener at jeg har begået politisk propaganda, men hovedet på blokken,( og hjertet i venstre side :-) det har ikke været tilsigtet at agiterer , blot har jeg forsøgt at tilkendegive at Olav Hergel via sine romaner får viderebragt budskaber der på realistisk vis kan være med til at nuancere indvandrerdebatten.

  Kom igen når du har læst bogen, - og god weekend til alle.

   

   

   

 • Ole J

  tor, 24/03/2011 - 23:18

  For det første synes jeg, at "Indvandreren" er en spændende roman, der er skrevet i et dejligt klart sprog. Jeg blev ind imellem meget grebet af handlingen og personerne.Begge dele er efter min mening meget realistik beskrevet. Jeg vil dog give Moldt ret i, at nogle personerne engang i mellem nok er tegnede lidt for skarpe, gode eller onde. Det gælder nok især den ejegode Rabia og bitchen Bodil Severin.

  Det er en meget aktuel problematik, der bliver taget op i romanen. Det være sig integration, men i lige så høj grad politikernes gøren og laden, politiets og retssystemets arbejde samt pressens rolle.  Mon ikke de fleste der HAR læst bogen kan være enige i det?

  Selvfølgelig er det romanen, der er til debat i dette forum, men en så politisk roman som denne kan efter min mening ikke diskuteres, uden at der kommer holdninger ind i det. Mon det ikke også det har været en ret væsentlig grund til at den overhovedet er blevet skrevet?

   

   

 • moldt

  tor, 24/03/2011 - 20:38

  Hej igen Kaj Hansen

  Ja, bogen har litterære kvaliteter og er godt skruet sammen. Superfint hvis du læser den og deltager i debatten. Jo flere der er med, jo bedre og mere varieret debat kommer der ud af det, tror jeg. Og det er den varierede debat vi skal finde frem til. 

 • Kaj Hansen

  tor, 24/03/2011 - 16:00

  Jeg har ikke læst "Indvandfreren", men jeg bør måske gøre det, for en del debatindlæg tyder på, at bogen har litterære værdier, men det, som har stødt mig, er at så mange blot har hæftet sig ved, at bogen giver en så god beskrivelse af deres medborgeres forkerte syn på indvandring og i den forbindelse har talt ilde om de danskere, som har et mere nuanceret syn på denne.

  Med venlig hilsen.

  Kaj Hansen

 • moldt

  tor, 24/03/2011 - 14:36

  Når nu bogen handler om indvandrere, ja tilmed hedder "Indvandreren", er det svært ikke at diskutere præcis den problematik. Det er jo bogens handling. Og noget vi alle kender til på den ene eller anden måde.

 • moldt

  tor, 24/03/2011 - 14:31

  Godt at læse en nutidig bog og spændende bog.

  Fint at en så aktuel problematik bliver taget op.

  Måske synes jeg at nogle af personerne er lidt for gode f.eks. Zakis mor og far, men lad gå. Til gengæld er Kristian Holms (statsministeren) kvaler godt beskrevet med de frustrationer han gennemgår. Det politiske spil virker ret troværdigt på mig.

  Det er også ok, at Zaki forglemmer sig ind imellem og bliver rasende. Det gør ham mere ægte og levende.

  Også spillet på avisen er interessant, måske fordi man ved at det er en garvet journalist, der har skrevet det. Jeg tilstår at jeg tror på at det ER sådan det foregår.

  Men jeg deler Connies tanker om de lidt klicheprægede beskrivelser af især Rikke i den lette, råhvide kjole og snøresandaler - som "redte håret og rystede det, så det stod rødblondt og brusende krøllet omkring hendes ansigt". Det er ikke fordi det gør noget, men det føles som "for meget" og for smart. Men jeg har en fornemmelse af at en sådan beskrivelse lægger sig tæt på tidens øvrige beskrivelser af "krimipiger" der må kæmpe mod "gud og hvermand" før de til sidst vinder deres sag.

  Men bogen skal læses af mange for den aktualitet, synes jeg.

 • Eveline

  tor, 24/03/2011 - 13:17

  Man kommer vel ikke udenom, at det er en politisk roman, så det er vel helt relevant at diskutere temaet i romanen.

 • Kaj Hansen

  tor, 24/03/2011 - 12:40

  Uanset hvad, så mener jeg, at det er i strid med reglerne for indlæg på Litteratursiden, at gøre en blog til forum for en  debat om indvandrerpolitik.

