Uden for pestmuren

Oprettet: 08.01.2013 - 13:18

Bog: "Pestmuren" af André Brink

På fem dage af en planløs rejse rundt i Sydfrankrig søger en farvet sydafrikansk kvinde at afklare sine følelser både for alt det, hun har forladt: hjemlandet, apartheid, ægtemand og for den hvide afrikaner, der ønsker at gifte sig med hende

Forfatter: 
André Brink
Udgivet: 
1985
Forlag: 
Lindhardt og Ringhof
Sidetal: 
365
Lån bogen - Køb bogen

Med »Pestmuren« har André Brink flyttet scenen fra Sydafrika til Provence i Sydfrankrig.

Hovedpersonerne er dog begge fra Sydafrika. Paul er hvid og i 50erne. Andrea er farvet og omkring de 30 år. Han har netop friet til hende, da de rejser til Provence for at lave research til en ny film baseret på Pauls romanserie om pesten i Europa i det 14. århundrede. Paul har dog også en skjult dagsorden: At teste hendes følelser for ham.

Mens det sydafrikanske par rejser gennem Frankrig, ser Andrea i sit indre små filmstrimler fra sit liv. Billeder af hendes ludfattige forældre dukker op sammen med hendes vrede bror, der endte i fængsel. Hun ser tilbage på sin affære med den britiske historiker Brian, som hun bedrev regimekritiske aktiviteter sammen med for til sidst at måtte gå i eksil. Deres forhold holdt ikke.

I Frankrig støder den sorte aktivist Mandla til. Paul tilbyder ham beskyttelse, efter at Mandla er blevet snydt af en spion, som han i lang tid troede var en kammerat.

Andrea finder ham usympatisk, arrogant og mandschauvinistisk. Men det ændrer sig langsomt, da han konfronterer hende med den apartheid, som hun selv i årevis har levet under i Sydafrika, ikke som sort, men som farvet. Undertrykte minder dukker frem, og det bliver mere og mere evident, at hun har set den politiske situation som en klassekamp og ikke gennemskuet det hvide regime som det, det var: racistisk.

Mens denne proces skrider frem, brænder Andrea langsomt varm på Mandla og elsker med ham uden for pestmuren i en middelalderby i Provence. Hun beslutter sig for at bryde op med Paul, men Mandla vil ikke have noget forhold til hende. Det gør ham sårbar i kampen mod apartheid-styret i Sydafrika, mener han.

Mandla bliver dræbt i en bilulykke midt om natten. Resten skal ikke afsløres her.

Mange aspekter i denne roman er selvbiografiske. André Brink opholdt sig selv en årrække i Frankrig og begyndte at skrive på engelsk, da hans romaner på afrikaans blev censureret i hjemlandet.

Ekskursionerne udi Provences landskaber bliver beskrevet minutiøst i bogen. Godt for yndere af Provence. Lidt kedeligt for dem, der primært læser André Brink for hans beskrivelser af Aftika. En flere meter høj stenmur bygget som et forgæves værn mod pesten kommer til at stå som en metafor på de ineffektive mure, menneskeheden bygger for at holde noget ude. Racismen er den største pest af alle.

Bemærk ved læsningen af bogen, at det, der ligger tilbage i tiden, er fortalte i tredje person, mens Andreas nutid er fortalt i første person. Et tegn på, at forfatteren lærer Andrea bedre at forstå, som romanen skrider frem.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.