Tænk at Grace Kelly eksisterer af Mads Storgaard Jensen

Oprettet: 01.06.2010 - 02:00

Bog: "Tænk at Grace Kelly eksisterer" af Mads Storgaard Jensen

Bogens forside

Da en anerkendt litteraturanmelder bliver dolket med en papirkniv i sit hjem i København, rykker kriminalkommissær Knut Kommisär ud, og den tilsyneladende enkle sag udvikler sig til en række burles

Forfatter: 
Mads Storgaard Jensen
Udgivet: 
2003
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
219
Lån bogen - Køb bogen

Humoristisk krimi som også vil noget andet…

”Du står ved boghandleren eller på biblioteket og skal lige snuse. Det er helt i orden. Læs du bare videre”

Med disse ord begynder Mads Storgaard Jensens kriminalroman ”Tænk at Grace Kelly stadig eksisterer” Lige på og hårdt direkte til læseren.  En overtalende, argumenterende stemme, som gør alt for, at man som læser ikke lægger bogen fra sig. En indgangsvinkel som er brugt før i litteraturen, men - synes jeg - egentlig er meget sjov.
Således overtalt begynder den egentlige historie.

Kriminalkommissær med det meget sigende navn Knut Krimminalkomissär og hans assistent Fisker får til opgave at opklare mordet på litteraturanmelderen P.E. Terkelsen, som er blevet stukket i ryggen og har en af sine egne boganmeldelser proppet ned i halsen.
I samme opgang som Therkelsen bor desuden en forfatter, som måske bærer nag, en antikvarboghandler, som foragter Therkelsens litteratursyn, en forlægger, hvis romankonkurrence Therkelsen har skudt i sænk – alle som en har de et motiv.

Af sted kører kommissæren og Fisker i Goggomobilen (den måtte jeg lige google), som hensætter læseren til et sted i 50’erne. Andre gange får man fornemmelsen af at romanen finder sted i 70’erne, hvor ethvert selskab gerne skulle have et tema, som allerhelst indebar udklædning. Knut Krimminalkomissär og kone er netop inviteret til sådan en fest med temaet tyrefægtning.

Undervejs i opklaringen bliver man som læser udsat for mange små litterære tricks. Stort set alle personer bærer navne som har en betydning: Bødker, Fisker, Domptør. Knut skriver på sin egen lille roman, alt imens bogen ”Fiktive essays” ligger på hans natbord. Ydermere bliver vi præsenteret for en historie i historien, og med jævne mellemrum bliver der talt direkte til læseren. Nogle gange fortaber krimigåden sig i alle de litterære fiksfakserier, men alligevel formår Mads Storgaard Jensen at holde fast i læseren og til sidst at præsentere en meget overraskende slutning.

Jeg følte mig vældig godt underholdt af denne lidt overrumplende roman. En roman som kan læses på mange niveauer. Tag den som en anderledes kriminalroman med god humor eller en litterær udfordring. Eller måske bare som et debatoplæg. Men læs den!

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.