August måneds bog

Oprettet: 02.06.2016 - 12:39

Bog: "Forberedelse til næste liv" af Atticus Lish

Bogens forside

Den kinesiske, illegale immigrant Zou Lei søger i New York en vej ud af håbløsheden gennem hårdt arbejde i usle køkkener og ved styrketræning.

Forfatter: 
Atticus Lish
Oversætter: 
Tonny Vorm
Udgivet: 
2016
Forlag: 
Politiken
Sidetal: 
526
Lån bogen - Køb bogen

Så er bogen klar til debat. Kør løs!

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

 • Jørgen Dissing ...

  tir, 30/08/2016 - 10:49

  Så er august ved at gå på hæld, og debatten om Atticus Lish “Forberedelse til næste liv”  må vige for september måneds ikke mindre spændende roman. Tak for indlæggene selvom klubben stadigvæk har været lidt ferieramt og det er begrænset hvor mange der har deltaget. Men gode indlæg, dem der har været, og det er jo det vigtigste. Vi ses ovre i september.

 • Peter Hyldahl

  man, 29/08/2016 - 01:50

  Atticus Lish’s 527 siders tykke roman “Forberedelse til næste liv” fik mig til at tænke på Martin Scorseses film “Taxi driver” fra 1976: En toptrænet krigsvetaran vender hjem fra krigen og kan ikke få sig selv og den brutale hverdag i New York, USA til at fungere.

  Og dermed er også det helt overordnede tema manifesteret: Krig ødelægger mennesker! Ikke bare dem der falder for soldaternes kugler, men naturligvis også soldaterne selv. Og det skulle USA som sådan så tage at holde op med. Punktum! Det er ligesom hørt og set før i kunstnerisk sammenhæng, og holdningen -synspunktet er der vel næppe nogen, som kan være uenige i. Jeg kender i hvert fald ikke nogen, på trods af at såvel USA som Danmark involverer sig aktivt i den ene krig efter den anden. (Det kunne jo være ‘spændende’ at læse eller se litteratur/film, som kunstnerisk illustrerede og forklarede denne krigens nødvendighed eller skønhed…!?)

  Bogens Irak-veteran Brad Skinner oplever hverdagens New York på samme impressionistiske vis som filmens Travis Bickle: En ufiltreret sansestorm af gadernes lysreklamer, skilte og grafitti, der bare er til stede som et endeløst sansemylder uden mening. Et allegorisk symbol på, at hverdagens kaos ikke står tilbage for krigens, når soldaten vender hjem igen med PTSD.

  Selvom bogen både starter med og indgående beskriver den kinesiske, illegalt indvandrede Zou Leis miserable forhold og levevilkår, så er hun alligevel kun en biperson i romanen. Deres tilfældigt opståede kærlighedsforhold er hele tiden underlagt Brads mentale tilstand, som svinger op og ned fra euforisk tro på en god fremtid til sort depression om det stik modsatte. Og hele bogens historie udvikler sig ligeså ekstremt voldeligt og brutalt afskyvækkende som Taxidriver-filmen.

  Det er derfor ikke bogens tema eller handlingsforløb, som egentlig er særligt interessante. Det er som sagt set før! Det, som gør bogen absolut læseværdig, er stemningen/feelingen/tonen, der i mine øjne er af samme høje kvalitet som Martin Scorsese’s film.

 • Barbara Rugholm Hessellund (ikke efterprøvet)

  ons, 17/08/2016 - 13:51

  Der er også et nyt forfatterportræt fra forfatterweb man kan læse (i ventetiden): 

  http://www.forfatterweb.dk/oversigt/lish-atticus/hele-portraettet-om-att...

   

   

   

 • Hanne Ingerslev

  man, 15/08/2016 - 14:38

  Jeg venter og venter på bogen fra biblioteket. Det er frustrerende !!!!   Ville så gerne læse den !

 • Jørgen Dissing ...

  tir, 09/08/2016 - 10:38

  Med en let ferieforsinkelse skal vi nu i gang med Atticus Lish' bestseller: Forberedelse til det næste liv. Og der er sørme lagt i kakkelovnen må man sige: Den psykiske uligevægtige kinesiske illigale immigrant Zou Lei forelsker sig i den sprut- og pillemisbrugende krigsveteran Brad Skinner. Sammen bliver de et billede på et Amerika der er delt i to: Dem der er inde i systemet og dem der er udenfor. Som Berlinskes anmelder skriver: 

      "I den henseende er »Forberedelse til næste liv« i høj grad en politisk roman, der revser såvel den
        amerikanske krigsindsats i Irak som behandlingen af de mange tusinde indvandrere, der søger den
        amerikanske drøm, men befinder sig i et veritabelt mareridt. Det er velfortjent, at bogen indbragte Lish
        den prestigiøse PEN/Faulkner-pris, for den er på én gang meget vedkommende og velskrevet."

   

  Hvad tænker I om bogen? Synes I at Lish undgår at blive for sentimental i beskrivelsn af de to hovedpersoners forhold, eller kommer kvalmen snigende...?

   

  Link til Litteratursidens anmeldelse af bogen kan ses her.

  Link til Litteratursidens analyse af bogen kan ses her.

  Link til Berlinskes anmeldelse kan ses her.