  Kaj Hansen

 • Eveline

  tor, 24/03/2011 - 11:50

  Tak for indblikket i magtens korridorer - både på Christiansborg og i avisverdenen, specielt tak for portrættet af "fætrene".

  Indvandrerdebatten i Danmark er utroligt skinger, og vore tyske venner er forfærdede, når de får referater fra danske aviser.

  Vores holdning til "de fremmede" er utroligt hyklerisk. Jeg har selv oplevet det på min arbejdsplads indenfor sundhedsvæsenet. For ganske få år siden søgte man i øst og vest efter personale, og man bød alle fremmede velkommen. Nu er det pludselig vendt, og man ser hellere deres hæl end deres tå.

  Der er opstået en kedelig nyttemoral i vores samfund. En brug og smid væk af mennesker. Om et par år er der igen brug for arbejdskraft, og så er fremmede sikkert velkomne igen.

  Hvis man går tilbage i sin slægt, er der sikkert få, der kan sige, at de er rent etniske danskere. Der er sandsynligvis kommet udenlandsk blod ind i slægten - og heldigvis for det. Indavl er noget møj.

 • Hanne Ingerslev

  tor, 24/03/2011 - 01:27

  Da jeg ikke kunne nå at læse Flygtningen inden diskussionsmødet på biblioteket, valgte jeg at se filmen Flugten.

  Den er spændende  - MEN det er uendelig frustrerende, at Iben Hjejle er så helt anden en type end journalisten i bogen.

  Intet vildt rødkrøllet hår, ingen feminin buttethed, ingen diamant i næsefløjen -   i det hele taget SÅ anderledes. Det er jo klart at det bliver nødt til at være hende igen i en evt. ny film, og så må jeg jo bare sluge, at nu er det film-Rikke.  

  AK!  Hanne Ingerslev

 • JanHanPetersen (ikke efterprøvet)

  ons, 23/03/2011 - 20:25

  med en film! Hvem, med hvem og hvornår?

  (har bestilt bogen på det lokale)

 • olav hergel

  ons, 23/03/2011 - 19:10

  Hej Connie

   

  Jeg har været i kontakt med en lang række indvandrere både i researchfasen og bagefter. Desværre ikke helt så meget bagefter. De kommentarer jeg har fået er alle positive, men der bliver desværre nok ikke læst så mange bøger. I sær ikke blandt de unge indvandrerdrenge, som jeg også gerne vil nå. Men måske når den kommer som billigbog og måske også når den bliver filmatiseret, hvad det stadig ser ud til at den gør. Venlig hilsen, Olav

   

 • Connie

  tir, 22/03/2011 - 22:12

  Jammen - det er jo fantastisk hvad blomster kan gøre ( som de jo også  reklamerer for i et ikke her navngivet firma . Nej dagens kommentar skal gå på et link til P1 programmet

  Apro pos.

  I dag blev der sat spot på emnet flugt, og det er jo godt nok ikke emnet for månedens bog, men indvandrere er jo også nogle gange først flygtninge, og du Olav ,  har jo også skrevet den glimrende første bog om emnet - denne bog er som tidligere nævnt bestemt også anbefalelsesværdig, så  til alle jer der ikke har læst den- bare kom i gang- jeg er sikker på at I efter endt læsning får et mere nuanceret billede på de "fremmede".

  Dagens spørgsmål til forfatteren; Har du været i dialog med nogle indvandrere om din bog ? og i bekræftende fald  hvad er reaktionerne ?

  www.dr.dk/apropos

   

   

   

 • olav hergel

  tir, 22/03/2011 - 17:28

   

  Hej Connie

  Jeg har haft min gang i Avedøre, og har lavet geografisk research der. Men lige nøjagtig lupinscenen har jeg mest taget, fordi jeg hører til en af de mænd, som for ofte glemmer at købe blomster til min kone, og da mine børn var mindre kørte vi ofte ud og plukkede lupiner og kom hjem med dem til min kone. Lidt afladsagtigt, men bedre end ingenting. Olav

   

 • Hanne Ingerslev

  man, 21/03/2011 - 23:53

  Jeg må indrømme, at jeg var tøvende med at komme i gang med bogen. Måske på grund af titlen (lidt træt af emnet, troede jeg, som Rikke Smith) , måske forekom forsidebilledet mig lidt uvedkommende og så var det igen en tyk bog. Jeg nåede aldrig helt igennem Burgundia.

