Lyrikboom ved århundredeskifter

Oprettet: 02.04.2001 - 08:00

Lyrikboom ved århundredeskifter

skrevet af Birte HessovI et godt digt har man følelsens og tankens koncentrerede udtryk. Mange af os kan derfor lide at huske på og citere vore yndlingsdigte.1890'erne blev en storhedstid for den danske lyrik med navne som Sophus Claussen, Viggo Stuckenberg, Helge Rode og Ludvig Holstein. Deres digte, der blandt andet var inspireret af de franske symbolister, repræsenterede noget helt nyt, og blev citeret flittigt af min bedstefars generation. Mange af dem læses eller synges fra Højskolesangbogen den dag i dag. (Eks.: Ludvig Holsteins Det er i dag et vejr - et solskinsvejr).Johannes V. Jensen indvarslede med sine prosadigte, der udkom i Digte 1906, den senere modernisme og fik stor betydning for 1900-talsdigterne, ikke mindst for vort poetiske fyrtårn gennem hele sidste halvdel af århundredet: Klaus Rifbjerg.Her omkring år 2000, hvor verden forandrer sig hastigt, og vi bliver bombarderet med nye indtryk gennem nye medier, blomstrer lyrikken atter, nu i mere sønderbrudte og komplekse former.Der læses digte som aldrig før, og der udgives tykke antologier. Et eksempel blandt de sidste er: 1000 danske digte (Rosinante, 2000), der rækker fra folkeviserne til Michael Strunge, Merete Torp og Søren Ulrik Thomsen.Sidstnævntes Skriftlige arbejder 1-7 er lige udkommet april 2001.

Benny Andersens Samlede digte blev nærmest en "folkegave" og er nu kommet i 20. oplag! Ligeledes foreligger der (eller er planlagt udgivelse af) Samlede digte af Henrik Nordbrandt, Inger Christensen, Thorkild Bjørnvig, Michael Strunge, Jørgen Gustava Brandt, Tom Kristensen, Tove Ditlevsen og Frank Jæger.

Da det er forår og derfor aktuelt, vil jeg her citere et par muntre strofer af Frank Jægers digt:Digtet er fra digtsamlingen De fem Aarstider (1950), fra dengang midt i århundredet, da den unge digter stormede ind på lyrikscenen.En nyere måde at udbrede lyrikken er på CD. Der eksperimenteres med lyrikoplæsning kombineret med beat, rock eller anden rytmisk musik.En komponistgruppe, Hans Sydow m.fl., har i CD'en Glimtvis (1998) lånt Tom Kristensens egne skæbnetunge stemme i en interessant blanding af recitation, techno og jazz. Et andet eksempel herpå er Christian Dorphs Popcorn med indlagt CD (Lindhardt og Ringhof, 2000).Den danske lyrik - både den ældre og den nyeste - har det godt her i april 2001.Relaterede links:

Kalliope - digtarkiv

Omfattende samling af materiale omkring ældre danske digtereNyere dansk litteratur. Præsentationer af danske og udenlandske forfattere.

Præsentation af ca. 50 forfattere og deres værker v/ forfatteren og kritikeren Jakob Brønnum BogWeb - 2. april 2001

0
Din bedømmelse: Ingen