Bunny Munros død af Nick Cave

Oprettet: 21.09.2009 - 11:32

Bog: "Bunny Munros død" af Nick Cave

Bogens forside

Bunny Munro er handelsrejsende med skønhedsprodukter og besat af sex. Efter konens selvmord bliver han forfulgt af hallucinationer, der sammen med hans konstante druk fører i fortabelse

Forfatter: 
Nick Cave
Oversætter: 
Mich Vraa
Udgivet: 
2009
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
269
Lån bogen - Køb bogen

Tragikomisk fortælling om en drukkenbolt og uforbederlig trussetyv af en enkemand, som drager ud på landevejene med sin søn.

Jeg er stor fan af Nick Cave. Jeg elsker hans dystre univers, der er befolket af eksistenser fra en hæslig undergrund. Mord, narko, vold og anden menneskelig nederdrægtighed er næsten altid omdrejningspunktet i hans sangtekster – for ikke at nævne den australske western, han skrev manuskriptet til, ”The Proposition”.

Det var derfor med en vis forventning, at jeg gik i gang med at læse ’Bunny Munros død’. Den har godt nok fået blandede anmeldelser og ja, ganske rigtigt, den halter visse steder. Den danske oversættelse er elendig og fyldt med slåfejl, og persongalleriet virker en smule fortænkt og karikeret. Men når man nu er inkarneret Cave fan, som jeg er, ja så får man altså indfriet sine forventninger! Alle de klassiske Cave-dyder er således udforsket i et poetisk sprog, som sagtens kan hamle op med alskens finlitterære værker.

Der er en klar selvbiografisk signatur på hver side af romanen. Hovedpersonen Bunny Munro, der naturligvis er noget så klamt, slesk & hæsligt som ”rejsende i lotion og cremer til kvinder”, minder mig om Cave selv – gange 20 eller sådan noget.

Bunny lider af liderlighed. Han knalder simpelthen så mange kvinder, at hans stakkels (engang sofistikerede) kone begår selvmord, og efterlader Bunny med deres 9-årige søn. Bunnys liderlighed er så grel, at han til konens begravelse er nødt til at onanere, da han er kommet til at tænke på sangerinden Madonnas fisse (undskyld, men sådan er det altså) pga. et billede af Jesusbarnet og den hellige Madonna! Mere vanhelligt og afsindigt morsomt bliver det vel ikke?

Bunny er nu pisket til at tage sin (børne-)encyklopædilæsende søn med på de australske landeveje, imens han med stor succes fortsætter sin færd ud i selvdestruktion og kaninknepperi. Sønnen, Bunny Jr., må droppe ud af skolen, imens hans far hælder sin egen forvrængede visdom på ham. Bogen handler dermed om at bryde fri fra den sociale arv. Bunny er som en mekanisk duracell kanin – alle hans handlinger er prædeterminerede af hans opvækst og hans egen far, Bunny Senior. På den måde er det en klassisk historie om det gode mod det onde, om personlig emancipation fra instinkterne, fra naturen.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.