Tænkepauser: Livshistorien

Oprettet: 03.01.2013 - 14:36

Mød psykolog Dorthe Kirkegaard Thomsen på en række af landets biblioteker i januar måned og hør hende fortælle om betydningen af vores livshistorie. 

Historien om kendte menneskes liv har en dragende kraft: Hvem var mennesket bag myten Mærsk McKinney Møller egentlig? Hvad kan vi lære af B.S. Christiansens liv på kanten? Og hvordan blev Zlatan Ibrahimovic sådan en dygtig fodboldspiller?

Vi sluger biografier og selvbiografier råt og bruger historierne om de kendte mennesker til at spejle vores egne liv i. For ikke kun de berømte har en historie at fortælle – vi har alle en livshistorie, og den spiller en afgørende rolle for, hvordan vi forstår os selv.

Spørgsmålet om, hvem du er – og dermed spørgsmålet om din identitet – er tæt forbundet med din livshistorie. Vores livshistorie er vigtig for os, fordi den forbinder vores nutid med vores fortid og peger ud i vores fremtid. Den hjælper os med at forstå os selv og vores liv, så vi bedre kan træffe beslutninger og navigere i det.

De fleste af os føler, at vi er dybt unikke: Ingen andre har oplevet, tænkt og følt lige nøjagtigt det samme os. Men i bogen Livshistorien viser psykolog Dorthe Kirkegaard Thomsen, at man faktisk godt kan sige noget generelt om, hvad en livshistorie er for noget. Livshistorierne er nemlig alle kendetegnet ved en sammenhæng i form af ’kapitler’ i vores liv, fx barndom, uddannelse, arbejdsliv og familieliv, og centrale temaer som fx kamp, svigt eller mod. Vores individuelle livshistorier udfolder sig efter et slags kulturelt manuskript, og vi kan faktisk godt tale om gode og mindre gode livshistorier. En viden, vi kan bruge til at skrive en bedre livshistorie for os selv.

Deltag i Litteratursidens læseklub om Livshistorien.

Arrangementer på bibliotekerne med Dorthe Kirkegaard Thomsen:

Torsdag den 3. januar: Hovedbiblioteket i Aarhus

Mandag den 7. januar: Morsø Folkebibliotek

Onsdag den 9. januar: Gentofte Hovedbibliotek

Torsdag den 10. januar: Roskilde Bibliotekerne

Torsdag den 17. januar: Vejle Bibliotekerne

Tirsdag den 22. januar: Randers Bibliotek

Onsdag den 23. januar: Støvring Bibliotek

Torsdag den 24. januar: Syddjurs Bibliotek

Mandag den 28. januar: Hadsten Bibliotek

Onsdag den 30. januar: Herfølge Bibliotek

Torsdag den 31. januar: Østerbro Bibliotek

Torsdag den 21. februar: Hovedbiblioteket i Birkerød

 

0
Din bedømmelse: Ingen