Holberg var Kongens mand

Oprettet: 14.09.2004 - 08:36

Holberg var kongens mand

af forfatter Palle Petersen

 

Ludvig Holberg døde for 250 år siden, derfor er han årets klassiker – og det fejres over hele landet 21. september 2004.
Forfatteren Palle Petersen har skrevet flere historiske romaner, sidst ”Ludvig på Bjerget” (Borgens forlag 2003). Den giver et frisk, oprørsk billede af den store forfatter.
Palle Petersen holder på Klassikerdagen foredrag om Holberg på Svendborg Bibliotek.

Ludvig Holberg hyldes i år som "oplysningstidens store banebryder". Han var "frisindet og fornyende", siger myten.
Men er den sand?
Litterater har skrevet tusinde lærde afhandlinger om den norske professor og forfatter. Jeg har i min roman "Ludvig på Bjerget" bygget på kilderne - og set ud over dem.
Der fortoner frisindet sig.
Det er litterært kætteri at pille ved en så stor myte - men er det ikke væsentligt at søge mennesket bag myten? I andre lande har de gjort det med "Amadeus" om Mozart og "Shakespeare in love". Er det tabu i Danmark?

Holberg skrev alt fra historiebøger til komedier og epistler - hans samlede værker fylder 12 store bind.
Det er uheldigt for en stor forfatter - og det var Holberg - at lærde i hans eftertid satte hans samlede værker til skue, for der er ærligt talt langt mellem stjerneskuddene.

Ludvig Holberg skrev sine egne memoirer, og det var hans genistreg - det meste af det, vi ved om ham, har han selv fortalt os.
Han var tilmed professor og dermed en af de kongelige censorer, der kunne blåstemple det, som måtte komme på tryk i Danmark-Norge - med et pennestrøg kunne han lukke munden på sine fjender. Han var i stand til at styre sin egen myte og lagde grundlaget til sit eget ry og egen berømmelse.
Men nærlæser man Holberg og sætter ham i sammenhæng med dagliglivet i samtiden, opstår der et andet billede:

Nordmanden Ludovicus Holbergius Norvegus (som han underskev sig på latin) var i 1702 flygtet fra Bergens brand til Kongens København. Han var en lille, spinkel, pigelignende gut på kun 17 år. Han var desuden en gilding (han manglede en testikel) uden seksualitet - i stedet lagde han hele sin lidenskab i sine skrifter.

Ludvig har ikke lignet den ophøjede, højtkrøllede ædle herre, vi ser i historiebøgerne. Hvordan kunne den lille nordmand gå hen og blive Danmarks største forfatter?
Det besvarer han selv: Han var for spinkel og svagelig til at blive præst eller tugtemester. Den lille nordmand havde ”honette ambitioner”. I Danmark-Norge drejede alt sig om den enevældige konge. Det højeste mål for en lille penneslikker var at blive kongelig pennefører.

Der var masser af politisk sprængstof i enevoldskongen Frederik den 4.s tabte krige og skandaløse ægteskaber (bigamist og gift med en ufyrstelig).
Vor store satiriske forfatter vovede dog ikke sit kloge hoved med en kongelig komedie. Den åbenlyse, næsegruse underkastelse for enevælden hos den store forfatter overgår selv vor tids mest royale ugeblad.

I sin første – og mest berømte komedie "DEN POLITISKE KANDESTØBER" - udleverer han Herman von Brehmen og hans politiske kollegium som en flok fordrukne vrøvlehoveder. Men se komedien nærmere efter: Måske var de i virkeligheden revolutionære? Var det fra dem, Holberg lærte det bramfrie, danske sprog. Var han en del af komedien?
Sådan har jeg forsøgt at anskue dem i min sidste historiske roman "Ludvig på Bjerget", som er lagt i pennen på selve Herman von Brehmen.
Holberg opdagede en genial og meget dansk løsning på nedkæmpelse af oprørske tendenser: Kongen behøvede ikke at hugge hovedet af folkeforførere - og risikere, at de blev martyrer. Han fik sin veldresserede nordmand til at sætte dem i de dumme grins gabestok på ”Den danske Skueplads”, så folk hånede og spyttede og tog afstand fra dem.

Holbergs satire over småborgerne rammer stadig - og har sikkert i høj grad været med til at fremkalde den danske specialitet: Janteloven: Du skal ikke tro, du er noget.
Kongen belønnede den gode forfatter, han endte som en velhavende dansk baron - og den dag i dag sidder Holberg stor og mægtig (skønt han altså var en lille mand) i bronze og holder vagt over sit "Kongelige Teater".

Læs mere om Palle Petersen

Og om Klassikerdagen

Lån "Ludvig på bjerget" på

 

0
Din bedømmelse: Ingen