Drømmen om det perfekte forhold af Kate Grenville

Oprettet: 08.07.2002 - 12:40

Bog: "Drømmen om det perfekte forhold" af Kate Grenville

Bogens forside

I den australske udørk møder den midaldrende ingeniør Douglas Cheeseman den jævnaldrende patchworkekspert Harley Savage og langsomt og akavet nærmer de sig et forhold

Forfatter: 
Kate Grenville
Udgivet: 
2002
Forlag: 
Rosinante
Sidetal: 
347
Lån bogen - Køb bogen

Lån bogen på

"En australier var en mand på hesteryg i færd med at drive får sammen eller slå knald med pisken over en masse køer…Han havde troet, at man simpelthen kunne koncentrere sig om det og lære at blive den form for australier, man helst skulle være. Nu kunne han godt se, at det aldrig ville være så enkelt."

Douglas Cheeseman er ranglet og akavet, en undskyldningernes mand, der aldrig passer ind. En ingeniør, der kan tale i timer om beton og nu er dumpet ned i Karakarook – en arketypisk australsk flække, hvor alle kender hinandens soveværelsesskuffer, hvor alle siger "mate", og hovedgaden fyldes af tomhed, når man kigger sig for, inden man går over.

Douglas forelsker sig i Harley Savage, en håndarbejdsekspert fra Sydney, som har barrikaderet sit følelsesliv bag eksmandens selvmord. Harley er på ingen måde tiltrækkende i ordets almindelige forstand. Begge er fremmede i Karakarooks sære og hede tørke, men bliver blandet ind i byens kringlede intriger og historier. Ingen af dem passer ind i definitionen af en attraktiv mand eller kvinde, men de tiltrækkes af hinandens skævheder til trods for deres tidligere tragiske erfaringer med kærlighedens smålighed og skyldfølelse.

Med "Drømmen om det perfekte forhold" vandt Kate Grenville Storbritanniens største litterære pris "The Orange Prize for Fiction 2001". Hun giver med romanen et fantastisk billede af den ydre snørklethed, der sniger sig ind overalt i den lille australske by. På besynderlig vis efterlader sammenstødet mellem to følelsesmæssige eremitkrebs i disse omgivelser læseren med en sær nænsom ro og fortabelse i både beboernes og menneskehedens dunkle hjørner.

Ikke på noget tidspunkt forsøger Grenville at male nostalgiske portrætter eller landsbyidyl, tværtimod gribes man af den nøgne realisme og sindighed, der hviler over romanen. Her er ingen Laura Ingalls eller Rhett Butler, men almindelige mennesker, der får rynker og har affærer med slagteren. Folk der snager, er småskøre og dem, der taler for højt i forsamlinger.

Som i alle Grenvilles bøger kommer vi til at elske det absurde, akavede og atypiske. Hun gør op med den klassiske australske romans feminine kvinder og stærke helte fra bushen, og i stedet for at lade sine personer leve op til læserens forventning skildrer hun den perfekte utilpassethed.

Oversat af Annelise Schønnemann. Rosinante, 2002. 347 sider. Kr. 269,-

Læs mere om litteraturen fra down under
Læs mere om bogen

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.