  Men der tog jeg fejl! Olav Hergel bruger selv udtrykket "tygge sig igennem de 445 sider. Det blev der ikke tale om. Jeg havde planlagt at læse 50 sider om dagen for at nå igennem til diskussionsdagen. Men nej, nej  - unødvendigt jeg fløj igennem og havde svært ved at tænke på andet.

  Dels fordi bogen er supergodt udtænkt. Man tror lige, man har forudset det hele og så bliver man overrasket ,  igen og igen. Tak for det!!!  Mange beskrivelser af situationerne er så interessante, at man nærmest sidder på kanten af stolen  f.eks. Zakis examen. Man tænker simpelthen som Marie Fuglsang  - det er løgn dette her!

  Og selvom det ikke er så karakteristisk med rafinerede og originale vendinger i krimier måtte jeg som Connie more mig over mange, nogle af dem ganske dristige "pels på knagen" o. lign.

  Jeg vil aldrig holde op med at undre mig over at en mandlig forfattter i den grad kan tænke som en kvinde (Rikke, især). Det er imponerende !!!

  Jeg har været med i DR-romanklubben i mange år; men jeg synes aldrig det har været så svært  at sammenligne romanerne som i år. De er SÅ forskellige. Det er som at vælge mellem helt, helt forskellige madretter. Faktisk lidt uretfærdigt.

  Jeg har ikke læst Flygtningen, men det bliver jeg jo nødt til nu.

  Jeg synes, at indvandreren har givet mig et politisk indblik, som jeg med skam at melde slet ikke havde før.

  Kort sagt TAK for en usædvanlig god bog, Olav Hergel fra Hanne Ingerslev

 • Connie

  man, 21/03/2011 - 22:51


 • Jeg har lige lavet et blog indlæg om Poesiens dag, men se lige hvad dagen også er for en dag - i følge fn`s kalender

 • 21. 3.: ..... Dag mod diskrimination, fremmedfrygt og racisme (FN)
 • 21.3.: Verdensdag for Poesi 
 • Nu vil jeg i dagens anledning spørge dig Olav om hvordan du har lavet din research på bogen ? Du må da have haft din gang i Avedøre stationsby, og omegn. Jeg måtte trække på smilebåndet, da du lader far og søn gå ud langs motorvejen og plukke lupiner. Tænk - findes det sted endnu ? Jeg arbejdede i slutningen af 80`erne i en børnehave i området, og vi gik lige præcis ned til lupin marken  i maj når de blomstrede og plukkede bukketter så smukke, så vi næsten fik tårer i øjnene. Lad os satse på at fremtiden bringer på mer blomsterlykke, og færre krige med deraf følgevirkninger ...

 • 21. 3.: ..... Dag mod diskrimination, fremmedfrygt og racisme (FN)
 • bendt lund nielsen

  søn, 20/03/2011 - 09:47

  Ja, jeg har læst begge bøger af Hergel og tak for dine bøger. Godt du går dybere en dagbladenes læserbreve, der ofte er uhyggelige at læse. Tæerne krummes:Overfladiske og grænsende til det racistiske. Læs bl.a. JP!

  Jeg har selv arbejdet sammen med indvandrere på Nørrebro/Nordvestkvarteret og i Thisted. Så jeg kender mange. Og min nærmeste venner kommer fra bl.a. Rusland, Congo, Kenya og Iran. Mange i Danmark, der udtaler sig -også i min nuværende hjemby - kender ikke indvandrere personligt, men udtaler sig skråsikkert. De lufter den indre svinehund. Ja, hvor er i grunden fanatismen. For mig at se meget på  den højre side. Ok. Intet er sort/hvidt:

 • JanHanPetersen (ikke efterprøvet)

  fre, 18/03/2011 - 20:48

  Har indtil nu ikke læst noget i Bogbrokkens bunke, jeg ikke var helt enig i eller næsten nærmest negativ over ;o) - her er ros.

  Om din anmeldelse med eftertanke og selvransagelse: Det er godt tænkt - men tre af fem er vel heller ikke helt håbløst dér til lands ;o)

  Som nævnt: Olav Hergel fortjener al den ros, han kan tilkomme, da han trods så mange andre: vover sig ud i et betændt politisk og samfundsrelevant landskab - og får indtil flere læsere op af læne/læsestolene.

