SKAM - og lægens brug af et digt

Oprettet: 16.02.2017 - 15:19

Jeg er ikke helt ny, men jeg skammer mig ikke over at se SKAM -  tværtimod. Jeg tænker det er godt at kunne sætte sig i andres sted; andre der har en anden alder, en anden hudfarve, en anden religion end én selv. Så jeg ser altså SKAM med ekstrem stor fornøjelse. :-)

Som litterat synes jeg selvfølgelig også det er interessant at der i 6. afsnit i sæson III er en direkte reference til en eller flere stor(e) norsk(e) digter(e).

 

Scenen er, at Isak ikke kan sove om natten fordi han spekulerer på sin homoseksualitet og nu er han så gået til skolelægen med sit problem. Skolelægen er desværre (altså heldigvis, ford hun er kongemorsom - drittkul!) ret sær og fraværende, og følgende dialog finder så sted: 

                                    

 Lægen: Isak … kan du lide andre mennesker?

Isak: Ja, det kan jeg vel

Lægen: Du må forstå at hvert enkelt menneske er en ø. Og den eneste bro, vi kan bygge til andre mennesker, består af ord. Så længe vi ikke snakker sammen forbliver vi bare ensomme små øer, som tåger rundt på piller. Ligesom på Ibiza. Forstår du det?

Isak: Nej.

Lægen: Det er klart, for nu rodede jeg et digt at Inger Hagerup ind i det, så det hang ikke helt sammen, men pointen er at du ikke må isolere dig.

Og hvad er det så med hende Inger Hagerup og "Hvert enkelt menneske er en ø"? Det viser sig at lægen i SKAM ikke har styr på ret meget, heller ikke hvem der har skrevet digtet. Det er nemlig ikke Inger Hagerup, men den norske forfatter Tarjei Vesaas, der har skrevet det i 1964: 

 

         

 

Vesaas digt står dog ikke alene, da det kan ses som et direkte modsvar på noget meget ældre, nemlig et digt fra den engelske barokdigter John Donne´s  hånd, der i 1624 skrev digtet "Intet menneske er en ø" - og som i øvrigt inspirererde Ernest Hemmingway til at skrive "Hvem ringer klokkerne for... :

 

           


Nå, tilbage til SKAM. For hvad gør Vesaas digt så i serien? Er det blot lægens tilfældige omgang med stor historisk litteratur eller er der en dybere mening? Jeg læser det i direkte sammenhæng med scenen i SKAM - helt konkret som et skub til Isak om at gå ud og snakke med nogen om sin homoseksualitet, hvilket han jo også gør - han bygger en bro af ord (selvom ord ikke altid er den bedste bro, ifølge digtet) til sin bedste ven Jonas - og fortæller ham hvad han går og roder med - og det virker sørme.

 

                                         

 

Rosinen: Inden du klikker videre ud i verden, så prøv lige og læs begge ovenstående digte én gang til, og gerne højt for sig selv eller andre. De er virkelig, virkelig smukke på hver deres måde - akkurat som os!