Caffé latte ad libitum

Oprettet: 19.12.2006 - 19:06

Caffé latte ad libitum
af Tina Mortensen, Svendborg Bibliotek og Michael Larsen, Odense Centralbibliotek. Red. Gitte Fangel

'Det er rart at diskutere dét, man læser.
Tit opdager man nogle vinkler, man ikke har hæftet sig ved - lidt ligesom at læse bogen anden gang - der dukker noget nyt op i debatten med andre.'
 
'Først og fremmest er det inspiration og øjenåbner for dét, jeg har læst, og dét jeg kommer til at læse.'

Sådan skriver 2  medlemmerne af Læseklubben på Litteratursiden.dk om hvorfor, de gerne vil være med i  Litteratursiden.dk's virtuelle læseklub.

Normalt er det at læse en bog, jo noget man gør alene. Og ofte har man ikke andre at dele oplevelsen med. Modsat fjernsynet og film, hvor man næsten altid kan finde nogen, som har set det samme program eller den samme film. Og hvad gør man så, når man sidder der og er ved at sprænges af lyst til at snakke med nogen, som har læst den samme bog? Ja,  man skriver naturligvis til sin læseklub.

Der er mange steder på nettet, hvor man kan anmelde litteratur, - skrive sin mening om en eller anden bog, og måske give den 4 eller 5 ugler.
Men det, som gør Læseklubben på Litteratursiden anderledes, er, at vi i klubben tilstræber en dialog omkring litteratur. Det er ikke nok bare at skrive, den bog er god eller dårlig. Man skal begrunde, og man skal gå i dialog med de andre i klubben. 

Man melder sig ind i en læseklub og følger et længere forløb, hvor den samme gruppe mennesker læser de samme bøger og snakker om dem i et debatforum, hvor man i en længere dialog påvirkes og påvirker hinanden.

For at understøtte debatten og lægge relevante links om bøgerne eller forfatterne på siden, har de enkelte læseklubber tilknyttet en bibliotekar.
Men det vigtigste i klubberne er selvfølgelig aktive medlemmer, som har lyst til at engagere sig og skrive om deres bogoplevelser.

Læseklubberne beskæftiger sig med noget for enhver smag - man kan f.eks. vælge at læse og blande sig i debatten om ny dansk litteratur, fantasy, man kan læse sig verden rundt, samle stjernestøv eller blive medlem af de søvnløses klub.

I læseklubberne er der mellem 5 og 25 medlemmer.  

På Læseklubbens forside ligger en åben læseklub, hvor alle kan  deltage i debatten . Man kan droppe ud og ind af debatten efter interesse. Bøgerne er af skiftende karakter, så der er noget for enhver smag.
Man kan sige at det er læseklubbens fællesrum.

I USA går forlagene målrettet efter at påvirke læseklubbers læsevalg.
Konsulenter fra forlagene kontakter simpelthen læsegrupperne for at få dem til at læse bestemte forfattere.
Det er en udvikling,vi også tror kommer til at ske i danmark, og som vi gerne vil være med til at påvirke. Vi tror også flere og flere mennesker vil blive tiltrukket af internettets muligheder for kommunikation med ligesindede her og nu. Allerede i løbet af den første måned har Læseklubben på Litteratursiden.dk fået over 100 tilmeldinger, så interessen for at være med er stor - også blandt mænd.
 
Skal medlemmerne i Læseklubben på Litteratursiden.dk aldrig mødes fysisk? Jo, det kunne da være hyggeligt.Så næste år på bogmessen i Forum byder vi op til læsetræf for læseklubbens medlemmer. Et møde mellem cyperspace og det virkelige liv!
 
Vil du være med?
Har du fået lyst til at være med i en læseklub, så vælg mellem de mange læseklubber og meld dig ind i den klub, som passer til din læselyst. Eller læs og skriv om den bog, som er til debat i læseklubbens åbne klub.

www.litteratursiden.dk/sw56683.asp

0
Din bedømmelse: Ingen