Bedrag - Sagen om Nordisk Fjer

Oprettet: 07.09.2017 - 11:31

Bogen Bedraget er den udførlige beskrivelse af Nordisk Fjers storhed og fald. Vi får historien om hvordan virksomheden blev bygget op siden starten i Svendborg i 1901 til en af Danmarks store erhvervsvirksomheder fra 1970´erne og op.

Desværre var meget af den storhed luftkasteller og den rene svindel. Skandalen begynder at rulle da den administrerende direktør Johannes Petersen begår selvmord i slutningen af 1990. Herefter kommer svindelen for dagens lys og den var på mange milliarder. 

Faktisk starter svindelen helt tilbage omkring 1970 da Johannes Petersen begynder at sætte turbo på ekspansionen. Da ekspansionen langt fra er succesfuld begynder man at kompensere via direkte svindel. 

Svindel foregår på flere planer. Fjer og dun bliver omklassificeret så de fremstår mere værdifulde, der foregår bedrageri med valuta og Johannes Petersen sørger hele tiden for at kun han har det fulde overblik. 

Det foregår blandt andet ved at udviklen en kompleks koncernstruktur og ved hele tiden at ændre revisor og regnskabsprincipper. Flere af revisorer bliver overtalt til at godkende regnskabet mod at få en stor stilling i koncernen umiddelbart herefter.

Bestyrelsen bliver også holdt hen i det uvisse og manipuleret. 

Johannes Petersens søn sættes i spidsen for selskabet i USA, og der begyndes at opkøbes virksomheder for lånte penge for at kunne skjule svindelen. 

I længden er det naturligvis ikke muligt at fortsætte med at skjule svindelen og Johannes Petersen føler han står ved vejens ende begår han selvmord, og en af Danmarks historiens største svindelsager ser dagens lys.