  Der er en anden god artikel fra Information, der kommer nærmere ind på stereotyperne i tv-krimi, når Egholm og Co. får lov til at fylde sendefladen ud i hele ugens bedste og næsten alene sendetid. En artikel, der (desværre) beskriver den feeling, jeg fik, da jeg læste omtalen af denne bog i sin tid...(men jeg har nu fået meget lyst til at læse den og ikke kun af sympati).

  Da ville jeg til enhver tid foretrække en filmatisering a la Hergel, der jo rent faktisk skubber til nogle iboende forestillinger, vi møder men sikkert fornægter næsten dagligt.

  (dette er måske endnu en lidt "knap-så-kernehus"-kommentar, men hvis andre kan bruge en Læseklub-debatside til blog-promo (her er ris), bruger jeg gerne samme side til at provokere de forestillinger, vi/jeg/du har om kunst - altså herunder skønlitteratur - og den betydning, den kan/skal have i forhold til den politiske verden. Når begge måske distancerer sig fra læserne/borgerne?!)

 • Michael Krarup

  fre, 18/03/2011 - 19:36

  Min anmeldelse (med en længe overvejet efterrationalisering) kan ses på min blog Bogbrokken (direkte link).

 • JanHanPetersen (ikke efterprøvet)

  fre, 18/03/2011 - 23:36

  Olav Hergel har jo alle dage været en sprogligt begavet og fagligt dygtig samt anerkendt journalist først på Berlingske Tidende (som den hed i de dage) og nu på Poliken.
  @OH: Indvandring er vel NETOP et godt journalistisk emne, da det desværre er blevet så stort et politisk ditto.

  @øvrige: Hvorvidt OH, Hanne Vibeke Holst med flere, uhørte hyldemeter af krimi-skribenter med endnu flere, er forfattere i den øverste litterære socialklasse, er vel irrelevant for læsere, der føler sig godt underholdt. Lidt som "Læsegruppe Sundholm" ikke - i hvert fald ikke kun - er et program om litteratur...

  Jeg har læst OH's artikler i særdeleshed og Flygtningen til dels med stor begejstring (jeg har ikke læst bogen til debat på trods af dette indlæg, der så kan læses som "indvandrer" i debatten), men som en kommentar til kommentarerne her, henviser jeg meget gerne til  - ja, en skribent, der vist er kollega til Rothstein: Tue Andersen Nexø om bestseller-poetik og uopmærksomheds-æstetik

  Debatten om vores måde at møde flygtninge og herboende udlændinge på er naturligvis uhyre vigtig. Jeg har ikke "researchet" på det, men der er da flere eksempler på bøger om emnet - og særligt i England og USA.

  Betegnelsen samtidslitteratur ville jeg foretrække fremfor samtidsroman uanset hvad :o) Romanen om samtiden efterlyses hele tiden, men bliver vel altid først erkendt af eftertiden!?

 • olav hergel

  tor, 17/03/2011 - 18:37

   

  Kære Michael Linde

  Jeg har skrevet to romaner, Flygtningten og Indvandreren. Det er også de to emner, jeg har beskæftiget mig mest med som journalist på Politiken de senere år, for efter min opfattelse er historien om, at der er kommet 300.000 flygtninge og indvandrere til Danmark på 40 år den største journalistiske og politiske historie i min tid. Det er ikke bare en historie om dem, der kom, men også om os, der modtog dem.

  Nogen synes, det har været med til at ødelægge Danmark, andre, at det er med til at gøre landet større og rigere, og det er historien om, hvad det gør ved dem, og hvad det gør ved os, jeg forsøger at skrive.

  Det er i høj grad en politisk historie, da intet emne vel har præget dansk politik mere de sidste 15 år end netop det, og derfor har jeg intet mod at mange kommer til at diskutere politik, når de læser bøgerne. Tvært i mod. Hvis de så samtidig føler sig underholdt, så gør det mig kun ekstra glad. 

  Så vidt jeg er orienteret, så bliver der lagt et større interview om bogen ind på den her side en af de nærmeste dage.

   

  Venlig hilsen, Olav Hergel

   

   

 • Michael Linde Larsen

  tor, 17/03/2011 - 16:39

  Jeg var også rigtig glad for at læse Indvandreren, - en lige ud af landevejen historie skrevet i et godt journalistisk sprog. Ja, faktisk vil jeg svinge mig op til, at beskrive den som en vigtig samtidsroman.

