To begravelser og en skilsmisse af Eva Iversen

Oprettet: 04.01.2017 - 11:25

Bog: "To begravelser og en skilsmisse " af Eva Iversen

Bogens forside

En kvinde går igen i alle fire fortællinger i fortællekredsen "To begravelser og en skilsmisse".

Forfatter: 
Eva Iversen
Udgivet: 
2016
Forlag: 
Gladiator
Sidetal: 
76
Lån bogen - Køb bogen

Smuk, dragende og anderledes lille novellesamling, der stiller store, kloge spørgsmål.

Hvad bygger identiteten på? Er mennesket noget i kraft af sig selv og sin væren i verden, eller står og falder vores identitet på vores relation til andre mennesker? Det er store sager, og det er lige præcis det, Eva Iversens novellesamling kaster sig ud i at undersøge. Novellesamlingen består af fire små noveller eller fortællinger, som alle har den samme kvinde som hovedperson eller omdrejningspunkt.

I bogens første fortælling ’Det unge par’ figurerer kvinden som en slags skygge. Kvinden er kun i andres liv i kraft af det, hun faktisk ikke længere er. Hun er reduceret til mest at være nogens ekskone, nogens eks-tante eller nogens eks-svigerinde. Det er ikke nogen rar fortælling, den er fyldt med en ødelæggende, stilfærdig familie-ondskab, som på en gang er dragende og forfærdelig at læse.

Næste novelle er historien om Elise. I denne fortælling er kvinden hjælper på et plejehjem for demente.  Elise er beboer, og hun er bestemt ikke, hvad hun har været. Elise bliver dårligere og dårligere, mere og mere dement, og forsvinder lige så stille fra både læserens og sin egen virkelighed. Kvinden står som vidne og kan på inden måde nå ind til Elise.

Tredje novelle ’Karen’ handler om kvindens jævnaldrende, kræftsyge veninde. Karen er egoistisk, selvoptaget og altopslugende i forhold til vores hovedfigur, som går fra at være veninde til at være sygeplejer. Det samme er stort set gældende i den fjerde og sidste novelle ’Simon’, som handler om kvindens forhold til sin ven Simon, en alkoholiseret kunstner og fotograf.

Det er tydeligt for læseren, at kvinden konstant lever en form for perifer tilværelse, hvor hun aldrig står som en tydelig hovedperson i sit eget liv. I stedet bliver det forholdet til de andre mennesker, vi støder på i novellerne, som dikterer kvindens liv og eksistensberettigelse.

Novellesamlingen fremstår enormt formfuldendt. Den er en del af Gladiator forlagets Schadeserie, som er en serie af håndlavede kunstbøger, som er udarbejdet i samarbejde mellem forlaget Gladiator og Krabbesholm Højskole. Den har en smuk, drømmende, rosa grafik, som står i skarp kontrast til novellernes overordnede stemning.  ’To begravelser og en skilsmisse’ er nemlig ikke nogen rar novellesamling, men den er velskrevet, klog og tankevækkende. For novelleelskere og læsere, der holder af ny dansk litteratur, er den et rigtig godt bud på en god, og ikke mindst tankevækkende, læseoplevelse. 

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.