Lyt til noget nyt

Oprettet: 13.08.2015 - 12:47

Lytter vi til andre bøger, end vi læser? Lydbøger kan være med til at udvide din smag for bøger.

For nylig har jeg udvidet min læseglæde til også at omfatte lytteglæde. Jeg har lang vej til arbejde og har undervejs på mine lange cykelture været vidt omkring i det litterære katalog. Alligevel kan jeg se en tendens: Jeg vælger som regel en anden type litteratur, når jeg hører, end når jeg læser. Jeg har de sidste måneder hørt en masse Young Adult Fiction; lækkert skrevet, dejlige, livsbekræftende plot og masser af drama. Jeg har også hørt andre bøger i en lettere genre, end jeg måske ellers ville kaste mig over. Romaner med fokus på plot, på karakterer og i det hele taget den gode historie, hvor det ikke gør alt for ondt eller bliver alt for kompliceret.

Min rute er meget naturskøn, og nogen vil måske indvende at naturoplevelsen er nok i sig selv, men jeg nyder altså at blive opslugt af et godt drama på vej til arbejde og følge de typiske feel-good personager, for hvem livet er bittersødt. Men hvorfor er det, at jeg alligevel gemmer den anden og mere udfordrende læsning til de fysiske bøger? Det har jo nok noget at gøre med alt det, der findes mellem ord og opfattelse. De snørklede sætninger, de små tegnsætningsspor, den manglende forklaring og de steder i teksten, som kræver at stå alene og blive smagt på igen. Jeg har brug for at gøre mig min egen fortolkning af teksten og ikke tage oplæserens for gode varer. Det har vel også at gøre med koncentration? En sans ad gangen. Jeg kan heller ikke høre musik mens jeg læser i en bog, og på cykelturen eller under havearbejdet med bogen i ørene, skal man holde øjnene åbne – med fare for at misse en vigtig pointe i bogen.

Som barn elskede jeg højtlæsning, og praktiserer det også for mine egne børn i dag. Og med lydbøgerne får jeg den samme oplevelse af forkælelse og intimitet, når nogen læser højt for mig. En god oplæser kan tilføre en lidt middelmådig roman et skær af noget inderligt og i det hele taget løfte en god bog i sin dramatisering, ligesom den forkerte oplæser kan ødelægge en bog. På eReolen findes alle genrer, og måske er nogle bedre til at lytte koncentreret end jeg, men uanset om de skal høre krimier i bilen eller klassikere i toget, vil jeg hermed opfordre til at kombinere pendling med lytning. Eller måske bare en tur ud i det blå? https://ereolen.dk/content/ud-i-det-blaa-med-hoereboeffer-paa

Måske opdager man, som jeg, at ens smag er bredere end som så.

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

 • Freya

  ons, 19/08/2015 - 16:07

  Jeg har alle dage elsket lydbøger; sneg mig til at låne dem den gang man hentede hele mapper med kassettebånd, og man egentligt skulle have et synshandicap for at låne dem. At få læst en historie føjer en særlig dimension til læseoplevelsen. Som voksen synes jeg at nogle detaljer bider sig lettere fast, når jeg læser dem med ørene end med øjnene. Undtagelsen er hvis der er mange tal involveret, så har jeg brug for at kunne bruge øjenene.

  Lyttebøfferne ryger i ørene når jeg går, gør rent, stryger, laver mad, spiller spil, i begrænset omfang når jeg kører bil. Men aldrig nogensiden når jeg cykler. Det er livsfarligt for mig og mine omgivelser. Stod det til mig blev der indført totalt forbud imod at bevæge sig på en cykel med hovedtelefoner, og gør man det alligevel så skal man kunne få konfiskeret sin telefon, m3-afspiller eller hvad det nu må være.

   

  Yndlingsoplæsere:

  Jesper Christensen - det er fænomenalt hvad han har gjort for Harry Potter. :-)

  Paul Becker - rolig, flydende tale, hvor man bare kan høre at han kan lide at læse for os.

  Ellen Hillingsøe - hun fik mig ligefrem til at kunne lide Hanne-Vibeke Holst. Det er rigtig godt klaret.

  Signe Egholm Olsen - gid jeg stadig havde hendes oplæsning af Ejersbo til gode.

  Bent Otto Hansen - er indbegrebet af Harry Hole. 

  er altid rigtigt gode. 

   

 • Niwe

  fre, 21/08/2015 - 08:51

  Hej Freya

  Det er rigtigt at cykling i bytrafik samtidig med at du lytter til bøger eller musik er en dårlig ide. Man kan dog godt på lange cykelture på landet forsvare at lytte, synes jeg. Jeg bruger litteraturen hjemme på min kondicykel men også om sommeren på lange ikke-trafikerede ruter i det fri.

 • mjjzf

  man, 17/08/2015 - 15:48

  For nogle år siden skete der to ting oveni hinanden for mig: Jeg fik en hund, og jeg fik en søn.
  Som resultat tilbragte jeg en masse tid (og jeg mener en masse tid) udendørs, hvor formålet var, at hunden skulle galoppere rundt, og jeg skubbede en barnevogn med et barn, der fik en masse frisk luft og sov som den lille engel, han... ligner.

