Rykker den danske kriminalroman?

Oprettet: 01.11.2001 - 09:00

Af Margit Fischer og Susanne Gilling, bibliotekarer

Danmark kan ikke mønstre krimiforfattere med kæmpe oplagstal og store, internationale læserskarer som Sveriges Henning Mankell, Liza Marklund, Åke Edwardson eller Norges Gunnar Staalesen, Anne Holt og mange flere, men spændende, anderledes og inspirerende danske forfattere er der masser af. Her har BogWeb samlet et udpluk af dem der gør sig gældende inden for kriminalgenren.

En thrillerforfatter som Leif Davidsen kan ganske vist få sig placeret øverst på bestsellerlisterne, men han hører altså ikke med til de "rigtige" hard-core krimiforfattere. Ham vil man kategorisere som spændingsforfatter, selvom hans bøger bestemt også indeholder krimielementer. Men sådan er det ofte med genrerne, de flyder sammen og er lidt af hvert.

Nå, men hvem har vi så? Har vi ikke den type krimier, hvor en detektiv/politimand/opklarer går igen fra bog til bog, og hvor man føler, man lærer ham/hende ganske godt at kende? Jo, der er  tilløb til længere serier i den danske kriminallitteratur - serier der måske i omfang kan komme på højde med Dan Turells tolv bind med den navnløse detektiv. Hvem ved!

Den 72-årige Ole Bornemann har med Den døde taler og Det sidste vidne slået sit navn fast som et af de bedste, danske bud på en krimiforfatter af international klasse. Han skriver i begge om korruption og gangstere i det sydfranske.

Niels Lillelund har foreløbig skrevet tre bind om den fyrede politimand Erik Andersen, der i stedet nedsætter sig som antikvarboghandler og detektiv. Rouletten, Besat til anden side og Den amerikanske samler er titlerne på de tre bøger. Det er originale og gedigne krimier.

Ole Frøslev skriver veloplagt, om de sager kriminalassistent Benny Rasmussen og hans kolleger på Station 3 i København må tage sig af. Mød ham i To mand frem, Frosne sjæle, Symbion affæren, Virus og Culotte-tyven. Eller læs Frøslevs andre krimier: Den haraldinske slange, Sidste frist og Tornen i øjet.

Steen Christensen, der desværre døde i 1998, nåede at skrive fire fremragende krimier med social indignation og engagement om Møller og hans opklaringshold fra drabsafdelingen i København. Læs Første sal i helvede, Fik du hørt din melodi, Drabsafdelingen og Den anden kind.

I en helt anden tid, nemlig i 1300-tallet, opererer byfoged Eske Litle, hovedpersonen i Martin Jensens glimrende middelalderkrimier: Eske Litle, Helligåndens gæster og Mens møllen maler.

På spindesiden - eller femisiden, som det hedder i krimijargonen - har vi Susanne Staun, der har skrevet nogle ret utraditionelle krimier. Som arvesynden og Liebe har hovedpersonen Fanny Fiske, der er adfærdspsykolog med speciale i profilering af seriemordere. Der er virkelig tryk på, når hun går i aktion. Hun rører ved nogle tabuer, og sjovt er det oven i købet. Fra pålidelig kilde vides, at der er én mere på vej.

Ganske vist har Ditte Birkemose ikke ladet os høre noget til Kit Sorél siden 1998. Denne sygeplejerske og halvt teolog agerer privatdetektiv i foreløbig to kriminalromaner, Til toner fra Tosca og Hadets engel. Danmarks svar på femi-krimien og ikke spor kedeligt!

Der er delte meninger om Mette Winges krimier Skår og Grønt mørke om kriminalinspektør Karen Brandes. Bøgerne vil en hel del mere end at være krimier, men de er læseværdige og godt skruet sammen. Et andet etableret forfatternavn, dog uden en gennemgående detektiv eller politimand, er Kirsten Holst, der ud over at være mor til Hanne-Vibeke Holst, også er mor til en række krimier fra den danske provins. Senest har hun skrevet Var det mord? der foregår i Ålborg, og som handler om Bea der er privatdetektiv.

Et par debutanter fra de senere år er Grethe Lange med de tre romaner: Tømreren fra Tikøb, Hammermanden og  Det sorte hus hvor politilægen Poul Rash og kriminalinspektør Gunnar Thorsen er gennemgående figurer.

Birgitte Jørkov der med Vor Frues sorte søndag, som er henlagt til 1400-tallets Helsingør, har skrevet en spændende historisk kriminalroman. Også Den skønne Helene er interessant læsning, om Helene der indblandes i en international svindelaffære. Forfatterne Lis Wagner og Ingrid Terkelsen falder tillige ind. De blander sig med bøgerne Som græssets blomster, Hvide roser og den nys udkomne Mord og falskneri fra Wagners hånd.

Selvom ovennævnte forfattere ikke sælger som de internationale stjerner, er der mange gode læseoplevelser at komme efter. Så ja - den danske kriminalroman rykker!!!

BogWeb - 1. november 2001

0
Din bedømmelse: Ingen