Årene af Virginia Woolf

Oprettet: 13.10.2016 - 23:18

Bog: "Årene " af Virginia Woolf

Bogens forside

Årene er historien om Pargiterfamilien, om deres indbyrdes relationer, de tætte og fortrolige, de kølige og fremmedgørende, og om deres bekymringer og deres triumfer.

Forfatter: 
Virginia Woolf
Oversætter: 
Mette Egerod
Udgivet: 
2016
Forlag: 
Rosinante
Sidetal: 
368
Lån bogen - Køb bogen

Virginia Woolfs sidste roman er et panorama over (års)tidernes skiften og livets mange øjeblikke. Så poetisk, levende og nærværende som kun fiktion kan være, når en mester står bag.

London er den vibrerende scene omkring familien Pargiter, som vi følger i tre generationer fra 1880 til midt i 1930’erne. Oberst Abel Pargiter har fire døtre og tre sønner. Da moren dør, tager den ældste datter, Eleanor, over for at styre husholdningen, og senere passer hun faren. Relationerne mellem forældre og børn, søskende, kusiner og fætre er skildret som nedslag gennem årtierne. De enkelte personer træder ikke så tydeligt i karakter, men vi får en enestående rejse ind i sindet, i tanker, i dialoger ved de mange forskellige sammenkomster og scener, der sættes.

Hvert kapitel har et årstal og indledes med at beskrive en årstid, hvor vejret, lyset eller mørket spiller en rolle både på landet og i Londons myldrende og støjende liv. Gadelivet blander sig konstant i samtaler og tanker. Det er så levende, som var det en film. Der er mange detaljer i de interiører, hvor scenerne foregår, ligesom moden og den enkeltes påklædning er beskrevet.  På den måde kommer man tæt på tiden og miljøet. Men detaljerne skygger aldrig for det egentlige, som er relationerne mellem familiemedlemmerne, fordi det på en genial måde indgår i et samlet helhedsbillede.

Begivenheder i den store verden er også med, og de ligger som en ramme om personernes liv og tanker.  Flere har været i Indien, nogle har været soldater, Parnell (fremtrædende irsk politiker) og Kong Edward d. 7 dør. Irland bliver selvstændigt. Der kastes bomber over London under Den Store Krig 1914-18, og en søn dør som soldat.

Eleanor, der er ugift, er en central person. Efter farens død rejser hun verden rundt, er optaget af velgørenhedsarbejde og er flittig til at besøge sin familie. Hun kan huske det hele, og niecen, Peggy, der er ugift læge, vil gerne høre hende fortælle om fortiden, der for hende er fascinerende, tryg og uvirkelig. Familien indeholder mange persontyper. Rose er engageret i politik og bliver fængslet. Edward er ugift og underviser i litteratur, skriver bøger og oversætter. Interessant er det også, når tredje generation, North, der har været soldat og har haft en farm i Afrika, tager på visitter og selskaber.

Tiderne skifter, og værdisættet forandrer sig fra victoriatidens stramme konventioner til en større individuel frihed, men spørgsmålene om identitet, valg, ensomhed og det levede liv, der er opsplittet i øjeblikke, er de samme. Alle personer er forstyrret af det evige tankemylder (stream of consciousness).

Jeg overgav mig fuldstændig til denne sædebeskrivelse af familien Pargiters op- og nedture og den enkeltes kamp for et ståsted i en foranderlig verden. Det er så levende og nærværende som kun fiktion kan være, når en mester står bag. Det er Virginia Woolfs sidste roman, der blev udgivet i 1937 og ifølge pressemeddelelsen også hendes mest populære, mens hun levede. Den udkom på dansk i 1941 og er nu nyoversat af Mette Egerod.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.