Vindenes hjem af Bødvar Gudmundsson

Oprettet: 01.12.2005 - 13:05

Bog: "Vindenes hjem" af Böðvar Guðmundsson

Bogens forside

Varm og usentimental skildring af Olaf Spillemands opvækst i yderste armod på Island, og hans barske liv da han med kone og børn emigrerer til Manitoba, Canada, i 1800-tallets anden halvdel

Forfatter: 
Böðvar Guðmundsson
Udgivet: 
2002
Forlag: 
PP Forlag
Sidetal: 
320
Lån bogen - Køb bogen

Realistisk og engagerende slægts- og udvandrersaga om en fattig islandsk familie, der i sidste halvdel af det 19. årh. drager til Canada for at finde lykken

Udvandrerskæbner har altid fascineret mig. Hvordan fik disse ludfattige mennesker dog overskud til at søge lykken i det totalt ukendte, og hvor mange fandt det forjættede land?  ”Vindenes hjem” og fortsættelsen ”Livets træ” fortæller om en række skæbner, der ligner mange andre udvandreres. De historiske omstændigheder kombineres med miljø- og personbeskrivelser til en helhed, der formår både at oplyse og at gribe læseren.

Det specielle ved bogens slægt er den musikalitet, der nedarves gennem generationerne, symboliseret ved en kostbar gammel violin, som en forfader fik af kongen. Fortælleren er operasanger og oldebarn af de gennemgående personer Sæunn og Olaf Spillemand. Ud fra en skotøjsæske fuld af gulnede breve stykker han slægtens historie sammen for at give datteren mulighed for at kende sine rødder.

Det er en historie om ufatteligt barske levevilkår i det gamle Island. Forfatteren udmaler den storslåede natur og det liv, der levedes i de små samfund. Vi inviteres inden for i de trange stuer og følger arbejdet ude og inde gennem året. Trods dygtighed og flid kan Olaf Spillemand ikke forsørge sin voksende familie, og selv om der er barmhjertige mennesker i sognet, sejrer kynismen. Man vælger den billigste løsning og forsyner familien med en enkeltbillet til Canada. Dog må de to ældste børn blive tilbage.

Og hvordan går det så den lille familie og mange af deres landsmænd i det fremmede? En hård overfart på tredje klasse med søsyge og en influenzaepidemi berøver dem det ene barn og suger livskraften ud af Sæunn. I Canada må de først friste livet stuvet sammen i et par uopvarmede hytter, mens mændene arbejder for jernbanen, og det koster menneskeliv. Ved idealistiske mænds hjælp drager de videre og grundlægger en islandsk koloni, men også her må de kæmpe med modgang. Da foråret bringer voldsomme oversvømmelser, der forsinker høsten, og en koppeepidemi tager livet af Sæunn, er Olaf en knækket mand og parat til at tage tilbage til Island.

Det er en realistisk og usentimental historie om overmenneskeligt slid og stor modgang, om håbet om at skabe en bedre tilværelse i det fremmede og den lurende længsel efter fædrelandet, om egoisme og hårdhed, men også om sammenhold og fællesskab. En beretning, der vedkommer enhver, der interesserer sig for udvandrerhistorie.

Oversat fra islandsk af Gisli Magnusson efter 'Híbýli vindanna'. PP Forlag, 2002. 320 sider

 

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.