Skadestuen af Susanne Staun

Oprettet: 13.02.2006 - 13:05

Bog: "Skadestuen" af Susanne Staun

Bogens forside

Katarina kommer fra Usbekistan til Prag, hvor hun tror hun skal være engelsklærer på ambassaden, men i stedet tvinges til prostitution på bordellet Skadestuen, hvor kvinder kommer til skade og mænd

Forfatter: 
Susanne Staun
Udgivet: 
2005
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
229
Lån bogen - Køb bogen

Ondskab, kynisme, mishandling, udnyttelse, korruption, bestikkelse og trøstesløshed er nogle af de ord, der kan sættes på Susanne Stauns fremragende og knugende roman om prostitution og trafficking.

Og man kan forsætte med modbydelig, pervers, hensynsløs og voldeligt om et såkaldt civiliseret samfund, hvor der er plads til hvid slavehandel med kvinder. Det er universet i Susanne Stauns niende roman, der foregår i en lille grænseby i Tjekkiet (men som lige så godt kunne have foregået mange andre steder).

Katarina er lærer og i tyverne, og hun har indtil for nylig haft mand og barn i Usbekistan. Men så døde hendes mand i politiets varetægt, og jobmæssigt lukkede alle døre sig for hende. For at forsørge sin lille datter og sin gamle mor tager Katarina et job som engelsklærer på den usbekiske ambassade i Prag. Det gode jobtilbud viser sig at være et dække for handel med kvinder til prostitution, og her begynder Katarinas mareridt som sexslave.

De næste to år bliver hun holdt som fange i et bordel i en kælder. Hun opholder sig officielt ikke i landet, hun har ikke noget pas, ingen penge og ingen briller. Hun har kun udsigt til at betjene 15 mere eller mindre uhumske mænd om dagen. Hun kommer bogstaveligt talt aldrig uden for en dør, og hun aner intet om sin datters skæbne. Katarina synker ned i en dyb depression, og indvilger i at lade sig aflive mod betaling i en snuff film.

Der er alligevel en gnist tilbage i Katarina, og i en desperat flugt lykkes det hende at slippe væk fra fangevogteren i sidste øjeblik, blot for at komme i kløerne på en anden mand. Nu ernærer hun sig ved telefonsex og bliver installeret i en afdød luders ulækre lejlighed. Ved et tilfælde kommer hun til penge - rigtig mange penge - og ved at overtage sine fangevogteres anløbne moral, ser det ud til, at hun kan forlade Tjekkiet og tilmed tage en grusom hævn.

"Skadestuen" er rystende læsning, og der lægges ikke fingre i mellem i beskrivelsen af perversionerne og fornedrelsen. Undervejs bliver man som læser desillusioneret og indigneret, og kun Susanne Stauns velskrevne tørre distance gør, at man alligevel holder ud. Mod slutningen udvikler bogen sig så til en hæsblæsende thriller, hvor læseren til gengæld ikke kan slippe den nervepirrende handling - vil Katarina mon klare den?

En rædselsfuld god roman om et grimt rædselsfuldt emne.

Gyldendal, 2005. 229 sider. Kr 199,-

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.