  Men jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg fik en anelse klaustrofobi i hovedet og manglede inspiration.
  Jeg har ellers altid afvist  lydbøger, fordi det gik mig på nerverne at have dikteret læsetempoet; men da jeg begyndte med de lange ture, øgede jeg mit podcast-forbrug, og herfra fik jeg en anbefaling fra Podiobooks: Sci-fi-horror-bogen Crescent af Phil Rossi og Nathan Lowells Trader's Tales-serie. Det gik ret godt ind.

  Nu har mit podcastforbrug jo accelereret en del, så jeg lytter mere til dem end lydbøger; men jeg plejer at hente de lydbøger, som DR lægger ud. For litteraturentusiaster vil jeg anbefale Burning Books og Litopia After Dark fra Litopia-netværket eller BBC World Book Club.

 • Marit

  søn, 16/08/2015 - 16:13

  Jeg har altid betragtet papirbogen som mit primære medie, men på et tidspunkt lyttede jeg til en lydbog, mens jeg malede min lejlighed. Engelsk krimi, og det fortsatte jeg med, da jeg flyttede og et par år havde en lang cykeltur. Jeg prøvede lidt af hvert, men det blev igen krimier på engelsk. Jeg har også genlæst Ringenes herre, Harry Potter, adskillige engelske klassikere, men altid på engelsk.
  Nu lytter jeg primært til faglitteratur, dvs narrativ faglitteratur: Tom Buk-Swienty, Peter Øvig Knudsen o.lign., mens jeg kører i Skodaen.
  Lige nu lytter jeg til 'Den sorte greve' af Tom Reiss, en bog om Alexandre Dumas, hverken 'pere' eller 'fils', men 'grandpere', faderen til Alexandre Dumas d.æ., en mulat fra Haiti, der blev revolutionsgeneral i Frankrig, men som også blev inspirationen til 'Greven af Monte Christo', som jeg skal høre på en lang køretur til Berlin.
  Men min læselyttende fremtid kan blive anderledes, da man har konstateret en begyndende grå stær i det ene øje. Jeg er spændt på, hvordan det en periode vil begrænse min frihed til at læse hvad jeg vil. Men i dag er udvalget jo så meget bedre, end det har været tidligere.

 • Niwe

  fre, 14/08/2015 - 10:16

  Hej Astrid

  Jeg har sjovt nok den helt modsatte oplevelse med lytte til lydbøger. Jeg har med stor fornøjelse læst klassikere og anden smal litteratur i lydform. En dygtig skuespiller kan formidle og lette forståelsen af en vanskelig tekst. Jeg lytter til bøgerne når jeg cykler, motionerer og går lange ture, når jeg gør rent (så er det ikke så træls og kedeligt) og når jeg strikker.

  I mange år havde jeg lidt "dårlig samvittighed" over at jeg aldrig havde læst "Kongens fald" men VUPTI, så hørte jeg den som lydbog. Jeg har med stor fornøjelse f.eks. hørt Pontoppidans små historier, Carl-Henning Wijkmarks "Natten der kommer", Hjalmar Söderbergs "Doktor Glas" osv. Min seneste store lytteoplevelse har været Karl Ove Knausgaards 6-binds værk "Min kamp", som jeg aldrig var kommet igennem i almindelig papirudgave. 

  Jeg har også ind imellem hørt en krimi, men faktisk så keder jeg mig lidt selv om det jo er medrivende spændende romaner. Jeg tror, at det er fordi sproget ofte er mindre udfordrende. Men fakta er, at lydbøger er en gave til alle os der elsker litteratur.

 • Barbara Rugholm Hessellund (ikke efterprøvet)

  tor, 13/08/2015 - 13:48

  Hej Astrid,

  Jeg har præcis den samme oplevelse af at lytte lidt "lettere" end jeg læser og nyder også at lytte mig igennem den daglige cykeltur. Har du (eller andre!) fået nogle yndlingsoplæsere, som i går efter, eller er oplæseren ikke så afgørende?

 • Astrid Bjørnsko...

  tor, 13/08/2015 - 14:56

  Dan Schlosser er helt speciel. Hans rolige stemme og let melankolske tonefald tilfører helt klart noget særligt til oplevelsen. Jeg hørte faktisk Murakamis 'Den farveløse Tzukuru Tasakis pilgrimsår' med ham som oplæser - fremragende. Og så er jeg også ret glad for Morten Rønnelund, som har en lun og ru stemme - sådan en lidt støvet lænestols fornemmelse! Andre farvoritter?

 • Niwe

  fre, 14/08/2015 - 16:55

  Kim Westis indlæsning af "Kafka på stranden" er fantasisk og Jens Albinus indlæsning af Ib Michaels romaner "Blå bror" og "Sorte huller" er nogle af mine allerallerbedste lytteoplevelser.