Anders Hjorth-Jørgensen

Født i Jyderup 7.1.1948.
Voksede op her i 1950'erne med adgang til massevis af tegneserier men også under påvirkning af tegneseriefjendtlige lærere og tidens kampagner for den gode og lødige børnebog. 1970-71 var jeg medforfatter og tegner på Danmarks første underground-tegneserier, udgivet via Husets Sub-Pub i København. Titlerne var Samlede værker bd. II og Etna I: Undergrunden er i grunden et underligt sted. Tilsyneladende ramte de lige ind i tidsånden. I hvert fald blev de købt af en del biblioteker.
Siden har mit arbejde som tegneserieskaber været noget sporadisk, men 1977-87 var jeg jævnligt leverandør af tegneserier og illustrationer til Bibliotekarforbundets tidsskrift Bibliotek 70, Nyt fra Slagelse Centralbibliotek og Slagelse kommunes personaleblad Trelleborg, bl.a. som tegner af tegneserierne Orlando, BF'erne og Splitter kommunalt.
Til gengæld har jeg kortlagt tegneseriernes geografi og historie i flere monografier og udstillinger. Specielt den danske tegneserietradition og -kultur - og dermed beslægtede emner - har haft og har min interesse.
I dag bor jeg i Kalundborg og er gift med Eva Søvsø, med hvem jeg har datteren Christine.
I øvrigt ser mit CV således ud:

 • 1968: Matematisk studentereksamen fra Kalundborg Gymnasium
 • 1972: Uddannet folkebibliotekar ved Danmarks Biblioteksskole, København.
 • 1971-72: Ansat som vikar ved Holbæk Centralbiblioteks børneafdeling
 • 1972-73: Beregner ved mortérsektionen, Danske Livregiment, Høvelte Kaserne.
 • 1973-89: Børnebibliotekar ansat ved Slagelse Centralbibliotek (1974-84 og 1988-89 desuden BF-tillidsmand og 1976-89 aktiv i Vestsjællands BF- kredsbestyrelsesarbejde).
 • 1973-83: Tegneserielektør på Indbindingscentralens grønne lektørudtalelser.
 • 1974-85: Jævnlig undervisning ved Danmark Biblioteksskole København og Aalborg i tegneseriernes historie, udvikling, udtryksmidler og marked.
 • 1974- : Undervisning ved Danmarks Lærerhøjskole i København og regionalt samt på amts- og pædagogiske centraler i tegneseriens brug i undervisningen.
 • 1983-87: Freelance redaktør af tegneseriefaglitteratur på forlaget Stavnsager med ansvar for bl.a. Wraae Poulsen & Laigaard: Personskildring i tegneserier, Hesseldahl: Erotik & eventyr, Kronborg: Eventyrets mange ansigter og Stegelman: Tegnefilmens historie.
 • 1987: Konsulent på og koordinator af tegneserieworkshop i forbindelse med Københavns Sommerunderholdning.
 • 1988-89: Børnebogskonsulent hos forlaget Høst & Søn.
 • 1989-91: Freelance oversætter, forfatter og underviser m. orlov fra Slagelse Centralbibliotek.
 • 1991-97: Pædagogisk/administrativ medarbejder ved Kalundborg Daghøjskole, AOF.
 • 1993- : Etablerede dette år sammen med sin kone, Eva Søvsø, Tegneseriemuseet i Danmark, som han siden har drevet sideløbende med arbejdet på Kalundborg Daghøjskole, AOF, og Slagelse Seminariet. I dag er museets faste udstillingslokaler solgt, men museet eksisterer stadig som arkiv og website og som arrangør af skiftende udstillinger, som synliggør museets samlinger.
 • 1993-95: Udpeget af kulturministeren til sammen med Inger Holst og Ivar Gjørup at indgå i Seriefondens Tremandsudvalg. Genudpeget 1996-2000, hvor den overordnede administration overgik til Litteraturrådet og Seriefonden blev til Tegneseriepuljen.
 • 1995-2001: Medlem af Kalundborgegnens Kulturgruppe, som repræsenterer kommunerne Bjergsted, Gørlev, Hvidebæk, Kalundborg og Tornved.
 • 1997- : Lærer ved Slagelse Seminariet, Pædagoguddannelsen (siden 1998 desuden DM-tillidsmand).
 • 1998- : Indvalgt i bestyrelsen for turistsamarbejdet Team Kalundborgegnen.
 • 1998: Initiativtager til og koordinator af Gørlev Kulturnat, afviklet første gang den 29. august 1998. 1999-2003 formand for foreningen Gørlev Kulturnat.

Oprindelig publiceret Forfatternet Gørlev - 17. april 2002  

Debut: 
1973
Land: 
Danmark
Inspiration

Det kan næppe undre, at en stor del af min yndlingslæsning retter sig mod tegneserier - ikke mindst danske. Blandt disse findes Ivar "Olfax" Gjørups Egoland, Peter Madsens Valhalla, Jacob Martin Strids og Claus Deleurans tegneserier og Willy Nielsens Egene.
Jeg må dog indrømme, at ingen af disse kan måle sig med mine tre favoritter på det internationale marked: Carls Barks, Will Eisner og Walt Kelly, i hvis tegneserier jeg til stadighed kan fordybe mig og finde nye oplevelser.
Også i litteraturen har jeg foretrukken læsning, bl.a. Tolkiens Hobitten og Ringenes herre, Asimovs trilogi Stiftelsen, Conan Doyle, Dashiell Hammet og Raymond Chandlers kriminalromaner og -noveller og Per Olof Sundmanns Andrées luftfærd, men jeg må indrømme, at jeg oftere tilbringer tiden i selskab med en god film end med en god bog. Hvis filmen er instrueret af John Ford, Sergio Leone, Steven Spielberg, George Lucas eller Ridley Scott, er den sikker på at fange min opmærksomhed. Det samme er tilfældet, hvis den bærer producentnavnet Walt Disney og produktionsår før 1966!