Derfor er jeg ikke med i en læsegruppe

Oprettet: 28.03.2011 - 15:40

En bruger blogger om at være med eller ikke være med i en læsegruppe.

Jeg elsker at læse. Jeg finder også stor glæde ved at snakke om bøger med andre. Alligevel er jeg ikke med i en læsegruppe.

Det ville naturligvis være oplagt at være med i en læsegruppe, og jeg ville egentlig også gerne. Men jeg ved ikke, hvilken jeg skulle vælge, for jeg synes ikke, jeg møder ret mange, der læser de samme bøger, som jeg læser. Ikke at jeg læser noget specielt. Jeg har blandt andet læst Jette A. Kaarsbøl, Anne B. Ragde, John Irving, Jens Christian Grøndahl og Peter Høeg. (Se min boghylde med flere eksempler).

Grunden skal måske findes i, hvad jeg IKKE læser. Jeg læser ikke krimier. Et par stykker er det blevet til, blandt andet Sissel-Jo Gazans ”Dinosaurens fjer”. Men det er ikke rigtig en genre for mig. Jeg læser heller ikke ”nye, store udgivelser”, det vil sige de bøger, der udkommer og som med det samme bliver rost til skyerne. Jeg har for eksempel ikke kastet mig over ”Undtagelsen”, ”Sumobrødre”, eller ”Min kamp”.  Jeg har heller ikke læst særligt mange af de store klassikere som Hemmingway, Eco eller Tolstoj.

Når jeg skal finde den næste bog til mit natbord, går jeg som regel på biblioteket. Jeg kan godt lide at gå rundt mellem hylderne og mærke den helt specielle stemning, bøgerne udsender. Hvilken en skal jeg vælge? Nogle gange har jeg hørt eller læst om en bog, som jeg så går på jagt efter. Andre gange lader jeg tilfældet råde. Det, der gør udslaget, kan være en spændende forside, en sjov titel eller en god omtale på bagsiden. (Her er lige et hip til bibliotekerne: Kan I ikke sætte stregkoderne et andet sted, så de ikke dækker over appetizeren?)

Jeg finder min bog, går glad og fro hjem, læser den og sætter små mærkater de steder, hvor der er en sjov sætning, noget til eftertænksomheden eller sågar stavefejl. Bagefter går jeg ud i verden for at høre, om nogen på min vej måske har læst bogen. Men nej, det er ikke tit, jeg er så heldig.

En anden faktor, der gør, at jeg har tøvet med at melde mig til en læseklub er tidsperspektivet. Jeg læser gerne hver dag, som minimum et par sider. Alligevel har jeg det svært med lige pludselig at skulle være færdig med en bog til et bestemt tidspunkt. Det er selvfølgeligt nemmest at snakke om en bog, man lige har læst, men er det ikke muligt, at der i de forskellige læseklubber bliver taget bøger frem, man har læst for et par år siden, naturligvis med en kort genopfriskning, måske i form af et resumé?

Jeg er ofte inde på Litteratursiden, men af ovennævnte årsager synes jeg, det er svært at koble sig på de forskellige diskussioner og debatter. Derfor bruger jeg mest siden til inspiration til at finde bøger til natbordet - og det kan jo være, at jeg en dag har heldet med mig og finder en diskussion, jeg kan være med i – det vil jeg glæde mig til.

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

 • Britta Helbek

  ons, 30/03/2011 - 14:10

  Nej, hvor jeg kender det med ikke at kunne give sig i kast med til skyerne roste bøger. Jeg har brug for fordybelsen i stedet og har en stak af disse bøger liggende til jeg kan♥ Lige som mit tidligere arbejde har givet mig gys og krimi nok til resten af min levetid. Bortset fra Herkule Poirot og i den boldgade hvor den engelske arkitektur og kultur er så skøn at se på☺

  På samme måde har jeg det når jeg selv skriver. Jeg har lige afleveret et manuskript til et forlag. 303 sider. 1½ år hvor jeg ikke har kunnet læse i en bog i ret lang tid ad gangen. Suk! For jeg elsker at læse.Jeg synes det var en god oplevelse at være med i en læsegruppe  fordi jeg fik "foræret" nogle titler jeg sansynligvis ikke selv havde fundet. Måske-måske ikke. Fordi det netop ikke er mainstream bøger der dominerer i læsegrupperne. Er mit indtryk?Jeg går på bilioteket. Men her kom de så dejligt dumpende og så var der nogen at tale med om det læste. Ud over inderkredsen. Til jeg måtte sige fra i læsegruppen og hellige mig mine egne skriverier. Jeg savner det. Og jeg synes at den fælles kærlighed til at være nysgerrig og undrende i forhold til litteraturen er så dejlig åbnende for nye opdagelser på det skrevne.

   

 • JanHanPetersen (ikke efterprøvet)

  man, 28/03/2011 - 18:55

  "Kan I ikke sætte stregkoderne et andet sted, så de ikke dækker over appetizeren?"

  Tommel op.

  "Andre gange lader jeg tilfældet råde. Det, der gør udslaget, kan være en spændende forside, en sjov titel eller en god omtale på bagsiden".

  http://litavert.blogspot.com/2011/03/randers-i-rwen.html

  Helle Helle: hun prøver ikke at fascinere mere end nødvendigt

  Erlend Loe: DoubleUp - på Tommel :o)