Slørets by af Zoë Ferraris

Oprettet: 24.10.2011 - 12:01

Bog: "Slørets by" af Zoë Ferraris

Bogens forside

Krimi - Ørkenguiden Nayir og kriminalteknikeren Katya mødes igen og kæmper både med opklaringen af mordet på en ung kvinde og med deres følelser for hinanden - Samtidig er en amerikansk m

Forfatter: 
Zoë Ferraris
Oversætter: 
Brian Christensen
Udgivet: 
2011
Forlag: 
Mrs. Robinson
Sidetal: 
509
Lån bogen - Køb bogen

I denne tæt forbundne opfølger til 'Den sidste sura' møder vi igen ørkenguiden Nayir og kriminalteknikeren Katya i endnu en farverig og eksotisk krimi fra det stærkt muslimske Saudi Arabien.

Det halvnøgne, mishandlede lig af en ung kvinde findes på stranden ved Jedda, og i en trøstesløs lejlighed inde i byen sidder den amerikanske kvinde, Miriam og venter på sin forsvundne mand, Eric Walker.

Den dræbte pige viser sig at være Leila Nawar fra en rig arabisk famlie.

Lederen af efterforskningen Osama Ibrahim finder frem til, at Leila lavede dokumentarudsendelser og på mange måder opførte sig atypisk for en arabisk kvinde. Sammen med kriminalteknikeren Katya finder Osama nogle optagelser af ældgamle udgaver af koranen, som Leila havde skjult, og samtidig også henvisninger til, at hun øjensynlig havde et forhold til den forsvundne amerikaner. Katya beder Nayir, som hun ellers ikke har set i otte måneder, om at kigge nærmere på de religiøse skrifter, og langsomt men sikkert fører sporet videre til den gådefulde Mabus, som så at sige er bindeleddet mellem de to mysterier, idet han både laver kritiske studier af koranen, men samtidig også ejer den lejlighed, som Eric og Miriam har lejet.

Forfatteren boede i sit daværende ægteskab i Saudi Arabien, og det nære kendskab hun derigennem fik til landet, levevis, religion og kvindens rolle udnyttes til fulde i hendes romaner.

Skildringen af det moderne Jedda, hvor religiøs fanatisme går hånd i hånd med beduinernes ældgamle traditioner, og hvor den moderne vestlige livsstil så småt er ved at trænge ind, er intet mindre end mesterlig.

Som læser får man således et enestående kig ind i en ellers lukket verden, og det er især denne klaustrofobiske, knugende og levende skildring, der fungerer.

Som spændingsbog betragtet er der derimod ikke meget at komme efter, og selvom denne roman er noget mere spændende end sin forgænger, vil den garvede læser af de moderne spændingsfyldte krimier alligevel nok synes, at selve krimiplottet er noget kedeligt, traditionelt og lidt gammeldags.

Det, der gør denne bog til noget ganske særligt, er både den intense og fintfølende skildring af et muslimsk samfund og skildringen af Nayirs og Katyas kærlighed – et forhold, som i den grad besværliggøres både af Nayirs strenge religion og de rammer og begrænsninger, som kvinder er underlagt i dette ekstremt ortodokse samfund.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.