  For mit vedkommende blev den læst ret hurtigt, hvilket for mig var en lettelse efter at jeg havde måtte kæmpe noget mere med "Burgundia". Det er jo to meget forskellige bøger, og det er sikkert uretfærdigt at sammenligne den ene med den anden.

  Connie, vi plejer vi meget at have de samme meninger omkring litteratur, så jeg vil tilslutte mig dine fine formuleringer om bogen. Faktisk kom jeg til at tænke på Hanne Vibeke Holst, da jeg læste "Indvandreren". Den her journalistiske pen som fastholder sin læser i et politisk spil. Det kan godt være at det ikke bliver bedømt vildt højt i de litterære kredse, men til gengæld, så kan den slags samtidslitteratur noget. Det kan sætte et spejl op foran os læsere, som får os til at refletere og tænke over det samfund vi er en del af.

  Det er heller ikke tilfældet at nogle af de tidligere indlæg hurtigt bevæger sig væk fra bogen og over i indvandrerdebatten. Men det gør måske heller ikke noget.

  Eller hvad siger Olav Hergel til at læserne måske hellere vil snakke om indvandrere end om selve bogen som et selvstædndigt kunstværk? Men måske ideen med bogen var at sætte nye vinkler på en debat.

  Jeg syntes begge dele er interessante.....

 • olav hergel

  tor, 17/03/2011 - 16:22

   I første omgang vil jeg bare takke jer der indtil nu har læst og rost bogen. Der findes intet bedre end at få ros af læsere der har tygget sig gennem 445 sider af det man har skrevet. Skulle der være nogle spørgsmål som eventuelle læsere ønsker at få besvaret her på siden skal jeg gøre mit bedste.

   

  Venlig hilsen, Olav Hergel 

 • Kaj Hansen

  tor, 17/03/2011 - 15:33

  Hvis man nu virkelig skal bruge Litteratursiden til at diskutere indvandringspolitik, så kan jeg på det varmeste anbefale at læse "Den flyvende Kro" af G.K.Chesterton. Den er fra omkr. 1920 og oversat til dansk 1945.

   

  Kaj Hansen

 • Rikke Smith

  tor, 17/03/2011 - 06:49

  Tak til Bendt og Connie for at sætte gang i debatten om "Indvandreren".

  Jeg har længe kigget på forsiden af Indvandreren på biblioteket, men har ikke lånt den, måske pga af titlen!? at jeg har været for mættet i min hverdag til at læse om indvandrere, jeg fik rigeligt fra tv-stationerne og aviserne.

  Men jeg må bide min forudindtagelse i mig.

  Hergel har med denne bog sparket gang i indvandrerdebatten, (og tak for det!) det er virkelig god gedin underholdning og meget spændende læsning. Det er glædeligt at en journalist tager fat i emnet på denne her måde, litterær kvalitet eller ej (fra interviewet i Ordkraft) så får Hergel budskabet frem!

  Jeg vil give Connie ret i, at vi har manglet en thriller der har behandlet dette emne. Der er flere danske nutidige forfattere der har grebet fat i emnet, men ikke på denne her måde, denne her bog er præcis og lige på: som et knytnæveslag.

  Bogen beskriver emnet fra alle vinkler:

  mediernes, politikernes, indvandrernes, ect, den kommer hele vejen rundt, det giver et bredt og indgående indblik i deres hverdag og tanker og gør bogen større.

  lur mig, om ikke vi får en rigtig god debat her på siden :-) Jeg ser frem til at høre jeres indlæg.

   

  De bedste hilsener

  Rikke

 • Connie

  ons, 16/03/2011 - 21:57

  Hej Olav , og alle I andre.

  Tak til Bendt for at have startet op på at debattere Olav Hergels indspark til indvandrerdebatten, og tak til Olav for en god lytteoplevelse.

  Ja- for jeg fik en mp3 i julegave og lånte i første omgang din bog som lyd bog, og det var både en vedkommende, spændende og sine steder underholdende oplevelse , og jeg må indrømme at jeg efter endt lytning sprang afsted for at låne forløberen " Flygtningen".

