Mærkelige bogreoler med guldfund

Oprettet: 08.08.2016 - 14:51

Just hjemvendt fra ferie i de svenske skove,  tænker jeg på hvor meget tilfældighederne spiller ind, når man finder skønitteratur der nærmest bliver betydende for ens videre liv og anskuelse.

Som fx da jeg var 19 og på Inter Rail, hvor jeg, under påvirkning af en smule vodka, tabte en dåse sardiner i olie ned i Ib Michael, hvilket gjorde at jeg blev nødt til at smide bogen væk. I stedet for anskaffede jeg mig tilfældigvis Kafkas: The Metamorphosis and Other Stories. Kafka, som jeg den dag i dag vender tilbage til når jeg får brug for tanker om at kæmpe mod systemet. For evig relevant, er han jo desværre.

Om min seneste tilfældighed bliver ligeså retningsgivende som Kafka, er nok alligevel tvivlsomt, men mindre kan bestemt også gøre det. I den ødegård nær Vittsjö jeg og min familie holdt ferie i, stod der på loftet en gammel IKEAreol med bøger. MEGET tilfældige bøger - fra Sir Arthur Conan Doyle: De Fyras Tecken til Theodor Storms: Werke in einem Band - og det var netop sidstnævnte jeg hev ud af reolens støvede hylde en morgen mens resten sov.

Theodor Storm (1817 - 1888), tysk forfatter, skrev en række værker der kredsede om marsken, naturen og ikke mindst de menneskelige lidenskabers forrykte magt  - og som halvgammel romantiker (i hvert fald litterært set ) er jeg nu godt i gang med Storms mest kendte bog: Skimmelrytteren. Og den er fantastisk! Sådan kan det gå, når man falder over en tilfældig bogreol i en tilfældig ødegård en tilfældig morgen...

- og kommenter endelig, hvis I også gerne vil ud med jeres "bøger der har betydet ret meget for mit liv". Det kunne være så hyggeligt at se hvilke historier der gemmer sig derude.

Se Litteratursidens anmeldelse af Skovbrynet - en af Storms andre romaner her.