Blodet på mine hænder af Marianne Kainsdatter

Oprettet: 02.04.2007 - 12:06

Bog: "Blodet på mine hænder" af Marianne Kainsdatter

Bogens forside

Kriminalroman

Marianne Kainsdatter pseudonym for: Bendte Ingerlise Madsen og Svend Åge Madsen

Forfatter: 
Marianne Kainsdatter
Udgivet: 
1973
Forlag: 
Lademann
Sidetal: 
215
Lån bogen - Køb bogen

De fleste af os har nok prøvet at være så trætte af vores egen kedsommelige personlighed, at vi har leget med tanken om at skifte identitet og blive et mere interessant individ?

Anbefalet af bibliotekar Mie Henriksen, Hammel Bibliotek

 

Dette tema slås an i romanen med typisk 70’er-grafik på omslaget og et mystisk pseudonym som forfatterangivelse. Først mange år senere blev det afsløret, at pseudonymet dækker over Århus-forfatteren par excellence: Svend Åge Madsen og hustru.

Den unge kvindelige hovedperson lider tilsyneladende af en lettere personlighedsspaltning: hendes borgerlige navn er Annalene, men hun lyder tillige kælenavnet Tussel. Annalene er den fornuftige pige, mens Tussel er oprørsk og fandenivoldsk, og ingen af dem er tilfredse med tilværelsen. Annalene er trist, og Tussel er bitter over hverdagens trummerum ved symaskinen på trikotagefabrikken. Fritiden henslæbes på et deprimerende værelse, hvor spejlet især viser de stride mørkegrå hårtjavser.

I ferien bliver hun kaldt på hospitalet, hvor hendes kusine pludselig er blevet indlagt. Kusinen har efterladt en steg i ovnen, og kan hun ikke tage ud og slukke for den? I kusinens lækre villa på strandsiden i Risskov kan hun ikke dy sig for at prøve en smart paryk og indtage en drink på terrassen, så overnatter hun lige en enkelt nat i kusinens seng – og selvfølgelig bliver det sværere og sværere at vikle sig ud af denne nye, tillokkende identitet igen, især da der dukker et par charmerende unge mænd op på dørtærsklen…

Fra bogens titel, forsiden og indledningens flash forward ved vi, at opholdet udvikler sig dramatisk. Der er dog i højere grad tale om en psykologisk thriller end om en traditionel kriminalroman. Plottet holder faktisk ikke vand ved en nærmere analyse. I dag kan bogen læses som en charmerende svindlerkomedie, hvis man trænger til afveksling fra de meget voldsomme og realistiske moderne kriminalromaner. I denne historie kommer der - trods titlen - ikke ret meget blod, når nogen bliver slået ihjel, og i øvrigt har offeret i den grad selv været ude om det! (Den som graver en grav for andre …)

Jeg tror, man hygger sig bedst med bogen, hvis man kender lidt til Århus og værdsætter lokalkoloritten – allerede dengang lå der f.eks. en pølsevogn på hjørnet af Viborgvej og Ringgaden. Meget sigende kommer mit lånte eksemplar af bogen da også fra Århus Kommunes Bibliotekers lokalsamling.

Marianne Kainsdatter: Blodet på mine hænder. Lademann, 1973. 215 sider

Lån bogen på Bibliotek.dk


 

 

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.