Vågenatten af Nadeem Aslam

Oprettet: 26.02.2013 - 14:48

Bog: "Vågenatten" af Nadeem Aslam

Bogens forside

I den engelske læge Marcus' hus i Afghanistan mødes den russiske Lara, den amerikanske David og afghanerne Casa og Dunia, hvis liv og skæbne er tæt forbundet med de tragiske begivenheder i den nyer

Forfatter: 
Nadeem Aslam
Oversætter: 
Annelise Ebbe
Udgivet: 
2012
Forlag: 
Batzer & Co
Sidetal: 
445
Lån bogen - Køb bogen

Grufuld men samtidig smuk beretning om en gruppe mennesker, der kort mødes i et hus udenfor Jalalabad i Afghanistan. Det handler om uendelig krig men allermest om kærlighed.

Den aldrende læge Marcus bor alene i et stort og medtaget hus lidt udenfor Jalalabad. Han er oprindelig britisk og har været gift med en afghansk læge. Taliban har dræbt hustruen og de russiske soldater deres datter. Seks meget forskellige mennesker mødes i hans hus, alle har de mistet og alle under grufulde vilkår, og alle er de skæbner, der på en eller anden måde berører hinanden. Gennem deres historier får vi beskrevet Afghanistans moderne historie , for eksempel da USA hjalp det fundamentalistiske oprør mod den sovjetiske besættelsesmagt. Vi oplever også, hvordan Taliban overtager magten og starter en regulær krig mod kvinder og mod uddannelse.

Der er figurer, der repræsenterer de store magter i historien: USA, Sovjetunionen og England, men så pludselig er de ikke så entydige alligevel, og det er en af de meget positive oplevelser i denne overvældende historie. Marcus’ hus rummer også en god del både myte og symbolik; der er en begravet Buddha, der er forbudte billeder i småstykker, og der er forbudt viden (=bøger) sømmet fast i loftet. Der læsses facts og baggrundsviden på i betragtelige mængder. Det kan virkelig ryste at læse om en ung talibankrigers ”opdragelse” og at høre om, hvordan de amerikanske styrker, dengang de støttede de fundamentalistiske oprørere, opfordrede til selvmordattentater.

Lægen Marcus konverterede til islam og giftede sig med afghanske Qatrina, men hun insisterede på at få ægteskabet velsignet af en kvindelig mullah. Derfor anerkendte Taliban det ikke, og Marcus dømmes til at få den ene hånd skåret af. Qatrina tvinges til at foretage operationen og stenes derefter til døde.
Det er kun enkelte af de hårrejsende hændelser, historien indeholder. Men de skildres alle koncist og sært udramatisk, hvilket kan virke endnu voldsommere. Men når vi kommer til de romantiske og lyriske dele af bogen, så møder vi den orientalske blomstrende fortællemåde. Nogle dagbladsanmeldere har ikke været glade for det, men personligt fandt jeg det pludselig meget passende. Kontrasten mellem de grusomme optrin og de eksotiske og farverige passager gav bogen netop den skarphed, som gør, at jeg aldrig vil glemme den.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.