Kanelbutikkerne af Bruno Schulz

Oprettet: 01.04.2009 - 02:00

Bog: "Kanelbutikkerne" af Bruno Schulz

Bogens forside

Noveller bestående af en række fabulerende barndomsindtryk fra begyndelsen af århundredet med en polsk provinsby i opløsning som baggrund

Forfatter: 
Bruno Schulz
Oversætter: 
Jess Ørnsbo
Udgivet: 
2007
Forlag: 
[Gyldendal]
Sidetal: 
126
Lån bogen - Køb bogen

Kanelbutikkerne er en ekstremt sanselig bog – alene titlen dufter så meget, at billederne begynder at myldre rundt i hovedet.

Bogen udkom oprindelig i 1934 – og kom første gang på dansk i 1964. Forfatteren er født i og levede det meste af sit liv i en by ved navn: Drohobycz. Dengang lå den i Østrig-Ungarn, senere Polen, og nu ligger den i Ukraine. I sandhed en by, der næsten kun kan kaldes østeuropæisk – men det er ikke byen, der har flyttet sig!  Han var jøde, og det er central- og østeuropæisk jødisk kultur, der er baggrunden for hans to bøger.

Det er 20 år siden, jeg først læste om bogen. En notabilitet – jeg husker desværre ikke hvem – mente, at det var et verdenshistorisk værk. Og da den stod på min daværende arbejdsplads, lånte jeg den og fattede ikke et levende suk. Med mange års mellemrum er jeg stødt på titlen – altid fra folk, der har berømmet den i høje toner, og nu greb jeg så chancen for en genlæsning, og ser nu klart, hvad det er med den bog – det er sproget…. simpelthen ……et helt utroligt, sanseligt, rablende billeddannende sprog.

Vi er godt hjulpet i Danmark af, at oversætteren er en digterisk kapacitet som Jess Ørnsbo. Det må virkelig have været svært at oversætte eller gendigte den.

Hør, hvad Schulz skriver om en hundehvalp: ”Dens gang var en klodset vælten sig frem halvt sidelæns og på tværs af sig selv i ubestemt retning og efter en linie der havde noget beruset og vaklende over sig.” Jeg ser det tydeligt for mig.

Hele den lille bog er sådan – bortset fra, at nogle af kapitlerne er en slags levende mareridt, med fysisk fuldstændig umulige handlinger – men i drømme kan alt sært jo lade sig gøre. Drengen farer vild – oplever de underligste ting – hans far ter sig sindssygt over al måde, og det er som at være der selv vandrende rundt i et mareridt af lugte, skygger, urskove, mørke rædsler og gulvskrubber.

En egentlig handling er svær at definere – men det betyder ikke så meget, for billederne bliver ved med at vokse og boble rundt i hovedet. Et billede, jeg så flere gange under læsningen, er Dr. John the Night Tripper, der roder rundt i et Louisiana univers af voodoo, slanger og hekse –( fra et filmklip jeg så engang) – sær sammenstilling med Østeuropa i mellemkrigstiden.

Det er Kafka på syre! hvis man kan forestille sig det – der er ikke nogen nøgen minimalisme der – prøv det! det er så anbefalelsesværdigt.

Forfatteren er et eventyr i sig selv – læs selv om det i en af nedenstående artikler:

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.