Månedens kendte: Anne Larsen: Det holder jeg af at læse

Oprettet: 01.02.1999 - 09:00

Af madguru Anne Larsen

Intet under, at jeg er medlem af en gruppe der mødes under betegnelsen tværfaglig salon, specielt når jeg husker tilbage i mit liv, hvor jeg stødte på et fænomen som litterær salon, som var en gruppe mennesker, der mødtes og diskuterede læste bøger.

Hvem gider høre om læste kogebøger. JEG GØR eller rettere, jeg gider læse dem - det er jeg så til gengæld også helt vild med. Jeg læser kogebøger, som andre læser Jane Aamund. Den dag jeg både kan læse kogebøger og samtidig kan fylde mit sind med Jane Aamund, vil jeg føle mig som et meget privilegeret menneske.

Når jeg på et tidspunkt prioriterer skønlitteraturen højt nok i mit liv, vil jeg starte med Den grønne port. Jeg har foræret den til min bedste veninde i fødselsdagsgave og faldt over en sætning: fra barneseng til brudeskammel, det gider jeg godt høre om, specielt når det handler om Jane Aamunds liv fra barn til brud.

Tilbage til mit professionelle liv hvor jeg læser og skriver kogebøger - mad er mit liv. Fra at have et had-kærlighedsforhold til mad, har jeg fået vendt mit liv sådan, at det i dag er et rent kærlighedsforhold.

Jeg mener, at mad er så stærk en kærlighedsforbindelse mennesker imellem - i det enkelte menneske og mellem mennesker. Resultatet af denne livserfaring, hvor jeg vendte tingene 180 grader og begyndte at tage ansvar for eget liv, er grundlaget for min tredje bog, som udkommer her i foråret. Vejen til hjertet hedder den og den handler om processen, kostomlægning, selvindsigt og motion.

Det er en bog, som er dybt inspireret af mit eget liv i den fase, hvor jeg fik vendt begreberne fra at bruge mad som magt (over mig selv) til at betragte det som kærlighed.Jeg er stærk inspireret af  Susan Powters bog Aldrig mere slankekur.

Den er kritiseret for at være meget amerikansk, ikke at det har generet mig, men det falder én ind. F. eks. binder hun sine børn for enden af byen, når hun starter sine gåture, et led i hendes motion. Hun beskriver vejen fra total økonomisk ruin til et liv med hus og bil, alt for kort. Jeg kender den vej.

Vejen til total økonomisk ruin er kort, men vejen tilbage til stabilitet er lang, det er hårdt slid, men det er det værd. Livet er en svær en - men forunderlig dejligt.I mit daglige virke skriver jeg for øjeblikket på min tredje bog, og jeg debuterer i uge 7 som ugentlig skribent i ALT for damerne med 2 sider om ugen SUND& slank med Anne Larsen.

Jeg holder foredrag i hele landet en gang om ugen og underviser i kost og ernæring. Senest er jeg blevet formand for en landsorganisation Landsforeningen for overvægtige i Danmark. Til mit arbejde hører et meget stort faglitterært stofområde, som jeg får via bøger, fagtidsskrifter og aviser. Jeg skal dagligt opdatere den viden, jeg allerede har.

Udover Susan Powter, er der andre forfattere, som virker dybt inspirerende i mit daglige arbejde. Det er Deepak Chopras Krop uden alder, sind uden tid og den nyeste Vejen til kærlighed. Når man læser DC's bøger bliver alting meget enkelt og logisk - for mig. Oprah Winfrey, som jeg ser meget op til, har skrevet bogen Livet i balance, hvor hun beskriver sin egen kamp mod overvægten.

Andrew Weil er amerikansk læge og forfatter til bogen Otte uger til optimalt helbred, hvis man giver sig selv lidt længere end 8 uger, så er der gode inspirationskilder i hans bog. Jeg læser for tiden min norske kollega Grete Roedes bog Lett & Lettvint, en bog, som kun kan have givet mange norske mænd og kvinder blod på tanden på vejen til et sundere liv. På motionsområdet læser jeg Christina Bøllings Løbebog for kvinder. Ikke at jeg løber, men som power walker kan jeg godt bruge mange af hendes råd. Hvis jeg løb - hvis jeg kommer til at løbe ...

Biografier har jeg lært i min familie at holde af - min far, som læser utrolig mange bøger - har lært mig dette, og jeg har så selv valgt mine, fx Cortsens bog om Herman Salling og Tøjners bog om Per Kirkeby, mennesker hvis livs- og kunstværker jeg beundrer meget.I den skønlitterære genre tiltrækker Ib Michael, Susanne Brøgger og Carsten Jensens mursten mig meget, og jeg glæder mig til den dag, hvor jeg kan slænge mig hen i den store dejlige lænestol med fodskammel, godt lys, sagte klassisk musik og dejlig grøn te i min dejlige store tekop - bøger er mere og mere en del af mit liv.

Som barn læste min mor Frændeløs for mig, noget jeg lige nu gør for min egen datter Frederikke på 8 år. Senere i mit ungpigeliv, efter at have været Sussie bøgerne igennem flere gange og identificeret mig nok der, faldt jeg over H. C. Branners De blå undulater, som stadig står her på hylden.

Jeg har lige bestilt Ernest Hemmingways A moveable feast, som jeg vil forsøge at læse på engelsk. Jeg bliver meget inspireret af film og filmen City of angels lagde mig denne bog i armene.Og nettet - ak ja, når jeg husker tilbage til min barndom, hvor det man synes ville være vild luksus var egen transistorradio, senere var det at få opvaskemaskine, noget man næsten ikke kunne tro ville blive muligt - så er nettet nu en stor del af min arbejdsplads.

Jeg bruger e-mailing i stort omfang, en dejlig hurtig måde at kommunikere på. Jeg henter oplysninger og viden på nettet, som ville tage mig meget lang tid at fremskaffe på anden vis. Filmen You got mail forener cyperspace med den lille boghandler. Jeg besøger mange boghandlere, når jeg er rundt i Danmark for at holde foredrag, hvor jeg signerer bøger.

Den boghandel, som mest ligner The shop around the corner, som er Meg Ryans boghandel i filmen, så jeg for nylig i Skive, hvor jeg besøgte Jydsk Boghandel & Antikvariat. En dejlig boghandel med god spirit.

BogWeb - 1. februar 1999

0
Din bedømmelse: Ingen