Chick Lit og Dick Lit - maj 2005

Oprettet: 29.04.2005 - 18:05

CHICK LIT og DICK LIT - eller CITY GIRL- og LAD LIT - bøgerne om de unge storbykvinder og -mænd og jagten på den store kærlighed .....

BRIDGET JONES har ikke levet forgæves - det var hende, der startede det hele, denne festlige, fandenivoldske, forstyrrede, forvirrede, for-meget-skrivestil om 30something kvinder og deres problemer med livet, som har bredt sig som en steppebrand på bogmarkedet siden midt-90erne. Gående under navne som 'City Girl'-, 'Sex-in-the-city'-, 'Chick Lit'-genren og på mandefronten 'Chick Lit for mænd', 'Lad Lit', 'Dick Lit'.

Billede af fodboldstøvler fra www.arpf.org.uk/chicklit.htm

Men først kvinderne. De er både overfladiske, narcissistiske og selvironiske og ind imellem hylende morsomme, de småneurotiske og kiksede antiheltinder, når de kæmper med deres lave selvværd og afslører deres afhængighed - af venner, fester, familie, sex, af at holde vægten, af at være tjekkede, af forbrug af Gucci, Vuitton, Ally McBeal og andre rigtige 'mærker', af storbyens puls, caféerne, barerne, af at være på, af bekræftelse, af anerkendelse, af at ha' det smarte job i mediebranchen ...

Der er mange sultne singler på jagt - og hvad jager de? Noget så enkelt og umuligt som den store kærlighed, den eneste ene - Manden, som kan gøre dem lykkelige! Der er også dem, der allerede er i parforhold og dem med børn og karriere og blækspruttejob, og så står de med andre problemer - for livet? ja, det bliver ved med at være problematisk!

Er det så den dybere sandhed om den moderne kvindes trængsler og længsler? Næppe!

Men genren giver et portræt af en kvindetype, der tager selvstændigheden for givet, Gucci-feminister eller pop-feminister er de blevet kaldt, unge kvinder, der har blik for egne muligheder i erhvervslivet, for hvordan man kommer ind på de mest fancy restauranter, og hvor det er mest trendy at købe sit designertøj. Som lever et liv centreret om vægt og udseende, fremtidige kærester og parforhold med en perfekt facade, et perfekt hjem som parade.

Og så til mændene; for de kæmper også med livet og med at finde den rigtige kæreste og med at være cool og blive ved med at være single, for det der med at binde sig for alvor....! De føler sig også kiksede, småfede, for-meget-rygende, middelmådige og med en umådelig selvmedlidenhed. Og de er også indimellem noget så selvironiske og sjove, imens de prøver at brande sig selv som spændende og specielle og kæmper for at få en rolle at spille i livet eller bare at forstå det og blive voksen og mand i det, samtidig med, at playboy-vanerne for alt i verden skal bevares.

Og når det handler om mænd, så handler det også om kvinder, noget med ægteskab og troskab, og hvad stiller man op med dem, når man nu er helt vild med fodbold og boksning?

Velkommen til en lystrejse i skæve selvopfattelser og inderlig vildrede om tilværelsens retning. Hurtigt og nemt læst - og ofte sjovt.

Bøgerne er for kvinder og mænd i den rigtige alder -

og også for dig, kvinde, der tilhører 'jeg-sparer-stadig-efter-krigen-generationen' (se Nynne), og som vil føle det noget så velgørende at spejle dig i romankvindernes usikkerhed og i alt det, du heller ikke orker at få lavet om på i dit liv, selvom du burde!

og dig, mand, i mange aldre, som interesserer dig for, hvordan andre kæmper med deres livsstil og ustandselig falder ud af rollen som mand og prøver at komme tilbage igen - og hvilken rolle, mon? - og som tænker over, hvordan du kommer videre efter et selvmål eller et brændt straffespark.

Rigtig god fornøjelse

Birgitte Tindbæk

0
Din bedømmelse: Ingen