Skriver Karin Fossum kriminalromaner?

Oprettet: 14.08.2014 - 15:00

Er det OK at fravælge børn med Downs Syndrom i fosterstadiet?

Jeg har lige læst Karin Fossums nyeste roman "Carmen Zita og døden".  Genremæssigt er romanen placeret som krimi i folkebibliotekerne, men faktisk synes jeg det er en fejlplacering. Karin Fossum har i sit forfatterskab langt mere fokus på etiske, moralske og eksistentielle problemstillinger end på opklaringen af forbrydelser.  Hun har skrevet en hel stribe fremragende romaner med kommissær Konrad Sejer og hans kollega Jacob Skarre i hovedrollerne.

"Carmen Zita og døden" handler om en lille familie, der mister et 1½ år gammelt barn ved druknedød. De meget unge forældre, begge under 20 år, bor tæt på en sø. En dag løber den lille Tommy, som er uden opsyn i 10 minutter,  ned til vandet og drukner. Konrad Sejer er skeptisk over for den forklaring, som den unge mor disker op med. Han bliver ved og ved med at opsøge hende for at få uddybet nogle detaljer omkring hændelsesforløbet.

Carmen er langt mere interesseret i at se godt ud end at sørge over tabet af sin søn. Hun mener, at de da bare kan få et andet barn "uden fejl og mangler". Nikolaj derimod sørger sig direkte ind i en massiv depression. Hvad der sker vil jeg ikke røbe, men læs selv. Karin Fossum skriver ordknapt uden overflødige omveje.

Mine favoritromaner i Konrad Sejer-serien er "Elskede Poona" og "Den der elsker noget andet". Jeg er også fuldstændig vild med hendes roman "Natten til fjerde november", hvor hun portrætterer et kuldslået fastfrosset ægteskab. Hvor forsvandt datteren hen natten til fjerde november? Er hun blevet bortført og myrdet? eller er der en mere subtil psykologisk forklaring. Gæt selv :-)

Der er kriminalistiske gåder i romanerne, men fokus er altid på de psykologiske portrætter, og det er altså så godt og spændende skrevet at Karin Fossum kan måle sig med de allerbedste thrillerforfattere.

Hendes romaner egner sig derfor godt til læsekredse og læseklubber fordi er ret korte, sprogligt meget fine og så har de frem for alt altid fokus på et eller andet moralsk/etisk dilemma eller en filosofisk vinkel.