Sommeren uden mænd af Siri Hustvedt

Oprettet: 04.05.2011 - 10:28

Bog: "Sommeren uden mænd" af Siri Hustvedt

Bogens forside

Da New Yorker-forfatteren Mia Fredericksen bliver forladt efter 30 års ægteskab, bryder hun sammen - Hun kommer på benene igen og tilbringer sommeren i sin hjemby i Minnesota, hvor hun reflekt

Forfatter: 
Siri Hustvedt
Oversætter: 
Jette Røssell
Udgivet: 
2011
Forlag: 
Per Kofod
Sidetal: 
220
Lån bogen - Køb bogen

En smuk og lidenskabelig fortælling i allerbedste Hustvedt-stil om skjulte spøgefuldheder, sexuelle skriblerier og stærkt sammenhold.

Lad det være sagt med det samme: ’Sommeren uden mænd’ er en Siri Hustvedt-roman par excellence… og gudskelov for det! Jeg kan til stadighed forundres over, hvordan nogle forfattere - og altså her iblandt i allerhøjeste grad Hustvedt - kan skrive, så selv de simpleste, mest naive og ganske uprætentiøse ord får så meget værdi og betydning grundet den behandling/forvandling forfatteren giver dem. Så for det første: ’Sommeren uden mænd’ er en litterær lækkerbisken.

Mia er hovedpersonen, der som fortæller henvender sig direkte til sin læser. Hun er blevet forladt af sin mand til fordel for en Pause, en benævnelse hun konsekvent benytter om den unge, franske kollega, manden Boris er faldet for. Bruddet førte til, at Mia blev momentant sindssyg - slet og ret. Og i et forsøg på at komme på fode igen, tager hun et tidsbegrænset job som lyriklærer i barndomsbyen Bonden.

Fortællingen dækker over de måneder, Mia befinder sig i Bonden, og her bevæger hun sig i to cirkler af kvinder: Dels er der lyrik-holdet, som består af syv meget unge piger og dels er der hendes gamle mor og dennes (ligeså gamle) veninder på alderdomshjemmet Rolling Meadow. Aldersmæssigt står Mia cirka midt imellem de to kvindergrupper, og netop dét giver Hustvedt mulighed for at spejle og trække tråde mellem generationerne – det er et meget fint greb, som falder så præcist i Hustvedt følsomme pen.

En af Hustvedts stærkeste sider – og der er mange af dem – er hendes evne til at skildre mellemmenneskelige forhold og forbindelser med en psykologisk twist. Det bevirker, at man som læser bliver beriget i ordets bedste forstand: Man bliver klogere på racen. Hustvedt rimer på dygtig og grundig – i hvert fald i min ordbog.

Min eneste anke er bogens slutning. Og måske er det ikke helt fair, men som dedikeret fan skuffer den mig faktisk lidt – ikke så meget i sit indhold, som i måden den leveres på. Det er dog på ingen måde et argument for ikke at læse ’Sommeren uden mænd’, for det bør man under alle omstændigheder unde sig selv.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.