Klassikeren: Stormfulde højder af Emily Brontë

Oprettet: 01.01.1999 - 14:40

Af bibliotekar Marit Haugaard, Aarhus Kommunes Biblioteker 

En af verdenslitteraturens mest dramatiske kærlighedshistorier udspiller sig på Yorkshires heder i Nord-England. Da Emily Brontë udgav Stormfulde højder (Wuthering Heights) i 1847 fik den ikke megen opmærksomhed, først mange år efter forfatterindens død fik romanen den anerkendelse, den fortjente -- måske var de mange stærke følelser for meget for datidens viktorianske England.

Emily Brontë fødtes i 1818 i Yorkshire som den næstældste af pastor Brontës skrivende døtre og døde tredive år senere sammesteds. Familien levede meget isoleret, og de tre døtre, Charlotte(f.1816), Emily og Anne (f.1820) samt broderen Branwell (f.1817) var stort set henvist til deres eget selskab.

Deres fantasi næredes af det vidtstrakte hedelandskab, og de opfandt fantasiriger, som de skrev store dramatiske eper om, inspireret af Walter Scott og andre romantikere. Kun lidt har overlevet, bl.a. nogle af Emily´s digte. De blev i 1846 udgivet sammen med digte af Charlotte og Anne under pseudonymerne Currer, Ellis og Acton Bell, da det ikke dengang var velset, at unge damer beskæftigede sig med at skrive litteratur offentligt. Faderen fik først kendskab til de tre herrers identitet efter udgivelsen af Jane Eyre (Charlotte), Wuthering Heights (Emily) og Agnes Grey (Anne) i 1847.
Stormfulde højder blev Emily Brontë´s eneste roman, hun døde året efter af tuberkulose. Broderen var død af druk (beskrevet af Anne i Fruen til Wildfell Hall) året før, Anne døde i 1849 ligeledes af tuberkulose, og Charlotte levede i yderligere seks år, før sygdommen også fik bugt med hende.  
Haworth Moor, fotograferet af fotograf Simon Warner

Stormfulde højder foregår i Yorkshire i slutningen af det 18. århundrede. Fortælleren, Mr. Lockwood, besøger gården 'Wuthering Heights' i 1801 og 1802 og får fortalt den dramatiske historie om det, der udspillede sig adskillige år tidligere, og som er bogens handling. Det er en elementært spændende historie om ung kærlighed, altopslugende kærlighed, kærlighed der forhindres, og om den forurettedes altfortærende hævn i flere slægtled. Udover de egentlige hovedpersoner spiller landskabet i Yorkshire en stor rolle, de store følelser afspejles i de vidtstrakte vidder.

Relaterede links:

The Brontë Society´s officielle hjemmeside:
www.eagle.co.uk/Bronte/brontes.html

Andre gode sider:
http://www.brontefamily.org/

http://www.bronte.info/ 

Fuldtekstudgave på engelsk:
www.bibliomania.com/Fiction/Bronte/Wuthering/index.html

BogWeb - 1. juli 1999

5
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 5 (1 vote)