  Heller ikke her blev jeg skuffet hvad angår action og samfunds kritiske kommentarer. At du er en fin og sober journalist er der ingen tvivl om, og jeg har også stor respekt for din mættede fortællestil, men hvis jeg skal putte lidt malurt i bægeret vil jeg nævne følgende ;

  Nogle gange blev jeg lidt træt af de kliche prægede ( trivial litt. agtige beskrivelser af dine hovedpersoner Gælder især dine beskrivelser af journalist pigen Rikke )

  Af stærke passager vil jeg nævne :

  Din spidse pen -  fik noteret sætninger som "det indre moralske kompas, er slået ud af kurs" og den  omvendte moral som hovedpersonen Zaki heldigvis ikke bliver ædt af - du får beskrevet det rigtig fint i  forbindelse med fængselsopholdet  " Det onde er det gode, og det forkerte det rigtige" Mine citater er nogle hastigt noterede sætninger , som jeg altså bed mærke i i forbindelse med min lytning, så jeg frabeder mig at blive hængt op på korrekt gengivet citater, men jeg tror hovedbudskabet var nogenlunde rigtigt forstået, og det er jo netop sådan det desværre er i dagens fængsler. Nu er der vidst ( mest p.g.a. overbelægning ) ved at komme en diskussion af om vi kan straffe på en for samfundet mere hensigtsmæssig måde, og hvis bare lidt af det du beskriver står til troende ( ved godt din bog er fiktion, men den er jo alligevel sammenstykket på baggrund af mange virkelige eller tilnærmelse mulige hændelser fra dagens samfund i Danmark , lidt fornemmelse for drama dokumentarisk sine steder fik jeg en fornemmelse af ? ) ja hvis du har bare fat i lidt sandhed om fængselslivet - og det lyder jo ret sandsynligt - ja så må der være bedre måder at bruge pengene til resocialisering på end ved at burre folk inde i " survival of the fittest scenarier"

  Jeg syntes det er tiltrængt med en thriller der behandler en om ikke overset , så ofte ilde set minoritet i dagens Danmark, og heldigvis viser meningsmålingen efter vores nye integrations minister ( som pinligt nok hellere vil kaldes  assimilationsminister ...) at den hopper flertallet af befolkningen da heldigvis ikke med på :-) Flertallet her i landet går da heldigvis ind for et multikulturelt samfund, og andet vil da også kun isolerer os og være med til at udbygge dem / os holdninger som kun medfører skyttegravs gravning.

  Jeg vender tilbage til denne debat når jeg får din bog som rigtig bogudgave, så kan jeg bedre gå i klinch med bogstaverne o.a .

  I øvrigt vil jeg lige til slut hæfte en kommentar til et link jeg startede med at se , der  hvor du sidder og bliver interviewet af en litteratur nørd der sammenligner din bog med en jævn bøf- Ja jeg syntes nu du fik givet ham svar på tiltale,og klippet viser for mig at se at der er forskel på " den lærde " litteratur kritik, og så den der kommer fra os læg folk. Jeg kan lide alle slags bøffer og også de fleste bøger der har en god historie og et godt sprog, og din bog indeholder efter min mening begge dele, men jeg er jo ganske rigtigt også en ravbehængt kvinde i den bedste alder ...Hvor uvederhæftigt af kritikeren at bedømme os læsere så stereotypt !

   Hvad mener I andre om bogen , indvandrerdebatten eller den lærde litteratur kritiker ?

  Venlig hilsen Connie

   

 • bendt lund nielsen

  søn, 06/03/2011 - 08:48

  Ja, så blev jeg færdig med bogen, som er meget vedkommende i sin blanding af fiktion og "virkelighed". En virkelighed, som jo ikke er sort/hvid som DF påstår, men ret broget og nuanceret.

  Og at der er racisme i Danmark er jeg overbevist om. Selv har jeg fået anonyme breve/pakker fordi jeg har forsvaret indvandringen og indvandrere. Jeg skal lige fortælle, at jeg både har boet på Mors og i Århus/København (arbejdet i Nordvestkvarteret) og boet i Brønshøj. Mange der er indvandrerfjendske kender ikke nogle indvandrere. Det gør jeg og  jeg har undervist indvandrere.

  Jo, jeg har da mødt fanatikere blandt indvandrere, men mest hos danskerne (og ikke kun DF-medlemmer). Det værste ved hetzen er at den rammer alle indvandrere. Mange fra Afrika føler sig uretfærdig ramt. De gør alt for at blive integreret: Tager en uddannelse, får job eller job med tilskud osv. Som bogen fortæller har medierne et stort ansvar! En fremmed er jo en person, du ikke har mødt!!!!

 • Rikke Smith

  tir, 18/01/2011 - 09:31