Hvad skal vi lave i dag og andre noveller af Øystein Lønn

Oprettet: 01.08.2009 - 02:00

Bog: "Hvad skal vi lave i dag og andre noveller" af Øystein Lønn

Bogens forside

Noveller der skildrer mennesker midt i situationer, som ved første blik hører hjemme i den hverdag der både kan være rolig og dramatisk, men som derefter åbner sig til fundamentale erkendelser.

Forfatter: 
Øystein Lønn
Oversætter: 
Annelise Ebbe
Udgivet: 
1996
Forlag: 
Cicero
Sidetal: 
141
Lån bogen - Køb bogen

Indeholder ni noveller. Næsten alle skildrer forhold mellem mand og kvinde, og særligt kvinden står centralt i teksterne. Kvinderne er selvstændige og markerer sig med en naturlig selvfølgelighed, og dermed udstilles mændenes udsathed.

Novellerne fokuserer udelukkende på konkrete situationer. De slår ned på et bestemt punkt og afdækker eksempelvis et bestemt forhold mellem to personer ved hjælp af en meget præcis beskrivelse af detaljer og klare replikker. Fortællingerne er barberet for udenomssammenhænge. En minutiøs registrering af personernes kropssprog og sanseindtryk er læserens eneste tilgang til personernes indre liv. Det er som regel få, men udvalgte detaljer, der observeres og beskrives.

Novellerne er hverdagshændelser af den begivenhedsløse slags, hvor der er fokus på de erkendelsesmæssige vilkår, samtiden tilbyder mennesket. Der findes ikke nogen overordnet sammenhæng, verden er uoverskuelighed, og derfor er Lønns personer hele tiden på jagt efter en form for sammenhæng.

Først er der den trygge realitet, men umærkeligt og gradvist fjerner forfatteren sikkerheden under sine personer og forvandler verden til noget fremmed og absurd, på én gang lokkende og truende! Og i de situationer, hvor trygheden forsvinder, og rådvildheden sætter ind, tvinges personerne til at vælge. Mennesker har brug for hinanden, og hvis de kan finde sammen, kan det det betyde, at de overkommer deres angst.

Lønn beskriver middelklassen; de ressourcestærke tabere, som befinder sig i en situation, hvor de kan gøre meget lidt eller slet ingenting. De er slet ikke engageret i samfundsudvikling og samfundsfænomener, men bruger deres engagement helt andre steder, i det små, i det private. For det de tidligere var engageret i, er ikke længere deres liv, deres virkelighed, deres arbejde. Hvad skal de så engagere sig i??

Personerne føler, de lever unyttige liv. Ganske enkelt fordi ingen har brug for dem. De har f.eks. mistet jobbet, de er veluddannede og skulle under normale omstændigheder have arbejde, karrieremuligheder osv. Deres liv skulle være velordnede, men er det modsatte. Ja, hvad skal de lave i dag?

Lønns minimalistiske skrivemåde rendyrkes i denne samling, og dialogen er central! Der siges ikke så meget, men ved at lade sætningerne ligesom blive hængende et øjeblik, åbner forfatteren for skjulte betydningslag og får tvetydigheden blotlagt og hentet det frem, som er lige under overfladen: begæret, angsten, drømmen … Dialogen står i dramatisk kontrast til den nærmest demonstrativt udramatiske udvikling af situationen.

Teksterne er så åbne, at man som læser selv må konstruere sammenhænge, og disse kan kun konstrueres ud fra de spor, som findes i teksten. Dermed bliver det, at der ikke findes faste og allerede etablerede sammenhænge både et tema og en læsererfaring. De fragmenterede tekster aktiverer læseren, meddigtning bliver en nødvendig forudsætning for læsningen.

Lønn er en meget skandinavisk forfatter med stor kærlighed til hjemlandets vejrlig og særlige lys, så selvom der er meget fokus på personerne, er omverdenen ikke fraværende.

For ’Hva skal vi gjøre i dag? og andre noveller’ vandt Øystein Lønn Nordisk Råds litteraturpris i 1996. Og det betød, at hans til dansk oversatte bøger i sidste sekund blev reddet fra papirmøllen!

Lønn er i Norge en rigtig ’forfatternes forfatter’, ’kritikernes yndling’ – og en stor inspirator for den yngre litteraturgeneration. Norges svar på Raymond Carver og regnes sammen med Kjell Askildsen for Norges største novelleforfatter.

Lønn forklarer i et interview i litteraturmagasinet Standart om minimalisme: ’Den betegnelse kan rumme alt fra dele af de islandske sagaer til Solvej Balles ’Ifølge loven’. Kort sagt: jeg vil ikke forklare, men se. Og dertil er minimalismen et godt egnet middel. Derudover tror jeg, at et minimalistisk udtryk er velegnet til novellens form, en novelle er jo en historie, som er større end sig selv.’ (nr. 2 maj-august 1997)

Prøv ham – han er én af dem, der bli’r hængende, længe efter at man er færdig med at læse!!

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.