Tredje Ikaros af Anne-Marie Vedsø Olesen

Oprettet: 19.10.2004 - 08:36

Bog: "Tredje Ikaros" af Anne-Marie Vedsø Olesen

Bogens forside

Da den genfødte egyptiske gud Seth i London møder den danske maler Victoria, går en række skæbnesvangre begivenheder i gang, som ender med det endelige opgør mellem Seth og den l

Udgivet: 
2004
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
251
Lån bogen - Køb bogen

En forrygende og dramatisk fantasi om den egyptiske kaosgud Seth, der er genfødt i vor egen tid.

Hans heftige affære med Victoria forløser hende som kunstner og sætter andre af hendes kræfter fri.
”Jeg er Seth. Jeg er oprørets vilde gud. Jeg er drifterne, der søger livets fyrige kerne. Jeg er alt det, der vil friheden. Jeg står i min røde pragt i de dødeliges nye verden…”(s 226).

I skikkelse af en uimodståelig mand med langt, rødt hår lever den egyptiske kaosgud Seth livet som playboy i nutidens London. Ved en technofest møder han Victoria, der forsøger at realisere sig selv som billedkunstner i Londons slum.

Som gud har Seth svært ved at finde et menneskeligt modstykke, men Victoria har noget af det rigtige i sig. Hun stræber efter den ultimative frihed, hendes sind rummer mørke sider, og hun forløses seksuelt ved at gå til de yderste, næsten dødelige grænser.

Victoria maler bevingede væsener. Især ét billede arbejder hun hårdt på at give det perfekte udtryk. Motivet er en bevinget kvinde, der flyver mod solen uden, som mytens Ikaros, at falde ned. Seth får tilbudt at kunne købe et hidtil ukendt maleri af Brueghel, en tredje variant af dennes Ikarosmotiv. Seth slår til, han har penge nok og vil forære billedet til Victoria, og de to drøner i Seths gyldne Jaguar gennem Europa til Napoli for at hente maleriet.

Trismegistoen, en ældgammel, hemmelig sammenslutning af lærde folk, har fået nys om det opdukkede maleri og er, i skjul, til stede ved overdragelsen af maleriet. Trismegistoen er Seths ærkefjender, og den huser også en genfødt Horus, et barn med guddommelige kræfter, der ifølge den egyptiske mytologi var den, der fordrev Seth og bragte orden i verden.

Der er nu lagt op til en vældig styrkeprøve mellem universelle kræfter, guder og mennesker.

Anne-Marie Vedsø Olesen mikser fornemt og sikkert spændingsromanen med den mytologiske fortælling. Med sit lidt formelle sprog driver hun konstant læseren fremad mod de næste dramatiske begivenheder. Undervejs tager hun store temaer som kærlighed, frihed, kunst, orden/kaos, ondt/godt op og skildrer f.eks. Seth som en kompleks figur, der ganske vist kan være ødelæggende, men også repræsenterer livsglæden og den sanselige og kulturelle nydelse.

”Tredje Ikaros” er en selvstændig fortsættelse til ”Djævelens kvint”, 2002. Denne er lige så forrygende, men ikke en nødvendig forudsætning for at få fuld fornøjelse af ”Tredje Ikaros”.

Gyldendal, 2004. 251 sider. Kr 275,-
 

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.

Artikel: Årets anmelderfavoritter

13.12.2016 - 13:52 - Barbara Rugholm Hessellund

2016 synger på sidste vers, og hvis jeg skulle forberede en nytårstale, skulle den tage udgangspunkt i årets litteratur. Hvilken bedre prisme kan man tænke sig?

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i december

04.12.2016 - 00:54 - Marit

Jane Gardam, Håkan Nesser og Bob Dylan er december måneds højdespringere på min skala.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - november 2016

01.11.2016 - 19:06 - Marit

Igen en stor læsemåned, hvor vi kan glæde os til bl.a. Erling Jepsen, Thomas Rydahl, Josefine Klougart og Orhan Pamuk.