Formanden - En biografi om Per Bjerregaard

Oprettet: 19.09.2017 - 22:11

Formanden er en biografisk beskrivelse af Brøndbys tidligere direktør og formand Per Bjerregaard. Bogen er i to bind og er skrevet af Brøndby fan Jens "Jam" Rasmussen i 2009.

Historien om Per Bjerregaard og selvfølgelig Brøndby IF er i bogstaveligste fald en historie og storhed og fald, og er for en inkarneret Brøndby fan som mig obligatorisk læsning.

Per Bjerregaard er født i Randers men flyttede som teenager med sin familie til Brøndby og efter et lidet succesfuldt ophold i KB, startede han som medlem i Brøndbyøster IF i 1962. Det var altså før fusionen med Brøndbyvester IF i 1964 og dannelse af det nuværende Brøndbyernes IF. Per har med andre ord været med hele vejen.

Efter en årrække som spiller startede han som formand i klubben i 1972 sideløbende med sine lægestudierne og senere sin lægegerning. Som en af sine første virkelig markante tiltag byder han landsholdsspilleren Finn Laudrup velkommen som spillende træner ganske kort tid efter. Klubben ligger på daværende tidsunkt i 3. bedste række så det er noget af en sensation og et kæmpescoop. I det hele taget kommer familien Laudrup til at spille en ganske betydende rolle i historien om Brøndbyernes Idrætsforening. 

Resten af 1970´erne går det slår i slår indtil man ender med oprykning til bedste række i 1981. Finn og sønnen Michael Laudrup når lige præcis at spille sammen i ganske få kampe for Brøndby. Næste generation er klar til at tage over.

I 1980´erne begynder Brøndby for alvor at blande sig som en magtfaktor i dansk fodbold. De første store spillesalg foretages og en solid økonomisk base bliver hermed lagt. Blandt andet et storsalg af Michael Laudrup til den italienske storklub Juventus.

Og på trods af spillersalgene lykkedes det at vinde klubbens første mesterskab i 1985 med legendariske Tom Køhlert som cheftræner. Det bliver dog hans sidste sæson som cheftræner i denne omgang og han aflæser af næsten ligeså legendariske Ebbe Skovdahl. Som er svoger til Finn Laudrup og onkel til Michael og Brian.

Resten af firserne byder på succes efter succes og i 1990 ansættes den netop stoppede landsholdsspiler og senere landstræner Morten Olsen som cheftræner. Under ham opnår klubben sine største triumfer med 2 mesterskab og en plads i UEFA-cuppens semifinale. 

Desværre ender det langt fra lykkeligt da Morten Olsen fyres i 1992 efter en række skuffende resultater samtidig med at klubben balancere på den økonomiske afgår efter det fejlslagne forsøg at overtage Interbank. Per træder herfra tilbage som formand og bliver istedet for direktør for klubben.

Hereftet er klubbens økonomi alvorligt hæmmet i en årrække indtil en række mesterskaber fra 1996-98, et par store spillersalg og en gældseftergivelse vækker klubben til live igen. 

Men som tilfældet åbenbart er med Brøndby afløses succes af fiasko og dans tæt på afgrunden. Efter en stationopbygning der bliver meget dyrere end forventet, er klubben omkring årtusindsskiftet igen tæt på økonomisk kollaps. 

Igen bliver situationen afværget og med  Michael Laudrup som cheftræner i 2002-06 opnår klubben endnu en opblomstring. 

Desværre ender afslutningen af Michael Laudrups tid i klubben med et internt rivegilde, især efter fejlslagent forsøg på at overtage BellaCenter i 2006 skaber alvorlig splid mellem Per Bjerregaard og visse dele af bestyrelsen på den ene side, og resten af betyrelsen på den anden. Heriblandt formanden Torben Røsler.

Efter endnu et par hårde lykkedes det gennem tilkaldelsen af Tom Køhlert som cheftræner og dyrt indkøbte spillere at ende kalenderåret 2008 på førstepladsen i den bedste danske række. Desværre er det ikke nok til at den nye træner Kent Nielsen kan holde føreren og klubben ender sæsonen på lidt skuffende 3. plads. Endnu en gang ser klubben ud til at ende i frit fald. 

For at opsummere indeholder Per Bjerregaards tid som Brøndby alt fra kæmpesuccesser, nogle af de Danmarks historiens største spillersalg, men også katastrofale beslutninger der er lige ved at få korthuset til at vælte flere gange. Selvom der er tjent rigtig mange penge på spillersalg og Europa-Cup kampe, har det stadig været nødvendigt med gentagne kapitaludvidelser og optagelse af gæld som kunne det have været kviklån.