Litteratursiden på BogForum

Oprettet: 17.11.2007 - 13:06

Litteratursiden på BogForum
af Line Hoffgaard

Jesper Wung-Sung er aktuel med novellesamlingen ”Mænd er fra Marstal”, og på BogForum 2007 lagde han vejen forbi Litteratursidens stand for at tale om mænd i alle afskygninger. Nærmere bestemt giver ham i bogens 20 noveller et bud på, hvad der foregår i hovedet på det modsatte køn.
 
Det kræver ikke den store litterære pondus at indse, at titlen refererer til den kendte parforholdsbog ”Mænd er fra Mars, kvinder er fra Venus”, og det er netop noget af det novellesamlingen tager fat på; den barriere der kan være mellem mænd og kvinder. Novellesamlingen har en undertitel ”noveller for alle”, og ifølge forfatteren selv er de et tilbud til alle. Nogle vil kunne lide nogle af novellerne og andre vil appellere til andre.

Novellesamlingens forside er ret godt valgt. Man ser en dreng på en fodboldbane, men måden drengen står med spredte ben og armene lidt ud fra kroppen på, antyder endvidere en ægte klassisk skudduel, som vi kender dem fra western film. Samtidig rimer ordet Marstal på marshal (sherif på engelsk). Drengens fodboldtrøje er alt for stort til ham, hvilket er et gennemgående tema i novellerne: ikke at føle sig helt tilpas i sit ”skind” og ikke at kunne udfylde manderollen; ”Pludselig kan man opleve at man ikke er klar til verden. Tiderne ændrer sig, men man er stadig den samme”.

Sjovt nok finder ingen af novellerne sted i Marstal, og byen bliver således en slags symbol på westernbyen, og en rå mentalitet, der kan herske blandt mænd. Jesper Wung-Sung er in real life glad for byen Marstal og havde en sjov bemærkning i den forbindelse: Man skal forestille sig Marstal som en øde westernby, hvor en gammel dame med rollator kommer direkte imod dig på en øde gade. Så er det man føler, at det er her verden starter og slutter.
 
Jesper Wung-Sung læste en af novellerne højt, og det må vist siges at være verdens hurtigste litteraturoplæsning, for novellen ”Citius, altius, fortius” er kun på små 3 linjer. Ifølge forfatteren er budskabet i novellen; gå ud og nyd livet og skej ud. 

Under interviewet kom forfatteren også lidt ind på, hvorfor han skriver noveller og ikke romaner. Novellegenren er særligt tiltrækkende, fordi man her kan lege med handlingen og sproget. Der er andre spilleregler for romaner, og noveller giver en stor fortællefrihed og reflekterer verden på en anderledes måde. Man kan sammenligne det med det at lave en bordplan til en familiefest, hvor man skal have den til at gå op for, at festen bliver en succes. Den kan gå op på en god eller en dårlig måde, og det samme er gældende for noveller. Ingen er nødvendigvis bedre end de andre, men det er rækkefølgen af novellerne, der er afgørende for, om det bliver en god novellesamling.
 
På spørgsmålet om hvis mænd er fra Marstal, hvor er kvinderne så henne, svarede Jesper Wung-Sung med et glimt i øjet, at han måske på et senere tidspunkt ville skrive en novellesamling om 20 kvinder. Alt i alt var det en meget veloplagt Jesper Wung-Sung, der gav et sjovt og underholdende foredrag på Litteratursidens stand.

0
Din bedømmelse: Ingen