Spændende ny dansk app til børn: Wuwu & Co. af Merete Pryds Helle

Oprettet: 19.12.2014 - 15:01

Anmeldelse af Merete Pryds Helles nye app der som noget helt nyt præsenterer et tredimensionelt fortællerum.

Af Kirsten Dyhrberg Grønne, bibliotekar og børnebibliotekskonsulent ved Aarhus Kommunes Biblioteker

I november udkom en spændende ny dansk app til børn. Den kaldes en step in bog, fordi barnet kan træde ind i et tredimensionelt fortællerum. App’en Wuwu & Co. er en blanding af historier og spil. Når den ligger ned får du historierne læst højt, når du vender iPad’en op kommer du ind i huset og ved at dreje dig sammen med iPad’en ser du rundt i huset. Når du skal ud i sneen og løse opgaver, må du bruge iPad’en aktivt for at det lykkes. Det fungerer rigtig godt med den fysiske interaktion, og der er mulighed for at løse opgaverne flere gange. Når en opgave er løst hænger der et billede af figuren på væggen, og hvis du klikker på det, kan du høre historien igen og løse opgaven en gang til.

Eventyret for de store børnehavebørn begynder således: "Det er den koldeste vinter i to tusind år, men i det lille røde hus er der lunt og rart for ilden brænder i kaminen. Du skal finde en nøgle og åbne døren, for at lukke fem små væsner ind i varmen. De har hver deres historie og ønsker din hjælp."

 • Sommerfuglen Gregers kan ikke vække sine søskende, der endnu er larver og hænger i et træ. Hvis de ikke vågner inden det sidste blad falder af træet, når de ikke at komme til Afrika, hvor deres forældre er.
   
 • Wuwu bor ved stranden og hun spiser kun is og fisk. Denne vinter kan hun ikke fange fisk, fordi en haj svømmer rundt i havet. Derfor skal du hjælpe Wuwu med at skyde hajen.
   
 • Thit Maja og hendes små venner er alle vilde med de saftige pinjekerner. Det er Thit Maja, der ryster koglerne ned fra træet, men hun har brækket alle sine fire ben, så nu må du ud og ryste træet.
   
 • Storm bor på Snelygtemarken sammen med sine fyrre onkler og tanter. De er alle gennemsigtige og meget bange for mørket, så du skal hjælpe med at tænde Storms lygte.
   
 • Trolden Sveske har tabt sin tændstikæske, så nu kan han ikke lave mad. Du må ud i sneen og finde tændstikæsken, som egernet har taget.
   

Der er et par skønhedsfejl. I begyndelsen bliver stemmen ved med at sige: ”Du skal vist bruge noget til at åbne døren” selv om nøglen er fundet. I Gregers' historie siger sommerfuglelarverne: ”Af sted af sted til Afrika”, men de bliver hængende i træet og Wuwu siger, at du skal finde årerne, selv om de er i båden. Men når det er sagt, så er det overordnet nogle forunderlige små historier fortalt i et dejligt sprog med mange skønne ord: Koglekernekager, grannåledrys, puppeposer, snelygtemark og jordbærkuglesol.

Illustrationerne af Kamila Slocinska er vellykkede og passer godt til fortællingerne, der er også små animationer med snefnug og ballonflyvere. Billederne bliver godt suppleret af musik og lyde, der giver en speciel stemning, ligesom den eventyrlige og dramatiske oplæsning af Morten Søndergaard tilføjer fortællingerne magi. Opgaverne, der skal løses, er både sjove og spændende, de er også enkle og forholdsvis lette, så både små og store børn kan have glæde af Wuwu & Co.

0
Din bedømmelse: Ingen