En blå bog til Leonore af Linda van Mieghem

Oprettet: 08.10.2015 - 15:28

Bog: "En blå bog til Leonore" af Linda Van Mieghem

Bogens forside

Esmeraldas verden går i stå, da hendes lillesøster, Leonore, driver til havs i en gummibåd og forsvinder.

Forfatter: 
Linda Van Mieghem
Oversætter: 
Birthe Lundsgaard
Udgivet: 
2015
Forlag: 
Turbine
Sidetal: 
129
Lån bogen - Køb bogen

Hjerteskærende, sart og vidunderlig lille roman om skyldfølelse og sorg. Følsomt og delikat fortalt med fine og enkle sprogtoner, der går direkte i hjertet.

Esmeralda er kun 11 år, da hun mister sin 9-årige lillesøster Leonore, som elsker alt ved havet og farven blå. De bor i et hus tæt på havet, men en dag da de er alene på stranden, sker der en tragisk ulykke. Esmeralda er gået den korte vej hjem for at hente dragen, som de vil sætte op på stranden. Hun er kun væk et kort øjeblik, og da hun kommer tilbage, er lillesøsteren forsvundet. Senere finder man Leonores lille gule gummibåd skyllet op på stranden nogle kilometer væk. Men uden Leonore, som aldrig bliver fundet.

Esmeralda og hendes forældre er naturligvis ramt af stor sorg. Faderen arbejder mere og mere, mens moderen spiller klaver eller sidder fastfrosset og stirrer lige ud i luften i timevis. Hun skriver også endeløse huskelister. Om indkøb Esmeralda skal klare, om oprydning på værelset, som om Esmeralda ikke selv er i stand til at tage ansvar længere. For hvordan kan man fortsætte livet, som det var før ulykken?

Esmeralda føler sig usynlig, og hun har svært ved at håndtere sin sorg og skyldfølelse over søsterens død. Meget få spørger hende hvordan hun har det, eller hvad hun føler. Heldigvis har hun en god og klog ven i Alex, som på sin egen måde prøver at hjælpe hende. Han giver hende en blå notesbog, hvori hun skal skrive til Leonore. Små breve til søsteren vokser frem på papiret, breve hvori Esmeralda forestiller sig, at Leonore nu lever som en havfrue og svømmer rundt ude i havet, fordi hun hellere vil være havfrue end menneske.

Esmeralda kæmper for forældrenes opmærksomhed uden held. Til sidst beslutter hun, at de er bedst tjent uden hende som evig påmindelse om en Leonore, som ikke er der, og en nat løber hun hjemmefra. Jeg skal ikke afsløre, hvad der videre sker, men blot konstatere at Linda van Mieghem er fænomenalt dygtig til at stor sorg fra et barns synsvinkel. Romanen er meget nærværende og poetisk i sit sprog. Man fornemmer tydeligt den knugende sorg, som er naturlig at forsvinde i, men med håbet om at livet kan gå videre. ’En blå bog til Leonore’ anbefales varmt til både unge som voksne læsere.

Originally published by Pia Bechmann, Litteratursiden.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.