Poe: 4 makabre hyldester redigeret af Mette Strømfeldt og Steen Langstrup

Oprettet: 23.03.2009 - 10:44

Bog: "Poe" af Steen Langstrup

Bogens forside

Noveller. Fire danske forfattere gendigter på egen måde fire af gysermesterens noveller. Alt er bevaret: det gysende, hårrejsende, onde og psykotiske, men med respekt for både fortid og nutid

Forfatter: 
Steen Langstrup
Udgivet: 
2009
Forlag: 
2 Feet Entertainment
Sidetal: 
111
Lån bogen - Køb bogen

Tag en del Poe, tilsæt fire danske forfattere med talent for gys og rør det rundt med en journalist med hang til det makabre. Resultat - en skræmmende god novellesamling.

I forbindelse med 200 året for Edgar Allan Poes fødselsdag udgiver forlaget 2 Feet Entertainment i samarbejde med Horsens Bibliotek en novellesamling, der indeholder fire gendigtninger af kendte Poe noveller. Anmelder Mette Strømfeldt har stået for udvælgelsen af novellerne, som er blevet gendigtet, og bidrager desuden med et informativt forord.
 
De fire noveller er skrevet af Anne Marie Vedsø Olesen, Patrick Leis, Rikke Schubart og Steen Langstrup, og det er blevet til fire meget forskellige, men skræmmende historier.

Rikke Schubarts debutroman hed 'Bid', og meget passende har hun fået til opgave at gendigte Poes novelle 'Berenice', hvor tænder indgår som en vigtig del af historien. Schubarts hovedperson er da også en tandlæge, og da jeg første gang læste 'Ormekur' tænkte jeg ”uha!”

Patrick Leis laver en meget stemningsfyldt gendigtning af 'Ushers fald' med novellen 'Opløsning', der stilmæssigt nok er den novelle i samlingen, der minder mest om Poe selv. Steen Langstrup undersøger dobbeltgænger-temaet i sin gendigtning af 'William Wilson', der genfortælles i novellen 'Metro', og Anne Marie Vedsø Olesen har ud fra Poes novelle 'Hjertet der sladrede', skrevet en musikalsk og grum historie med 'Orkestergraven'.

Det vil være synd at fremhæve en enkelt novelle på bekostning af de andre, for alle er som sagt velskrevne på hver deres måde. Leis har f.eks. meget vellykket fanget Poes gotiske atmosfære (men naturligvis med sit eget lille Leis-twist), mens Schubart i stedet går efter en mere nutidig freudiansk fortolkning i sin novelle.

Vi har mange dygtige horror-forfattere i Danmark, og de fire, som har medvirket her, hører til i toppen. Skulle der komme en efterfølger, kunne det være spændende også at vælge nogle lidt mere ubeskrevne forfattere som f.eks. en Teddy Vork eller en Michael Kamp.

Indtil da kan jeg kun opfordre alle, som holder af lidt uhygge i lænestolen, til at nyde et par timer i selskab med 'Poe: 4 makabre hyldester'. Den er underholdende og velskrevet, og kan sagtens læses, selvom man ikke har læst spor af Edgar Allan Poe før.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.